UX/UI dizajn trendovi koji će obeležiti 2022. godinu

Novosti 3. maj 2022

Kada je u pitanju UX i UI dizajn, trendovi se menjaju brzinom svetlosti. Ono što je bilo popularno pre, recimo, dve godine, sada više nije. Sama industrija je vrlo dinamična i nekada vrlo teška za ispratiti.

Uspostavljanje balansa između inovativnih načina da se uključe korisnici i osluškivanja njihovih stvarnih potreba je pravi izazov za dizajnere. Pored toga, dizajneri moraju da prate sve novine iz godine u godinu.

Baš zato smo rešili da posvetimo ovaj članak novim trendovima koji nam dolaze ove godine. Većina njih je inspiraciju našla baš u događajima koji su se desili prošle godine. Zato bez daljeg odlaganja, počnimo sa novinama koje smo izdvojili za tebe.

#1 3D ilustracije i animacije

Ovo nas nije iznenadilo jer zapravo postoji već oko 4 godine. Ali, u poslednjih godinu dana možemo videti da sve više dizajnera uklapa 3D elemente u svoje website-ove i landing stranice.

Kada su u pitanju 3D ilustracije, one pružaju mnogo više informacija i mnogo više komuniciraju sa korisnikom.

Tehnički gledano, mnogo je lakše dočarati teksturu i značenje kroz 3D. Ovo je upravo zato što je bliži našoj percepciji nego 2D slika ili animacija.

Drugim rečima – svet oko nas je 3D i zato nam je lakše da se poistovetimo sa tim.

Takođe, možemo videti i sve više dizajnera koji se opredeljuju za to da uključe 3D objekte u 2D prostor na sajtu i time kreiraju mnogo interesantniju kompoziciju elemenata. Time dajući interesantan obrt inače običnom sajtu.

Izvor: Satellite landing page animation by Conzeptzilla

#2 Scrollytelling umesto običnog scroll-a

Scrollytelling je novi način dizajniranja website-a korišćenjem scroll-a.

Kako ovo tačno funkcioniše?

Iako se scroll koristi kao okidač – stvara se iluzija da korisnik i dalje stoji na jednom mestu. Ono što se menja je da sa svakim scroll-om ilustracije, fontovi, delovi teksta i ostali elementi oživljavaju.

Zamisao je da se scroll-ovanjem ispriča priča, na interesantan i interaktivan način da bi se korisnik osetio kao deo cele te priče.

Oživljavanjem stranice postižemo da korisnik zapravo bude zaintrigiran da isprati priču do kraja i samim tim dođe do kraja stranice.

Ovaj koncept ide zajedno sa minimalizmom i gleda se da se website ne preoptereti nepotrebnim informacijama. Što je još jedan benefit scrollytelling-a, a to je da je korisnik zapravo zainteresovan da pročita sve što piše na website-u.

Izvor: https://www.google.com/

#3 Optimizacija za mnogo više različitih veličina ekrana

Posao dizajnera je da prilagodi UI različitim vrstama ekrana, naravno. Međutim, to više nije tako lak posao. Dok su se ranije držali osnovna 4 preseka od 480px, 768px, 1024px, 1280px, sada to više nije dovoljno.

Svakim danom se izbacuju novi uređaji različitih veličina i niko se više ne drži nekog standarda kada je veličina ekrana u pitanju.

Kada uzmemo u obzir sve različite uređaje koji postoje – od ekrana u kolima, do AR i VR uređaja, dizajnerima definitivno posao nikako nije olakšan.

Kako će uspeti da prilagode UX svim ovim ekranima, ostaje nam samo da vidimo.

Izvor: https://www.solemodelmanagement.com/

#4 Dizajniranje aplikacija za veće ekrane

Mobile-first dizajn pristup predstavlja način dizajniranja, tako što se prvo kreće od mobilne verzije, pa preko tableta, do desktopa.

Ovaj pristup je počeo da se primenjuje zato što mobilna verzija ima mnogo više restrikcija i potrebno je mnogo više vremena da se za nju uradi dobar UX.

Kakve veze ovo ima sa većim ekranima?

Pa odgovor je zapravo vrlo jednostavan – dizajneri su baš zbog ovog pristupa stavljali skoro sav svoj fokus na UI mobilnih telefona i posle ga samo proširivali za tablete i desktope.

Međutim, prošle godine Google je ažurirao svoj Material Design sa ciljem da se pripreme mobilne aplikacije za mnogo veće formate.

Sada je na dizajnerima da smisle kako će mobilnu aplikaciju da predstave na desktopu, a nekada čak i na televizoru (koji su iz godine u godinu sve veći).

#5 VR i Metaverse

Metaverse je virtualni svet gde su korisnici preko VR uređaja povezani jedni sa drugima, digitalnim uređajima i svetom oko sebe.

S obzirom da je kompanija Meta prva počela još početkom godine da promoviše svoju VR remote aplikaciju za rad, gde se sastanci vrše preko avatara, možemo samo da zaključimo da će Metaverse samo rasti kako godina bude odmicala.

AR i VR imaju svoje dizajnere. Što se industrija bude više razvijala i uzimala maha, oni će morati da odgovaraju na potrebe korisnika u real-time-u.

Kao rezultat svih ovih inovacija, možemo očekivati da će se pojaviti kompletno nov set pravila za UX dizajn što se više budemo odmicali od screen-centered interfejsa.

#6 Napredne interakcije sa kursorom

Kursor je oduvek bio fundamentalan element web dizajna koji spaja korisnika i UI. Baš iz tog razloga nije iznenađenje da se nove i naprednije interakcije sa kursorom ponovo vraćaju u modu. Mada kada je reč o kursoru, ne možemo ga posmatrati samo iz ugla UI-a.

Naprednim interakcijama nije samo postignut novi vid dizajna kursora, već i njegove upotrebe kako bi se poboljšao UX. Upravo je kursor taj koji predstavlja sponu između UI-a i UX-a. Osim što ima mnogo oblika, poseduje i mnoge funkcionalnosti koje se mogu izvršiti na osnovu akcija iz UI-a.

Još jedna od prednosti kada je u pitanju povećavanje UX-a je ta što može da zameni neke nepotrebne button-e i time doprinese mnogo čistijem dizajnu.

Izvor: https://fanfan.fan/

#7 Dark mode opcija

Dark mode je u poslednjih nekoliko godina postao izuzetno bitan za korisnike. Zato sve više sajtova nudi dve verzije sajta sajta za svoje posetioce – jedan sa svetlom pozadinom i jačim bojama i drugu sa crnom pozadinom i blažim bojama.

Razlog za ovo možemo, između ostalog, naći u tome što se sve više korisnika opredeljuje za dark mode kao opciju u svojim pretraživačima, što implicira i samu potrebu da svaki sajt ima svoj dark mode dizajn. U suprotnom – prepušta se pretraživačima da odrade posao koji možda neće biti dobar ni za UI, ni za UX.

Iz ugla UX-a, najbitniji razlog za popularnost dark mode-a je što on manje zamara oči i umanjuje stres kod ljudi koji već većinu svog vremena provode za računarima.

A takođe, sve što ide uz crnu boju automatski deluje elegantije i dobija određenu dozu sofisticiranosti.

Izvor: https://www.youtube.com/

Animirani logo generalno privlači više pažnje i time doprinose prepoznatljivosti brenda kao i samom UX-u.

Google svakako preferira dinamički kontent i stranice sa animacijama. Tako da možemo ovo smatrati još jednim od benefita, pošto utiče na SEO website-a.

Kada su mobilni telefoni u pitanju, mikro animacije za logo izgledaju odlično i privlače pažnju korisnika.

Ovo doprinosi većoj šansi za prepoznavanje brenda ako se korisnici susretnu ponovo sa njim.

Takođe, bitno je napomenuti da već postojeći logo može da se animira, tako da nema potrebe za pravljenjem novog.

Ovo je posebno bitno za ustaljene brendove koji žele da “osveže” svoj logo – nema bojazni da će promenom logoa postati neprepoznatljivi.

Izvor: https://www.schulthess.ch/

Trendovi se menjaju kako se svet menja

Svako novo dešavanje utiče na nove trendove i pravila u UX/UI dizajn industriji. Jedan od primera je upravo pandemija sa kojom smo bili suočeni i koja je doprinela značajnom broju promena u dizajnu.

Ovu godinu će najverovatnije obeližiti metaverse, teme fokusirane na naučnu fantastiku, kao i 3D objekti.

Da li smo u pravu ili ne, ostaje nam samo da sačekamo i vidimo. Ali i da pomno pratimo šta će novo ova godina doneti za UX/UI dizajn.

Tagovi

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.