Sutra je tvoj prvi dan na poslu kao Junior Developer: Šta da očekuješ?

Saveti 31. avg. 2021

Posle nekoliko meseci ili godina učenja programiranja, raznih kurseva, neprospavanih noći,  odustajanja i na desetine poslatih CV-jeva, dobijaš posao kao Junior Developer.

Osećaj varira između euforije i apsolutnog straha da li ćeš ispuniti očekivanja. Kako sopstvena, tako i kompanijska. To je sasvim u redu.

Najveći strah i jeste uvek od nepoznatog. Iz tog razloga pokušaćemo da demistifikujemo kako otprilike izgleda prvi radni dan, prva nedelja i prvi mesec na poziciji Junior Developer-a.

Nemoj se iznenaditi ukoliko tvojih prvih mesec dana bude izgledalo kao ubrzani kurs gde ti apsolutno ništa ništa jasno. Praksa se vrlo često razlikuje od teorije i zadataka koji su rađeni na online kursu, pogotovo u IT industriji.

Uzmi u obzir da se sve navedeno razlikuje od kompanije do kompanije, zato ćemo proći one univerzalne stvari sa kojima se svaki junior programer susreće tokom prvog meseca rada.

Pogledaj šta te sve očekuje i kako što lakše ući u mašineriju IT kompanije.

Prvi dan

Šta da očekuješ prvog dana kao Junior Developer?

Uzmimo u obzir da sve veće  IT kompanije u Srbiji imaju jasno definisan Onboarding proces (proces integracije zaposlenih u kompanijsku strukturu) to znači da se zna koliko sam proces traje i koji su koraci.

Uglavnom sve počinje sa upoznavanjem kompanijske kulture i strukture.

To podrazumeva:

Pravila ponašanja na radnom mestu (radno vreme, pauze, sastanci, korišćenje zajedničkih prostorija, pravila oko socijalnih mreža itd.)
Pravilnik o radu (u formi dokumentacije i drugih vodiča za rad)
Upoznavanje sa timom (šta su čija zaduženja i kakva je dinamika unutar tima)
Upoznavanje sa alatima (platforme, baze podataka, dev okruženja i druge tehničke stvari)

Prvi dan je rezervisan za upoznavanje i na većini radnih mesta se ne očekuje rad na specifičnim zadacima. Kompaniji je jako bitno da se novozaposleni (pogotovo juniori) uklope u radno okruženje.

Tako da, prvi dan očekuj gomilu dokumentacije, pravila, vodiča i drugih tehnikalija koje su ti potrebne da znaš odakle da kreneš i kako zapravo izgleda ceo proces.

Prvi dan je prošao.

Sasvim je normalno da taj dan provedeš u konfuziji i da preispituješ odluku da li da se baviš programiranjem uopšte. Bez panike samo, sve će to da se slegne.

Prva nedelja

Šta da očekuješ prve nedelje kao Junior Developer?

U zavisnosti od veličine kompanije, ono šta ćeš raditi prve nedelje varira. Ali malo verovatno da će te neko baciti u vatru bez prethodnog uputstva kako ne pregoreti.

Ono što je negde univerzalno za sve IT kompanije jeste upoznavanje sa projektima. Zbog toga je prva nedelja rezervisana za projekte i jednostavne zadatke unutar njih.

To podrazumeva:

Upoznavanje sa projektima (projekti na kojima se trenutno radi)
Provera koda na završenim projektima (ovo je važno kako bi videli kako izgleda projekat koji je testiran i funkcionalan)
Prvi samostalni taskovi (ovo se uglavnom svodi na prepravljanje grešaka u sadržaju, manjih bagova i testiranja nekih jednostavnih funkcionalnosti)
Prvi Stand-up (kratka usmena prezentacija onoga na čemu ste radili i što ćete raditi sledećih 24h)

Prvu nedelju posmatraj kao idealno vreme za postavljanje pitanja. Vrlo verovatno će ti biti dodeljen mentor, ali to ne znači da ne možeš pitati i druge ljude iz tima.

Većinu problema možeš rešiti i putem online tutorijala ali svaki put proveri rešenje sa starijim kolegama. To i jeste poenta tima, konstantna komunikacija i saradnja.

Za juniore prvi Stand-up sastanci mogu biti veoma neprijatni, jer jednostavno nema šta tačno da se predstavi jer se ne radi još ništa toliko konkretno. Zato nemoj da ti bude “glupo'' već iskoristi te sastanke da potvrdiš koja su tačno tvoja zaduženja.

Prva nedelja je prošla.

Verovatno će ti sve i dalje izgledati kao da nemaš pojma šta radiš. Pa verovatno i nemaš, jer juniorska pozicija i jeste tu da se kontinuirano uči i to uglavnom na licu mesta.

Prvi mesec

Šta da očekuješ prvog meseca kao Junior Developer?

Onboarding proces otprilike traje oko mesec dana, za to vreme ćeš proći sve procese koji se tiču tvog rada, i upoznati sa svim pravilima i projektima na kojima ćeš raditi.

Uzmi u obzir da proces prilagođavanja traje i niko ne očekuje da sve odjednom magično znaš. Vraćamo se na to da junior pozicija u početku više podseća na kurs nego na pravo radno mesto.

Ali kako vreme odmiče mentor ili kolege iz tima će te polako uvoditi u kompleksnije zadatke i prve sprintove.

To podrazumeva:

Rad na kompleksnijim zadacima sa Senior Developer-om ( u saradnji sa starijim kolegama radite zajedno na zadacima)
Aktivno učestvovanje u prvom agile sprintu (učestvujete u organizaciji sprinta i estimaciji taskova)
Aktivan rad na projektima (učestvovanje na aktivnim projektima shodno trenutnom znanju)

Prvih mesec dana je vreme kada ćeš naučiti najviše, ne samo tehničkog znanja već i rada u timu, organizaciji posla i generalno radu u IT kompaniji.

Kada kreneš sa aktivnim radom na projektima, videćeš kako izgleda ceo proces, radićeš samostalno zadatke i kontinuirano napredovati.

Prvi mesec je prošao.

Sve ono što te je mučilo prethodnih nedelja počinje da postaje dosta jasnije i kao vetar u leđa dobijaš prvu platu što dodatno utiče na motivaciju. Sada kada znaš zaduženja i poziciju u timu i kompaniji, sve polako dolazi na svoje mesto.

Šta posle prvog meseca?

Pre no što krenemo u optimističan zaključak gore navedenog o tome kako će sve biti okej na kraju - bitna je jedna stvar.

Treba da znaš da ovaj proces nije lak ali takođe nije ni nemoguć. Najviše stvari ćeš naučiti tokom radnog vremena na licu mesta uz pomoć kolega. To je resurs koji najviše treba da koristiš, jer sve ono što je naučeno samostalno sada treba primeniti u praksi.

Princip mentorstva je nešto na šta treba najviše da se osloniš. Sve što ne umeš - pitaj. Mentori su plaćeni da te poduče. Što pre kreneš u samostalni rad - pre će biti lakše celokupnom timu.

Prvi mesec smatraj uspešnim ukoliko dobro funkcionišeš sa timom, jer na taj način ćeš imati kontinuiranu podršku kolega a znanje će doći, ukoliko se dovoljno potrudiš.

Juniorska pozicija zbog prirode posla podrazumeva brzo prilagođavanje kako strukturi unutar firme tako i novim tehnologijama i jezicima.

Naravno, sve to će biti nagrađeno kroz povećanje plate, bonuse i unapređenja.

Zato samo napred.

Tagovi

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.