Da li su WordPress programeri “pravi” programeri?

IT zajednica 9. nov. 2021

Da li znaš da je više od 455 miliona sajtova napravljeno u WordPressu?

Sa WordPress-om i malo truda, svako može da napravi sajt danas, ali da li ih to čini programerima?

WordPress (u nastavku WP) je već godinama najpopularniji CMS i okruženje za razvoj sajtova na web-u. Jednostavnost korišćenja i besplatni alati učinili su WP popularnim i među korisnicima koji nemaju formalno obrazovanje i ne poseduju programerska znanja i veštine. Da li ih to čini programerima i da li se, s obzirom na ovo, WP programeri mogu smatrati “pravim” programerima? Odgovor je dvojak, a u nastavku ćemo pokušati da objasnimo i zašto.

Korisnici i programeri – Koja je razlika?

Pre svega, treba da razumemo razliku koja postoji između konfigurisanja alata i programiranja funkcionalnosti u WP okruženju.

Najveći broj WP sajtova nema kompleksne funkcionalnosti (npr. blog), i za razvoj takvih proizvoda WP nudi pregršt plaćenih ili besplatnih tema i plugin-ova. Upravo je to i suština WP-a − dostupna i besplatna platforma koja omogućava bezbroj modifikacija.

Na primer, ako neko hoće da podesi i lansira svoj sajt, nije mu potreban programer. Ogroman broj freelancer-a na taj način izrađuje sajtove za svoje klijente. Današnje tržište je preplavljeno naprednim korisnicima WP-a koji znaju da dodaju teme i plugin-ove, izmene ili kopiraju deo koda, znaju da izmene css, html ili dodaju isečak php koda. Da li to znači da su oni programeri?

Iako sa svojim znanjem i tehničkim veštinama mogu da naprave sjajne, brze i funkcionalne sajtove – njihovo znanje je i dalje iz ugla korisnika WP-a. Ne može da se primeni u drugim programskim jezicima ili okruženjima.

Dodavanjem i kombinovanjem različitih WP plugin-ova od samog početka razvoja sajta, često se dobija proizvod sa slabim perfomansama koji je težak za održavanje i zahteva održavanje i popravljanje, što iziskuje još vremena i novca.

Za razliku od naprednih korisnika, od WP programera se očekuje da može da dizajnira i piše kod, testira i otklanja greške u softveru koji razvija.

Zato, ako se u svojoj profesionalnoj karijeri pretežno baviš WP-om, nije nemoguće da ćeš dobijati pitanja ovog tipa:

Da li znaš da programiraš?
Da li radiš to na način koji odražava dobru praksu i savremene standarde?

Razvoj softvera sam po sebi podrazumeva implementaciju i rešavanje različitih tehničkih zahteva i problema. Uspeh u tome postižeš tako što poznaješ dosta različitih alata i iskustvo u njihovom korišćenju – WP je samo jedan od njih. Ako znaš da rešavaš i implementiraš kompleksne zahteve klijenata, koristeći pritom različite paradigme u programiranju, neće biti važno da li se tvoje prethodno iskustvo zasniva samo na radu u WP-u.

Veliki broj WP sajtova je sofisticiran i zahteva dobre programerske veštine. Iako se WP-u često zameraju zastarele proceduralne paradigme i stilovi kodiranja, u njemu je moguće programirati i koristiti moderne OOP stilove programiranja, različite tipove testiranja softvera, popularne php i JavaScript pakete itd.

Iskusni WP programeri imaju napredno poznavanje PHP i JavaScript/ReactJS, AJAX, JSON, MySQL, REST API itd. i mogli bi da rade u mnogim drugim okruženjima izvan WP, ali su se specijalizovali za WP ili rade za kompaniju u kojoj je WP potreban za model poslovanja.

Kako Better Collective radi u WordPress-u

U našem portfoliu imamo više od 2.000 web sajtova, od kojih se većina bazira na WP platformi – tako da možemo reći da imamo puno iskustva u izradi sajtova u WP-u. Pored web sajtova, naš portfolio obuhvata i veliki broj REST API servisa kako bi svi sajtovi imali različite funkcionalnosti i dinamičke podatke.

Da bi svi ti servisi efikasno servirali podatke WP sajtovima, naši programeri su razvili veliki broj WP plugin-ova koji kontinuirano komuniciraju sa API-evima. Zašto je to bitno?

S obzirom da dobar deo sajtova ima ogroman broj konkurentnih poseta, najbitnije nam je kako se podaci sa API-eva sinhronizuju i ažuriraju sa perfomansama sajta, kako za krajnjeg posetioca, tako i za stroge Google SEO zahteve. Jedna od namena WP plugin-ova je da putem razvijanja različitih tipova keširanja podataka, svi pomenuti zahtevi budu ispunjeni.

U slučaju WP korisnika koji uređuju sadržaj na sajtovima koriste se popularne JavaScript biblioteke (npr. ReactJS) za bolji UX i lakše korišćenje opcija koje plugin-ovi nude.

Šta čini „pravog“ programera za WordPress?

Da bi zaista mogao/la da iskoristiš pun potencijal WP-a, moraš biti programer i izvan ekosistema WP-a.

Šta to znači?

To znači da svoje znanje možeš da transformišeš i iskoristiš u drugim programskim jezicima ili okruženjima koja se koriste u okviru web razvoja.

Ali, programer mora biti pragmatičan – ne moraš da izmišljaš točak ako ti WP već nudi pouzdane funkcionalnosti za implementaciju konkretnog zahteva.

Na kraju, WP je dobar izbor za sve dok su oni koji ga koriste dobri programeri.

Ako želiš da primeniš svoje znanje WP-a i testiraš ga i u drugim okruženjima za web development – prijavi se i prati oglase kompanije Better Collective!

Tagovi

Better Collective

Better Collective je deo danske IT kompanije Better Collective, lidera u kreiranju edukativnih platformi za iGaming industriju.

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.