Top 10 front end web development alata

Inovacije 23. avg. 2022

Radeći kao front end web developer sasvim sigurno si već shvatio da radiš na jednoj uzbudljivoj roli koja ti može omogućiti brz razvoj karijere u IT-ju.

Kada si savladao ključne veštine, ili si možda si tek ušao u ovu oblast pa učiš osnove, nadalje se, da ubrzaš proces razvoja, sve vrti oko različitih web alata koji će ti pomoći da sa lakoćom izgradiš atraktivne izglede web lokacija i sajtova.

Poznavanje ovih alata održaće tvoje veštine visoko na lestvici traženih da dalje napreduješ i radiš još bolje, bilo na svom projektu, timom ili klijentima.

Kako odabrati najprikladnije alate?

Zahvaljujući stalnom razvoju alata za front end web development nikad nije bilo više mogućnosti za kreiranje web aplikacija - od procesora koji pojednostavljuju tvoj kod, plugin-ova i dodataka, prilika za poboljšanje workflow-a i mogućnosti u vezi sa responsive dizajnom.

Kako se novi alati pojavljuju gotovo svakodnevno, izbor onog koji ti je potreban među velikog broja dostupnih, može biti vrlo izazovan, posebno s obzirom na stalna ažuriranja i nove alate koji dolaze.

Tehnologiju koja ti je potrebna najbolje je da izabereš u skladu sa trenutnim potrebama projekta na kome radiš, bez da se držiš jednog alata na temelju dobrog iskustva na prethodnim projektima.

Da ti pomognemo u ovom nimalo lakom izboru, donosimo listu nekih od najpopularnijih front end web alata koji će ti pomoći da lakše startuješ, a kasnije možeš i da je dopunjuješ.

Sublime Text

Sublime Text je tekst editor, koji uživa status alatke sa efikasnim, dobro dizajniranim i brzim korisničkim interfejsom. Koristi se za kodiranje, kreiranje oznaka i običan tekst.

Zahvaljujući funkciji podeljenog uređivanja, sa njim možeš editovati fajlove jedan uz drugi. Isti fajl može se editovati i na dve lokacije. Prednost je i veliki broj prečica na tastaturi i brza navigacija do fajlova, simbola… Podržava Windows, Mac i Linux, ali ne i mobilne platforme.

Chrome Developer Tools

Google-ove ugrađene Chrome alatke za programere omogućiće ti da pristupiš unutrašnjim delovima njihove web aplikacije.

Pomažu programerima da testiraju, otklanjaju greške, profilišu i validiraju kod u realnom vremenu. Uz pomoć njih možeš sprovoditi proste operacije poput prelaska DOM-a, kao i nešto složenije - proveriti mrežnu aktivnost, optimizovati brzinu, analizirati performanse vremena, a imaju i različite funkcionalnosti za bezbednosne panele.

Za korišćenje ovih alata možeš dobiti i podršku od aktivne zajednice DevTools. Google objavljuje update-e svakih šest nedelja – pa čekiraj njihovu stranicu i YouTube kanal kako bi ostao u toku.

jQuery

jQuery je JavaScript biblioteka koja se pojavila 2006. godine sa ciljem da pojednostavi front end proces, u čemu je uspela. Obezbeđuje API za korišćenje koji jednostavnijim čini taskove poput Ajax-a ili animacija i radi u velikom broju pregledača.

Kako navode i na svom sajtu, jQuery je promenio način na koji milioni korisnika pišu JavaScript. Ovde ćeš detaljnije naći o svim funkcionalnostima.

GitHub

GitHub je platforma za razvoj softvera, a mnogi tvrde i da je od suštinske važnosti za svakog programera, bez obzira na senioritet i da li radiš na ličnim projektima ili si deo tima.

Sigurno si već upoznat da GitHub možeš da koristiš za čuvanje svog koda na webu. Osim kao besplatno skladištenje u oblaku za svoje projekte, možeš ga koristiti i da pokažeš svoj kod potencijalnim poslodavcima koji žele da steknu uvid u tvoje veštine kodiranja ili drugim programerima. Možeš ga takođe, koristiti da pogledaš projekte drugih za ličnu inspiraciju.

Svojim funkcionalnostima, GitHub olakšava programerima praćenje najboljih praksi pisanja koda, a prema Stack Overflow Developer Survey za 2022. godinu GitHub je i najpopularnija kontrolna verzija (Version Control) za ličnu i profesionalnu upotrebu.

Timovima pomaže da se pojednostavi složenost pozicije sa više programera koji rade na više datoteka u isto vreme, i podstiče saradnju smanjujući konflikte i poboljšavajući sam kvalitet koda.

Za sve programere koji žele da se blisko upoznaju sa mogućnostima ove platforme, GitHub ima i vrlo koristan vodič za to.

CodePen

CodePen je razvojno okruženje za front end dizajnere i programere za testiranje i predstavljanje isečaka koda koje su kreirali korisnici HTML, CSS i JavaScript. Reč je o online code editor-u gde programeri mogu da kreiraju isečke koda, tzv. „Pens“, i testiraju ih.

Pens su idealne za do 5.000 linija koda, a za više je bolje praviti projekte.

CodePen je koristan alat za one koji grade ili revidiraju svoj portfolio, način da ne samo prikažeš kod iza funkcija koje si napravio, već i kako se one prikazuju korisnicima. Možeš učestvovati i u CodePen izazovima koje postavljaju na svom sajtu, kao prilici da naučiš nešto novo. Pored toga, ima snažnu zajednicu, sa kojom, osim što možeš da deliš svoj rad, imaš uvid i u to na čemu drugi rade, i šta isporbavaju.

Razvijajte website, pokažite svoj rad, testirajte, otklonite greške i pronađite inspiraciju - tako kreatori ovog alata poručuju programerima kako da ga na najbolji način iskoriste.

AngularJS

AngularJS je bila “life-changing” tehnologija za mnoge programere omogućivši im da prošire HTML sintaksu aplikacije, što rezultira izražajnijim, čitljivijim i bržim okruženjem za razvoj,  koje inače ne bi bilo izgrađeno sa HTML-om.

Iako vrlo popularan među developerima, podrška za AngularJS je zvanično prestala januara 2022, a  programeri su pozvani da nadograde svoje aplikacije na Angular platformi, u koju je evoluirao AngularJS. O tome zašto izabrati Angular za razvoj web aplikacija postoji veliki broj tekstova na netu, a kao ključan razlog izdvaja se da je najpogodniji za razvoj poslovnih skalabilnih web aplikacija. Prema zvaničnim statistikama, Angular tima u Google-u, početkom ove godine koristilo ga je 1.500.000 programera širom sveta.

Sass

Sass je odlična ekstenzija CSS programskog jezika, nastao kao način da se olakša rad sa CSS-om i brzo je od pojavljivanja 2006. godine postao popularan.

Sass podržava sve CSS biblioteke i ima veliku zajednicu pristalica, uključujući tehnološke gigante. Nekoliko okvira kao što su Compass, Bourbon, Susi, itd, napravljeno je pomoću Sass-a, što će ti omogućiti da kreiraš sopstvene funkcije i obezbediti nekoliko ugrađenih funkcija.

Sass ima dve sintakse: originalnu Sass verziju koja ne koristi vitičaste zagrade, a sve se radi u uvlačenju, kao u Python-u. Druga, SCSS verzija ima vitičaste zagrade poput izvornog CSS-a, zbog čega se na nju lakše naviknuti i najpopularnija je.

Visual Studio Code

Visual Studio Code je open-source IDE koji je kreirao Microsoft. Ovaj editor koda je jednostavan za korišćenje, pogodan za razvoj na više platformi i web/cloud aplikacijama. VS Code uključuje jedinstveno rešenje - IntelliSense, koje omogućava pametno dovršavanje zasnovano na tipovima promenljivih, definicijama funkcija i uvezenim modulima.

Otklanjanje grešaka je moguće direktno iz uređivača, ima ugrađen GIT i mogućnost dodavanja novih ekstenzija (jezici, teme, programi za otklanjanje grešaka).

Visual Studio Code se može pokrenuti svuda i podržava Windows, Mac i Linux platforme.

Grunt

Grunt je JavaScript Task Runner koji će ti pomoći da automatizuješ gotovo sve, uz minimalne napore. Grunt menadžer radi na platformi Node.js.

Omogućava automatizaciju ključnih datoteka i ima širok izbor dodataka koji se mogu kombinovati jedan sa drugim u bilo kom redosledu i količini. Obavljaće većinu poslova koji se ponavljaju kao što su minifikacija, kompilacija koda, testiranje jedinica itd.

Svakim danom ovaj ekosistem raste, sa stotinama dodataka koje možeš izabrati i uz pomoć kojih lako možeš automatizovati skoro sve. Ako ipak, neko već nije napravio ono što ti treba, kreiranje i objavljivanje sopstvenog Grunt dodatka za npm je lako, a na Grunt-ovom sajtu imaš i objašnjenje kako to da uradiš.

TypeScript

TypeScript je programski jezik otvorenog kod koji nadograđuje JavaScript i ključan je alat mnogobrojnih korisnika JavaScript-a. Dodaje dodatnu sintaksu JavaScript-u kako bi podržao čvršću integraciju sa editorom i rano uhvatio greške.

Podržava bilo koji pretraživač, host, kao i bilo koji operativni sistem, a poslednje istraživanje Stack Overflow Developer Survey 2022 pokazuje da je to drugi najtraženiji i četvrti omiljeni programski jezik među programerima.

Bilo da se do sada nisi susretao sa njim, ili već pišeš u Java Script-u, u ovom priručniku ceš naći potrebne informacija o njemu.

Ubrzan razvoj IT proizvoda i tvoje karijere

Uz sve dostupne front end web razvojne alate i okvire, uključujući i ove koje smo ukratko opisali, kreiranje IT proizvoda postalo je znatno brže i lakše.

Da li među pobrojanim imaš svog favorita?

Neki od alata sa liste gore su licencirani, poput Sublime Text, GitHub ili CodePen (poslednja dva imaju i free verzije, a Sublime Text daje mogućnost samo da ga besplatno testiraš), dok su ti ostali dostupni bez naknade.

Ako tražiš zanimljive projekte na kojima bi mogao da testiraš neki od njih, kao i da dalje razvijaš svoje veštine u pisanju koda, pogledaj trenutno otvorene pozicije za front end web developere na Joberty platformi , i potraži novu uzbudljivu priliku da dalje napreduješ u karijeri. A, ako imaš dodatnja pitanja pravac na Joberty zajednicu i pitaj kolege developere.

Tagovi

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.