Razvoj proizvoda kao faktor vrednosti

Razvoj proizvoda 12. jul 2022

Projekti ili proizvodi: pitanje je sad

Upravljanje proizvodima i upravljanje projektima su dve opšte-prihvaćene discipline za usmeravanje napora ka cilju. Tech kompanije uglavnom biraju između razmišljanja o projektu i proizvodu u razvoju softvera, a stavovi prema oba su se promenili tokom godina.

U ranom dobu razvoja softvera, preovladavalo je razmišljanje usredsređeno na projekte, jer je dopunjavalo waterfall metodologiju, koje su timovi za razvoj softvera obično implementirali za razvoj velikih softverskih projekata. Rastom iterativnog Agile-a i DevOps-a, timovi za razvoj sada daju prioritet razmišljanju o upravljanju proizvodima. Način razmišljanja o proizvodu fokusira pažnju na stvaranje vrednosti za poslovanje i kupca, a ne na proizvoljnu prekretnicu.

Kako kompanije prelaze sa razmišljanja o projektu na razmišljanje o proizvodu, stručnjaci za kontrolu kvaliteta softvera moraju povezati promene koda sa korisničkim iskustvom i poslovnim rezultatima. Iako se ova dva pristupa često dopunjuju, glavna razlika između razmišljanja o projektu i proizvodu danas je gde kompanije stavljaju svoj fokus i kako organizuju timove.

Danas ćemo govoriti upravo o razvoju proizvoda i to iz ugla kompanije, gde baš ovaj ugao može dati širu sliku svim developerima i omogućiti da iz ugla biznisa bolje razumeju i sagledaju promene koje se dešavaju unutar kompanija.

O načinu razvoja proizvoda, kao i o razvoju kompanije kroz razvoj proizvoda, razgovarali smo sa predstavnicima kompanije M&I Systems Group kako bismo saznali na koji način je potrebno razvijati proizvod koji može da odgovori na potrebe novih klijenata.

Vodeći se idejom da je razvoj proizvoda žila kucavica kompanija i društva kao takvog, 1991. godine M&I Systems Grupa ušla je na mlado IT tržište razvojem prvog lokalnog ERP rešenja.

Za tri decenije rada, M&I Systems Group se pozicionirala kao lider u razvoju i implementaciji poslovnih rešenja u raznim industrijama i poslovnim procesima, i kao strastveni investitor u platforme za kripto-trgovinu i blockchain tehnologije. Prateći savremene tržišne koncepte, M&I System tim pomogao je stotinama kompanija da transformišu svoje poslovanje, čime su se kontinurano stvarale nove mogućnosti za napredak, inovacije i rast.

Vrednost za klijente, korak napred ka rastu

Iz M&I Systems Group navode da su tokom godina, razvijajući sopstveno ERP rešenje, kao i mnoge druge proizvode, susreli sa raznim iteracijama razvoja proizvoda sa ciljem kreiranja nove vrednosti za klijente i, neminovno, rasta vrednosti kompanije.

Dalje navode da kako kompanije rastu, one postaju složenije, što rezultira većim troškovima i smanjenom brzinom i agilnošću. Kroz skaliranje, pojavljuju se funkcionalni silosi koji mogu stvoriti operativne granice i silose znanja sa više uskih grla, smanjujući protok i kvalitet. Svi ovi aspekti rade jedan protiv drugog, ometajući veći zajednički cilj isporučivanja vrednosti klijentima i efikasnog rada kao kompanije.

Ono što su prepoznali kao način da se ovo prevaziđe je da postanete vođeni proizvodom i prihvatite model poslovanja proizvoda fokusiran na klijenta. U ovom kontekstu, termin „proizvod“ uključuje platforme ili usluge koje isporučuju ponovljivu vrednost internom ili eksternom klijentu. Dakle neophodno je da se izvrši podizanje strateških ciljeva organizacije — uz podršku poboljšanja transparentnosti i interfejsa tako da svi mogu da vide kako se povezuju sa isporukom vrednosti. Ovo omogućava ujedinjenje poslovanja sa potrebama klijenata.

Samim tim ističu da kompanija vođena proizvodom se fokusira izvan transakcije prodaje na dugoročniji odnos sa klijentima. Iskustvo klijenta, uvidi i podrška su suštinske komponente upravljanja proizvodom. Upravo takve kompanije koriste povratne informacije zasnovane na podacima da bi se rasle, učile, inovirale i razvijale, a zatim iznova generisale vrednost.

Ovo takođe utiče na zadovoljstvo zaposlenih, jer su i oni direkno upućeni u neophodnost promena i razlog pravca razvoja u kome se kompanija razvija. A same kompanije koje su vođene proizvodom mogu povećati sposobnost da zadovolje potrebe klijenata i povećaju dugoročnu vrednost. U prilog ovome govori istraživanje Dimension Data, u kojem se navodi da 92% kompanija koje poboljšavaju korisničko iskustvo vide povećanje lojalnosti kupaca, 84% vidi povećanje prihoda, a čak 79% uštedu troškova.

Dakle, kako navode iz M&I Systems Group-e, upravo iz razloga održanja konkurentnosti na tržištu su zajedno sa svojim development timom doneli odluku razvoja u ovom pravcu. Kako dalje navode, njihovim developerima i razvojnim timovima je jasno da jedino kompanije koje postanu vođene proizvodima trebalo bi da budu u najjačoj poziciji da opstanu u trenutnim izazovnim ekonomskim uslovima i da nastave rast i povećanje vrednost dugoročno.

Razvoj internih talenata kroz strateška partnerstva

Ključan deo razvoja kompanije predstavljaju upravo developeri, čiji rad je omogućio razvoj proizvoda i usluga u značajnom delu tržišta SAD-a u sektoru finansijskih tehnologija. Kako navode iz kompanije, direktan podstrek za razvoj developera unutar kompanije omogućio im je protekle godine da prošire svoj portfolio proizvoda sa ekspertizom u oblasti alata za trgovanje kripto valutama.

Prateći ideju o nephodnosti razvoja talenata, a kao logičan nastavak višegodišnjeg uspešnog poslovanja u Fintech sektoru, kompanija M&I Systems Group najavila je otvaranje Centra za razvoj finansijske tehnologije za 2022. godinu koji će početi sa radom u septembru, u novom korporativnom sedištu kompanije u Novom Sadu.

Ono što najavljuju su odlične vesti za sve developere koji žele da rade u svetu finansija. Naime kako navode iz M&I Systems Group-e, proširenjem strateškog partnerstva sa Sterling Trading Tech (STT), globalnog dobavljača profesionalnih tehnoloških rešenja za trgovinu akcijama, biće otvoren razvojni centar za preko 100 developera.

„Formiranje STT razvojnog centra u Srbiji bio je logičan naredni korak veoma uspešne dugogodišnje saradnje sa kompanijom M&I Systems Group.", kaže ovim povodom Farid Naib, predsednik Izvršnog odbora kompanije Sterling Trading Tech.

A o značaju ove saradnje za developersku možemo čuti direktno od predsednika kompanije M&I Systems Group

„Ovo je veliki korak, kako za našu kompaniju tako i za celu IT industriju u Srbiji, jer će radom u STT razvojnom centru naši zaposleni biti u prilici da uče od najboljih, ali i da sami trasiraju put novih promena u Fintech sektoru." izjavio je Vladan Balaban, predsednik kompanije M&I Systems Group.

Ukoliko te zainteresovalo sve što si pročitao i želiš da saznaš više o tome kako je raditi u M&I Systems Group-i, onda pravac na Joberty stranicu kompanije i saznaj sve što te interesuje.

Tagovi

M&I Systems Group

M&I Systems Group iz Novog Sada je lider na lokalnom i regionalnom tržištu iz oblasti razvoja i implementacije IT poslovnih rešenja.

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.