Kako se gradi marketplace?

Inovacije 4. okt. 2022

E-commerce industrija je hajp tema u svim krugovima i svi znaju osnovnu definiciju pojma - aktivnosti prodaje i kupovine robe i usluga preko interneta, ali koliko je zapravo jasno šta je razlika između e-commerce platforme i marketplace platforme?

Kako bismo dobili najbolji mogući odgovor na ovo pitanje, ali i na to šta je potrebno kako bi razvio idealno rešenje, razgovarali smo sa prijateljima iz kompanije Ananas.

E-comerce je website koji se može postaviti uz pomoć (polu)gotovih rešenja kao sto su Shopify, WooCommerce, Magento, SAP Hybris i sl., i koji omogućava da prodavac nudi svoje usluge i robu preko svog website-a.

Sa druge strane, Marketplace je platforma gde prodavci nude svoj asortiman, kupci biraju i kupuju robu i usluge od prodavaca, a u pozadini se ceo proces odigrava pod kontrolom marketplace provajdera. Plastično rečeno – vlasnika virtuelnog tržnog centra.  Taj ekosistem podrazumeva ne samo „radnju“ , već i brojne mogućnosti za barem tri ciljne grupe.

  • Za trgovce je to dodatni, ili nekada i primarni kanal prodaje, kao i mogućnost targetiranih kampanja (jer, CRM).
  • Za kupce je to mogućnost izbora, poređenja cena, dostave, reklamacije, povrata – u jednom kliku.
  • A za zaposlene, ili barem za tech ljude podrazumeva razvoj koji se u svakodnevnom poslu i/ili karijeri retko viđa.  Pored toga, marketplace ekosistem nudi fintech & adtech rešenja, koja se u ovom slučaju skaliraju na barem 5 tržišta.

Iz ovog kratkog opisa jasno je da je u pitanju čitava paleta tehničkih rešenja koja treba da osiguraju da svi procesi teku glatko, da budu visoko automatizovani i dobro sinhronizovani. Za ovo ne postoji „off-the-shelf“ rešenje i nije slučajno da su se najveći globalni igrači iz ove industrije, kao što su Amazon, AliExpress, Allegro, odlučili na razvoj platforme od nule.

I tako dolazimo na nama omiljenu temu, tehnologija – pored logističkih operacija najznačajniji sastojak za uspešni marketplace biznis.

Kako razviti sistem koji mora da reši sledeće izazove:

  • Robustnost i skalabilnost
  • Brzinu i agilnost razvoja
  • Performanse

Prvi izazov se rešava hostovanjem platforme na cloud-u, a ako su apetiti i očekivanja za rast biznisa velika, bira se jedno od najboljih public cloud rešenja – AWS, koji pored pouzdanosti i mogućnosti brzog skaliranja infrastrukture nudi i veliki broj servisa koji ubrzavaju i olakšavaju razvoj pojedinih  delova sistema (npr. Lambda funkcije za serverless computing, Cognito servis za Identity i access management, Aurora PostgreSQL, Amazon EKS, Apollo GraphQL, itd.).

Da bi sistem bio robustan, skalabilan i performantan, logično je primeniti mikroservisnu arhitekturu i agilne razvojne timove podeliti po grupama domenski ili tehnički srodnih mikroservisa. Ovo je pristup koji je primenio Ananas, sa ciljem da postane “balkanski Amazon”.

Kako nam navode, izabrali su impresivne stack tehnologije: core platforme se razvija korišćenjem Java Spring Boot-a, Hibernate-a, PostgreSQL-a i Kafka-e. Za front end se koriste React i Next.js, koji preko GraphQL-a komuniciraju sa back end-om. Mobilna aplikacija za kupce se razvija upotrebom React Native framework-a. Ovo im je omogućilo da razviju svoj proizvod na baš onaj način na koji su želeli.

Ako te je zaintrigiralo sve što si pročitao i ukoliko pronalaziš sebe u razvoju ovakvog rešenja onda imaš sreće jer Ananas nastavlja svoje širenje i razvoj. Dakle, ako te zanima da budeš deo Ananasovog tima pogledaj otvorene pozicije na Ananas Joberty stranici. A ukoliko imaš neka pitanja, vrlo su otvoreni da pruže sve odgovore, te im piši na hr@ananas.rs.

Tagovi

Ananas

Mi smo Ananas, najveći regionalni marketplace koji na samom početku u ponudi ima više od 100 hiljada proizvoda i ekskluzivnih brendova. Naše ambicije su velike!

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.