Tajne uspešnih startapa

Saveti 25. okt. 2022

Prvo iza ovog naslova što mozeš pomisliti jeste da se kao odgovor na pitanje šta je tajna uspešnih startapa mogu napisati čitave knjige. I jesu.

Hiljade preduzetnika svakodnevno pokreću i vredno rade na izgradnji svojih inovativnih biznisa, koji menjaju čitave sfere poslovanja, sa nadom i uverenjem da će postati  “the next big thing”.

I to uprkos tome što 1 od 10 startapa preživi.

Iskustva drugih startapa, i šta im je zajedničko, počev od onih koji su fail-ovali do onih koji su napravili milionske exite i stvorili kompanije vredne bilione dolara (jednoroge), važna su bez obzira da li razmisljaš da kreneš u izgradnju svog biznisa ili možda već radiš na skaliranju i tražiš nove izvore za finansiranje startapa.

Šta je ipak ključno da svoju ideju pretvoriš u uspešan biznis kao što su to uradili neki od najpoznatijih startapa kao što su Uber ili AirBnB?

Iako na prvi pogled deluju vrlo jednostavno i logično, potrebno je dosta rada i kreativnosti da bi se sve kockice složile. Ovo su neke od ključnih.

Tim

Koliko god da je ideja sjajna, kao i njen “tvorac”, za uspeh startapa mnogo važniji biće tim koji osnivač okupi oko sebe. Energija u timu i zajednička vizija ono je što startap gura napred.

A kako okupiti dobitni tim? Dobar deo “mudrosti” svodi se na to da bi osnivači trebalo da budu svesni svojih slabosti, pa ako, na primer, imaš dobra tehnička znanja, biće ti potreban neko ko zna kako se razvija biznis.

Startup funkcioniše kao tim, i svaki član tima trebalo bi da se oseća kao deo karike. Kako se startapi razvijaju veoma brzo, važno je izgraditi tim koji prati ovaj razvoj i radi za dobrobit svih. Feedback svakog člana se vrednuje i neretko će svi učestvovati u donošenju važnih odluka. Posvećenost svih u timu, može biti presudna za razvoj startapa - mnogo je izazova, pa odlučnost da se oni prevazuđu i ne odustane može biti odlučujuća. Ne iznenađuje zato ni to da je tim često presudan i pri odluci investitora da li da investira u određeni starta ili ne.

Vizija

U izgradnji tima, važno je da se on gradi oko istog cilja. Izgradnja kulture kompanije koja okuplja tim i zaposlene oko zajedničke vizije, još jedna je važnijih karika u razvoju startapa.

Uspešni startapi uvek se postaraju da svi u timu imaju jasnu sliku o tome kuda kompanija ide. Odsustvo jasnoće u pogledu vizije i strategije kompanije često će dovesti do mikromenadžmenta, i nije održivo.

Kada u razvoju sve ide kako treba, ovo možda neće izgledati kao presudno za dalji uspeh, ali kada kola krenu nizbrdo, tim koji vodi jasna vizija uspešnije će prevazići prepreke na putu i ostati na okupu boreći se “za viši cilj”.

Dobar primer kako se gradi kultura kompanije je knjiga Delivery happiness, osnivača kompanije Zappos, koja donosi vrlo dobar prikaz uloge koju kultura kompanije igra u poslovnom uspehu i balansa koji bi trebalo postići između profita, strasti i svrhe poslovanja.

Dobro znati svoje korisnike

Startapi, naročito na početku, često obraćaju previše pažnje na funkcionalnost svog proizvoda ili usluge, težeći savršenstvu, zaboravljajući u tome ono najvažnije - korisnika, odnosno da li to što startap razvija uopšte nekome treba i koji problem mu reševa.

Ne komplikovati - što je proizvod jednostavniji, to je bolje u početku. Predstaviti osnovnu ideju i slušati feedback korisnika. Upuštanje u posao bez razumevanja tržišta i potreba kupaca neće imati efekta. Opsežno istraživanje tržišta pomoći će da se brzo i efikasno dođe do njih i sazna da li je tržište dovoljno veliko.

Uspešni startapi, kako se često može čuti, čine ljude srećnima.

Fokus na niše koje obećavaju

Jedna od najčešćih grešaka koje startapi prave jeste i ulazak u industriju oko koje postoje hype, dok ono što je hot industry u ovom trenutku najčešće predstavlja i znak da je već kasno za ulazak na to tržište.

Razmišljati zato treba unapred.

Govoreći o fokusu na prave stvari i potrebe tržišta, jedan preduzetnik prepričava svoj razgovor sa jednim investitorom koji mu je rekao kako svi pokušavaju da prodaju svoju tehnologiju na osnovu toga da će to smanjiti troškove njihovog klijenta. Kupci su s druge strane, ipak, više uzbuđeni oko proizvoda koji će im doneti novac. U ovom slučaju je, naime, ROI jasniji, kao i logika razmišljanja.

Upoznajte svoje konkurente

Kao što bi startap trebalo da poznaje svoje korisnike, tako mora poznavati i konkurenciju. Direktno ili indirektno, ona uvek postoji.

Uspešni startapi razumeju sa kim se nadmeću za mesto na tržištu.

Hendlovanje promena

Najbolji startapi spremni su da se uvek prilagode promenama na tržištu, novim tehnologijama i sl. U prvim godinama razvoja, startap će raditi na brojnim verzijama svog proizvoda, dok ne pronađe onaj pravi i prilagodi ga potrebama tržišta.

Put startapa je sam po sebi neizvestan, pun uspona i padova, zato je biti fleksibilan i prilagodljiv, vrednovana karateristika koja pre vodi do uspeha.

Pandemija korona virusa uostalom, najbolje je pokazala neizvesnost i okolnosti koje su nekad neminovne, a sa kojima moramo da se nosimo. Oni koji su uspeli da se prilagode, ostali su u igri.

Mreža

Za rast i dalji razvoj startapa, uz ljude u timu, važna je i mreža spoljnih saradnika koju grade. Pronađite one koji kao i vi vide daleko, veruju u isti cilj - među njima se kriju najbolji korisnici ili partneri sa kojima ćete sarađivati.

Znati koliko ne znaš je uvek dobar start da se razvija i dobro napreduje. Uloga mentora zato može biti od presudnog značaja za lični i profesionalni razvoj. Imati pored sebe ljude od poverenja koji mogu podeliti savet i svoju ekspertizu, bilo da je reč o tržištu, investicijama, razvoju biznis modela ili možda razvoju tima, neprocenjivo je, naročito ako dolazi od onih koji su jednom bili u tvojim cipelama.

Među ključne “tajne sastojke” za uspeh startapa mogu se svakako svrstati i fundraising vešine, disciplina ili tajming - jer osim kako, za uspeh je važno i kada razvijamo određeni biznis, a potreban je i kapital za ubrzan rast.

Uz učenje od drugih - korisnika, mentora, veoma je važno učiti i na svojim greškama i brzo ih ispravljati. Promena je, naučili smo, jedino stalna, a uspešni startapi spemni su da uvek preispituju status quo, osluškujući potrebe tržišta i tražeči način da urade nešto bolje.

U toj fazi smo sada i mi. Slušali smo vas, razmišljali smo o vama, a zatim odlučili krenuti putu promjena i razvoju novih ideja. Što se to novo krije u našoj Joberty priči? Otkrivamo uskoro.

Tagovi

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.