Top tech trendovi za 2023. godinu

Inovacije 3. jan. 2023

Koji su tehnološki trendovi koji će dominirati u 2023, oblikujući digitalni svet? Koje tehnologije će ukrasti svetla pozornice, koji su najvažniji trendovi na koje bi poslovni lideri trebalo da budu spremni i koje tehnologije bi tebi kao IT profesionalcu trebalo da budu u fokusu?

Puno pitanja za odgovoriti, pa prionimo.

Kako se tehnologija razvija rapidnim tempom, tako i uloga IT profesionalaca podrazumeva konstantno učenje, usavršavanje i dopunjavanje znanja - i iz želje i potrebe.  Izazovi na tržištu su i prekretnice za usvajanje novih tehnoloških rešenja, kao odgovora kojima se održava konkurentsku prednost. Isti pristup važi i za tebe, i zato sagledavamo tehnološke trendove koji će transformisati poslovanje u 2023. godini, i koje bi trebalo da pratiš.

Datafikacija

Datafikacija transformiše sve oko nas u uređaje ili softver koji se rukovode podacima. Kao takva, ona ne predstavlja samo prikupljanje i analizu podataka, već čini i naš svakodnevni život efikasnijim i efektivnijim.

Iako skovan još 2013, ovaj termin i dalje je više nego relevantan.

Od pametnih telefona, industrijskih mašina i kancelarijskih aplikacija do uređaja sa veštačkom inteligencijom i svega ostalog, da bi naši podaci bili uskladišteni na pravi način, kao i bezbedni, postali su specijalizacija koja je vrlo tražena u ekonomiji današnjice.

Uz to što je suštinski deo digitalnih strategija za kompanije koje žele da ostanu relevantne na tržištu, datafikacija dovodi i do veće potrebe za IT profesionalcima, data scientist-ima, inženjerima, tehničarima, menadžerima i još mnogo toga.

Pametni uređaji

U svakodnevnom radu u gotovo svakoj profesiji danas se koriste pametne softverske aplikacije, a pametni uređaji su deo IT industrije koji imaju veliku potražnju. Sve više kompanija se pretvara u digitalne prostore i sve više naših domova počinje da koristi sve sofisticiranije pametne kućne uređaje. Stoga je automatizacija bilo u proizvodnji ili procesima je neminovan pravac kome se ide.

U 2023. godini, i dalje će se raditi na razvoju kućnih robota sa veštačkom inteligencijom, uređajima za rad, nosivim uređajima i još mnogo toga…

Genomika

Health-tech industrija dodatno je izbila na čelo nosećih tehnologija sa pojavom i borbom protiv korona virusa, a genomika je još jedan deo veze sa sektorom zdravstva koji daleko seže u polje tehnologije.

Genomika proučava našu DNK, koristi je za poboljšanje zdravlja, i pomaže u mapiranju potencijalnih zdravstvenih problema i borbi protiv bolesti, proučavjući sastav gena, njihovo mapiranje, strukturu, itd.

Uloga tech ljudi u ovoj, na prvi pogled dominantno medicinskoj sferi, odnosi se na projektovanje, analizu i dijagnostiku, dok su neke od najtraženijih rola analitičar istraživanja genoma, bioinformatičar, kao i Full Stack Developer ili softverski inženjer.

Digitalni blizanci

Digitalni blizanci se već nekoliko godina pozicioniraju kao jedan od vodećih tehnoloških trendova, posebno ako govorimo o industrijskom sektoru. Reč je o virtuelnim simulacijama procesa, operacija ili proizvoda iz stvarnog sveta koji se koriste za testiranje novih ideja u digitalnom okruženju.

Ova tehnologija zapravo omogućava da u virtuelnom okruženju, u različitim uslovima testiramo i menjamo komponente koje želimo, dok ne postignu najbolju verziju u stvarnom svetu, smanjujući pri tom troškove i predviđajući moguće greške. U 2023. videćemo još više digitalnih blizanaca, od fabrika preko mašina do automobilske industrije i zdravstva. Daljim razvojem, ova tehnologija, potpuno će promeniti način na koji se poslovni procesi usavršavaju u brojnim industrijama, pre svega građevinarstvu, zdravstvu, obrazovanju,  aeronautici…

3D štampa

Bliska repliciranju koji postižu digitalni blizanci, uz nešto drugačiji pristup je i tehnologija 3D štampe, koja se koristi uglavnom za izradu prototipa.

Ne tako davno izgledalo je gotovo nemoguće štampati predmete na ovakvim uređajima, ali već danas ova tehnologija ima veliki uticaj u biomedicini i industrijskom sektoru, sa velikom tendencijom rasta u građevinarstvu kao i u zdravstvu.

Različiti poslovi se ovde otvaraju i brojne mogućnosti i prilike za razvoj inovacija, a potrebno je pre svega dobro poznavanje veštačke inteligencije, mašinskog učenja, modeliranja i 3D štampanja.

Kvantno računarstvo

Kvantno računarstvo, koristi subatomske čestice za kreiranje novih načina obrade i skladištenja informacija. Ono što kvantne računare posebo izdvaja od običnih jeste brzina rada - za ovu tehnologiju se očekuje da donosi uređaje koji će raditi i do billion puta brže od najbržih procesora koje poznajemo i danas su dostupni!

Njegove primene se kreću od sprečavanja širenja bolesti do razvoja novih vakcina i upravljanja rizikom i prevarama u finansijskom sektoru. Uzimajući ovo i prethodno u obzir, ne iznenađuje zbog čega velike kompanije poput Google-a ili Microsoft-a ulažu sume i sume novca u razvoj inovacija u ovoj oblasti.

Tehnološki skok koje ovo računarstvo nosi sa sobom, međutim, nosi i potencijalnu opasnost i pretnju u domen sadašnje prakse šifrovanja  – tako da svaka nacija koja razvija kvantno računarstvo može da razbije šifrovanje drugih nacija, preduzeća, bezbednosnih sistema i još mnogo toga.

Robotska automatizacija procesa

Poput veštačke inteligencije i mašinskog učenja, robotska automatizacija procesa (RPA) automatizuje poslove i procese kao što su tumačenje aplikacija, obrada transakcija, rad sa podacima, ili odgovaranje na e-poštu.

Njegova glavna prednost je što automatizuje zadatke koji se ponavljaju, a koje obično rade zaposleni. Iako zbog toga neki slute da će RPA automatizacija ugroziti egzistenciju globalne radne snage, dominantni su i glasovi da otvara nova ili delimično nova radna mesta, te da automatizujući određene procese, omogućava ljudima da se fokusiraju na kreativnije i produktivnije zadatke, umanjujući pri tom i verovatnoću greške.

Za tebe kao IT profesionalca RPA nudi mnogobrojne mogućnosti za karijeru, uključujući programere, project menadžere, analitičare…

Nova energetska rešenja

Energetska kriza sa kojom se svet suočava danas, stavlja u prvi plan poslovne modele koji više uvažavaju životnu sredinu, naročito sa ciljem smanjenja zavisnosti od ugljovodonika.

Tehnologije poput veštačke inteligencije igraju veliku ulogu u daljem razvoju i širenju obnovljivih izvora energije (solarne i energije vetra naročito) kroz prediktivno održavanje, doprinoseći da se anomalije i kvarovi otkriju i predvide, što doprinosi i značajnim uštedama.

Zeleni vodonik i decentralizovane mreže, takođe će ovde odigrati veliku ulogu. Generalno smanjenje emisije ugljenika je jedan od najvećih izazova današnjice u borbi sa klimatskim promenama, pa će napredak oko zelenog vodonika, kao novog izvora energije koji gotovo i ne proizvodi efekat staklene bašte, biti od velikog značaja.

Takođe ćemo videti napredak u razvoju decentralizovanih energetskih mreža. Trenutno, našim energetskim sistemom dominiraju gasne i energetske kompanije, dok decentralizovane energetske inicijative imaju potencijal da demokratizuju ovu oblast, uz smanjenje emisije ugljenika. Tehnologije poput blockchain-a ovde igraju krupnu ulogu.

Održivije tehnologije

Nadovezujući se na temu zelene energije, prirodno se nadovezuje i priča o bumu koji ima veze sa održivom tehnologijom generalno. Korisnici sve više razmišljaju o održivosti tehnologija koje koriste - počev od toga odakle dolaze uređaji koje svakodnevno upotrebljavamo - pametni telefoni, tableti i računari, ili delovi gedžeta poput kompjuterskih čipova, kao i kako ih trošimo.

Priče o rudarenju u kripto svetu i ogromnim količinama energije koje se troše sada su nam već svima dobro poznate, a na njih se sve češće nadovezuju i priče o uslugama “u oblaku” koje koristimo, a rade u velikim centrima podataka koji troše ogromne količine energije.

Ovi zahtevi za transparentnijim lancima snabdevanja dolaze od potrošača, i u 2023. može se očekivati samo još veći pritisak sa njihove strane, pa će razmišljati o načinima, i proizvodima i ulugama koje su energetski efikasne i podržane održivijom tehnologijom, biti poželjni ako ne i podrazumevano.

Sajber bezbednost

Iako više nije novina, sajber bezbednost se permanentno razvija jer su pretnje iznova drugačije i hakeri će iznova nalaziti načine da prođu i kroz najteže mere bezbednosti. Otuda se i razvojem novih tehnologija javlja potreba za ponalaskom novih načina da se poboljša bezbednost.

Koliki je potencijal za razvoj u ovoj oblasti, možda najbolje govori podatak da broj poslova u oblasti sajber bezbednosti raste tri puta brže od drugih tehnoloških poslova!

I naravno, kada govorimo o tech trendovima u 2023, iako smo ih u prethodnim redovima delimično spomenuli kroz neke od pobrojanih tehnologija, AI, mašinsko učenje, web 3 i blockchain će svakako ostati dominantne tehnologije i u narednoj godini.

Predviđanje i ostajanje u toku sa ovim trendovima za tebe znači veštine koje bi trebalo da znaš da obezbediš posao i uslove kakve želiš, ili radiš na stvarima koje za tebe osim pisanja koda, imaju i posebnu svrhu. To je put koji je izabrao i Joberty svojom novom Joberty 2.0 verzijom, gledajući u verziju budućnosti kakvu želi za sebe i članove Joberty zajednice.

A kad smo kod Joberty zajednice, čekamo te na Joberty platformi, gde možeš da podeliš sa nama koje su po tebi tehnologije koje će dominirati u narednoj godini.

Tagovi

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.