Karijera kao nešto mnogo više od niza poslova – trendovi koji će obeležiti 2023.

Inovacije 10. jan. 2023

Pisali smo prošle nedelje koji nas sve tehnološki trendovi očekuju u 2023. ali šta će biti sa radnim okruženjem? Na koje stvari kompanije treba da obrate pažnju i šta će nam biti važno u godini pred nama? Ovim pitanjima bavimo se u nastavku teksta, zato nastavi sa čitanjem.

Nakon pandemije koja je obeležila 2020. i dobar deo protekle godine, dolazi do velike promene u raspoloženju i svi osećamo ogromno uzbuđenje što se stvari vraćaju u normalu. Ponovo možemo da putujemo, da se viđamo sa prijateljima i porodicom i slobodno posećujemo razne događaje koji se konačno više ne održavaju online. Takođe, možemo i da se vratimo u kancelariju, ali to ne želimo. Osladio nam se remote work i jedini kompromis na koji pristajemo je hibridni model rada. Oseća se taj pozitivni vajb čak i online preko zoom call-ova, međutim drugu polovinu 2022. nadvijaju mračne i zabrinjavajuće vesti o recesiji, krizi u svetu i mogućem udarcu na IT industriju. I dok velike kompanije u Americi otpuštaju, kod nas sve površinski deluje još uvek ok a duboko ispod osećamo zabrinutost u vazduhu. 2023. je godina strepnje, neizvesnosti i vraćanja fokusa na lični razvoj.

Šta nas sve čeka u 2023?

Težak mamurluk

Pre dolaska vesti o krizi, hvalili smo se velikim platama i možda nekim nerealnim benefitima i uslovima. Budžeti IT kompanija za marketing, zapošljavanje i lični razvoj nikad nisu bili veći pa su poslodavci vrlo često ostvarivali naša nerealna očekivanja. Potreba za IT kadrom je bila na svom vrhuncu i zato bi te već čekao posao nakon završenog kursa za npr. QA testera. Sve to je dovelo do utiska o lagodnom načinu života bez previše muke, „da je sve moguće“ i da ceo svet čeka samo na nas. Posebno je to izraženo kod mlađih generacija koje su u prethodnoj godini izašle na tržište rada i sada ih udara ozbiljan talas povratka u realnost da sve što stekneš treba dobro i da zaradiš. Žurka je gotova, a sada treba izdržati težak mamurluk. Pa ipak, nije sve tako crno. Nakon prvog talasa, lako ćemo se stabilizovati i navići na novu realnost. Nije ovo nama prva kriza niti najjača žurka na kojoj smo bili, pamtimo mi i gora vremena.

Quiet quitting” i “quiet hiring

Nakon The Great Resignation pokreta, u drugoj polovini 2022. nastupio je talas pod nazivom „quiet quitting“. Trend u kome zaposleni nisu želeli da ulože dodatni napor u ispunjenju svojih zadataka već su radili samo onoliko koliko je potrebno da zadrže svoj posao. U takvoj atmosferi cela organizacija gubi na veštinama i ambiciji dok istovremeno ne smanjuje broj zaposlenih. Ovu situaciju, dovitljivi HR-ovi će znati da preokrenu u svoju korist i tako nastaje ideja o „quiet hiring-u“ koji ćemo iskusiti u 2023. Od postojećih zaposlenih izvućiće se maksimum pa će taj prostor koji nedostaje biti ispunjen bez potrebe za zapošljavanjem novih ljudi.

Remote osnaživanje timova

Svi smo iskusili čari remote work-a i rada od kuće. Međutim, ono što će svaka kompanija potvrditi jeste da se sa radom od kuće izgubila povezanost među članovima tima. Kako graditi empatiju unutar tima u uslovima remote work-a? Kako oponašati neobavezno čavrljanje na pauzi za ručak kada svi radimo od kuće? Nada se pojavila sa hibridnim načinom rada koji je donekle popravio situaciju ali šta je budućnost? Očekuje se da će pojedinci biti prepoznati kao „nosioci kulture“ jedne kompanije. To su osobe koje će svojim primerom širiti vrednosti u koje kompanija veruje, biti zadužene za well-being tima i organizacije i konstantno će motriti da je emotivno sve u redu sa članovima tima. Ova rola neće možda biti formalizovana kao takva, ali će biti ključna kompanijama i glavni zadatak HR-ova će biti kako motivisati osobe da preuzmu ovu ulogu.

Veliki izazovi za menadžere

U vremenu kada se lideri susreću sa veoma teškim i nepredvidim okolnostima, njihovo vođenje ljudi biće teže nego ikada. Čak i onim iskusnim menadžerima koji će imati ambiciozne targete sa jako malo ljudskih resursa i kratkim rokovima, biće potrebna pomoć. U vreme kada fleksibilnost radnog okruženja više nije benefit za zaposlene već neophodnost, biće jako teško balansirati između očekivanja fleksibilnosti i potrebe za preuzimanjem odgovornosti. Pritisak dolazi sa obe strane: očekuje se ispunjenje poslovnih ciljeva u uslovima hibridnog rada i neizvesne ekonomske situacije dok istovremeno zaposleni očekuju karijerno planiranje, stalnu motivaciju i pronalaženje smisla i svrhe u onome što se radi.

Organizacije koje ovo prepoznaju na vreme pružiće podršku svojim Engineering menadžerima i Team liderima u vidu radionica i obuka na temu razvoja menadžerskih veština ili čak angažovanja  profesionalnog coach-a koji će moći da ih razume i vodi kroz proces.

Burnout više nije novost

Burnout je reč koju su HR najviše spominjali 2022. Naučili smo da burnout jeste stvarno stanje i da se dešava mnogo češće nego što smo znali i očekivali. Smanjenje burnout-a kod zaposlenih će nam biti najveći zadatak u 2023. Takođe, naučili smo da burnout nije posledica lošeg work-life balance-a, već loše konfigurisanog radnog okruženja. Takođe, work-life balans postaje outdated kao izraz jer znamo da ne postoji work i life, to je sve life i to smo sve mi a balans mora biti unutar nas.

Građenje reputacije izvan okvira kompanije

U vremenu kada i seniori počinju da sumnjaju u stabilnost svog zaposlenja, od velike važnosti biće građenje svog brenda kao profesionalca koji nije nužno predstavljen u svetlu svoje kompanije. Uključivanje u teme od interesa, pisanje postova na Linkedin-u, networking i posećivanje događaja biće svakodnevnost u 2023. Za introvertne IT-jevce biće ovo najveći izlazak iz zone komfora ali istovremeno i najbolja promena koja se nekome može desiti. Zahtevaće put introspekcije i pitanja poput: šta mi je stvarno važno na poslu, šta želim da promenim kod sebe, šta želim da radim i kako? Naša sekcija „svrha“ na profilu svake kompanije biće od ključnog značaja na tom putu.

Karijera programera

Plan napredovanja i pristup prilikama za učenje i lični razvoj postaće sastavni deo karijernog plana svakog programera. Iako smo o tome do sada samo pričali kao nečemu što bi bilo lepo imati, sada je to obaveza svake IT kompanije. Karijera neće biti niz poslova i titula u CV-ju jedne osobe, ona sada ima neki cilj i željenu putanju do tog cilja. Više nas neće ocenjivati na osnovu pređašnjeg iskustva ili navedenih stavki na LinkedIn profilu.

Veštine koje smo savladali, kolege koje smo mentorisali, izazovi koje smo savladali i sve što smo postali nije nešto što će regruteri saznati iz našeg CV-ja. Mnogo važnija od toga biće procena koliko kandidat može dobro da se snađe u određenoj ulozi.

Nezahvalno je praviti predikcije, a posebno nakon svega što se desilo u 2022. Videćemo da li smo bili u pravu, ali jedno je sigurno – očekuje nas vrlo uzbudljiva i neizvesna godina. Iz nje sigurno izlazimo još jači a takvim predviđamo i tržište rada u IT sektoru.

Tagovi

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.