Sadašnjost i budućnost autonomne vožnje: kako automobili komuniciraju sa putevima i znakovima?

Inovacije 7. feb. 2023

Da li znate da bi vaš automobil mogao da komunicira, odnosno razmenjuje informacije, sa semaforima, putevima, znakovima, ali i sa drugim vozilima? Tehnologija za komunikaciju između vozila i infrastrukture već postoji, a čeka je i sjajna budućnost, u kojoj će vožnja postati ne samo sigurnija za sve učesnike u saobraćaju, već i udobnija, uz znatnu uštedu goriva i vremena.

Iako možda na prvi pogled izgleda kao svet iz naučno-fantastičnog filma, ova vizija budućnosti automobilske industrije i autonomne vožnje nešto je na čemu IT stručnjaci već uveliko rade.

Kako bi saznali koja je uloga developera u razvoju automobilske industrije razgovarali smo sa Eugeny Polchenkom, Program Manager-om u Luxoftu, koji radi sa najvećim svetskim proizvođačima automobila i Tier 1 kompanijama na razvoju najnovijih rešenja za kamere, zatim na unapređivanju computer vision algoritama za lidare, optimizaciji embeded softvera za radare i mnogim drugim futurističkim tehnologijama koje će doprineti tome da autonomna vožnja postane realnost.

Šta je najveći napredak u razvoju autonomne vožnje?

Najveći napredak se vidi u razvoju komunikacije između vozila i drugih važnih učesnika u saobraćaju. Tu pre svega mislim na tehnologiju V2I (vehicle-to-infrastructure) koja predstavlja bežičnu razmenu podataka između vozila i putne infrastrukture. Horizontalna i vertikalna signalizacija, semafori, rampe mogu bežičnim putem prenositi informacije automobilima i primati ih uz pomoć RSU (roadside units). Te informacije koriste se za sakupljanje podataka i obaveštavanje korisnika puteva u realnom vremenu o gužvama, saobraćajnim nezgodama, vremenskim prilikama, parkingu. Sve to doprinosi kontrolisanju toka saobraćaja, ograničavanju brzine i mnogim drugim aspektima, povećavajući pri tome sigurnost kako vozača tako i pešaka, a ujedno doprinoseći i štednji goriva i smanjenju emisije CO2.

Senzori, radari, lidari, kamere i GPS uređaji uveliko se upotrebljavaju u modernim ADAS sistemima (advanced driver assistance systems), koji omogućavaju vozačima da sagledaju i analiziraju okruženje. Ovi sistemi aktivno učestvuju u komunikaciji sa putnom infrastrukturom. Lidari omogućavaju da se primete objekti koji stoje (bankine, bandere) ili se kreću (ptice, životinje) prema automobilu. Radari omogućavaju kontrolu pozicije vozila u saobraćaju a kamere čitaju oznake na površinama puteva.

Da bi se postigla sigurna vožnja, ove informacije treba da se transferuju do drugih vozila upotrebom V2V (vehicle-to-vehicle) tehnologije. Osim V2V i V2I tehnologija, postoji i V2P (vehicle-to-pedestrian), V2N (vehicle-to-network), kao i V2X (vehicle-to-everything).

Dve osnovne komponente V2I sistema su: infrastructure application component i vehicle application component. One kombinuju i procesuiraju podatke kako infrastrukture tako i vozila, kako bi isporučile vozačima konzistentne i tačne poruke. Informacije dolaze kroz bežični data interface. Slično kao i V2V technologija, V2I koristi DSRC (dedicated short-range communications) kanale.

Trenutna infrastruktura u svetu nije idealna za ove tehnologije. Kako bi se u potpunosti primenio V2I, moraju se kreirati pametna rešenja.

Koja su sve poboljšanja potrebna postojećoj infrastrukturi?

Evo nekoliko tehnologija koje bi mogle pozitivno da utiču na kvalitet puteva, sigurnost i kretanje.

Unapređene oznake na putevima (horizontalna signalizacija)

Potrebne su oznake koje će biti vidljive ljudima i automobilima u svim uslovima: magla, blato, sneg… Jedno takvo rešenje kreirano je u holandskom gradu Os, gde je napravljen eksperimentalni put od 500 metara, sa specijalnim svetlećim oznakama na putu, koje se napajaju suncem tokom dana i svetle u mraku.

Pametni znakovi (vertikalna signalizacija)

Neophodni su i saobraćajni znakovi koji bi bili vidljivi vozačima i vozilima u svim vremenskim uslovima. Reflektivni znakovi omogućavaju bolju čitljivost, što rezultira tačnijom navigacijom i bržim donošenjem odluka kako vozača tako i ADAS sistema.

Pametne površine puteva (smart road surface)

Recimo Integrated Roadways rešenje sastoji se od betonskih blokova napunjenih fibre optic senzorima i drugim tehnologijama. Princip rada je sličan kao laptop touchpad: put može tačno da odredi kojom brzinom i u kom pravcu se vozilo kreće. Ukoliko se desi nesreća, sistem će je odmah registrovati i pozvati hitnu pomoć i policiju. Isto će se desiti i ako vozilo napusti površinu puta brzinom koju je sistem detektovao kao opasnu. Ukoliko neko sleti s puta, biće automatski poslate notifikacije vozačima koji su blizu, kako bi mogli da stanu i pomognu, posebno noću.

• Pasivna rešenja (passive solutions)

U Evropi se već koriste neke pasivne metode ograničavanja brzine kao što su kaldrma, ležeći policajci i sl.

Koje V2I technologije već postoje?

Brojne tehnologije se već koriste, a najpoznatije su:

Sistem za izbegavanje sudara na raskrsnicama, koji upozorava na moguće crveno svetlo, pomaže pri navigaciji raskrsnice ili skretanja, i upozorava na kršenje znaka zaustavljanja

Aplikacija kojom semafori na raskrsnicama odbrojavaju preostalo vreme pre promene svetla, što poboljšava protok saobraćaja

Rešenja koja pokazuju dostupnost parking mesta, ograničenje vremena usluge i sl.

Uveličani znakovi koji obaveštavaju vozače o visini tunela ili nadvožnjaka

Upozorenja o ograničenju u trakama za vozila sa teretom, javna ili vozila hitne pomoći

Da li će se cene automobila promeniti zbog ovih tehnologija?

Tier 1 kompanije kreiraju tehnologije koje će koristiti različiti proizvođači. Proizvođači automobila idu ka standardizaciji internih i operativnih sistema, udaljavajući se od individualnih rešenja kada god je moguće. Preferiraju da kupe već gotove tehnologije umesto da sami ulažu u njihov razvoj od početka, jer je masovna proizvodnja jeftinija. Neki kupuju rešenja sa osnovnim konfiguracijama, drugi traže unapređenja na tehničkom ili softverskom nivou, i na taj način troškove razvoja snosi više proizvođača, što odgovara svima, pa i krajnjim korisnicima.

Šta je sledeće?

Prema preliminarnim procenama, V2I bi mogao da spreči i do 75% svih nesreća na putevima. Vozila hitne pomoći bi brže stizala do povređenih i spasavala živote, pametne raskrsnice bi detektovale pešake koji prelaze ulice ili druge korisnike puteva, i upozoravale vozače i vozila.

Jedna od bitnih posledica autonomne vožnje bila bi i efikasnije korišćenje vremena, jer bi vozači mogli to vreme da iskoriste za posao ili zadovoljstvo, umesto da budu koncentrisani na vožnju. Kola bi prestala da budu luksuz i postala bi jednostavno samo sredstvo transporta. Prema Eco-Speed Control test-u, automatizovana V2I rešenja štede potrošnju goriva oko 37.8% i vreme putovanja oko 9.3%.

V2I je od ključnog zanačaja za autonomnu vožnju, ali kako će se putevi i putna infrastruktura menjati i prilagoditi budućim self-driving automobilima? Moguće rešenje bile bi specijalne trake opremljene svim neophodnim tehnologijama, u prvoj fazi koegzistencije tradicionalnih i autonomnih vozila.

Aktivna testiranja pametnih puteva i V2I technologia već se vrše u Ohaju i Arizoni, pametni asfalt postoji u Koloradu, pametni sistemi parkiranja u Britaniji, Novom Zelandu, Australiji, a smart tehnologije očekuju se i u Norveškoj i Nemačkoj, gde već postoje neka pametna rešenja u pojedim gradovima.

Ukoliko želite da razvoj softvera za autonomnu vožnju postane i vaš poziv, pogledajte profil kompanije Luxoft. Možda baš vi sutra počnete da radite na novim sjajnim rešenjima.

Tagovi

Luxoft

Luxoft Serbia je globalna IT kompanija specijalizovana u razvoju softvera i kreiranju digitalnih strategija za potrebe različitih industrija. Luxoft uvek pruža unikatna inovativna tehnološka rešenja.

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.