Programski jezici koji će prestati da se koriste u narednih 10 godina

Saveti 9. avg. 2022

Razvoj softvera je dinamično polje u kome programski jezici dosežu peak u trendingu i svojoj popularnosti, ali i blede. Potražnja i popularnost programskih jezika među developerima menja se iz godine u godinu, pa i brže, a od tebe se zahteva da budeš u toku i ostaneš relevantan na tech tržištu.

Dok programski jezici zastarevaju lii bivaju zamenjeni novim, dobro je da znaš koji od njih polako odumiru,  kako svoje dalje usavršavanje ne bi fokusirao na one koji primenu neće imati još dugo.

Kako da znaš koji jezici odumiru?

Najčešći savet početnicima je da uzmu u obzir nekoliko ključnih aspekata: potražnju, popularnost, prilike za zapošljavanje…

U ovom tekstu za tebe smo istraživali koji programski jezici će verovatno prestati da se koriste u narednih 10 godina.

Na kraju ove liste, kako bismo ti pomogli da bolje utvrdiš svoj fokus,  kratko ćemo se dotaći i onih koji imaju najbolje izglede da dominiraju i narednu deceniju.

Programski jezici koji blede

Perl

Ako pogledaš liste ugroženih jezika, tekstove koji govore o tome i komentare developera na forumima, Perl se gotovo svuda nalazi visoko kotiran među programima koji će u narednih 10 godina prestati da nalaze svoju primenu.

Perl je skraćenica za Practical Extracting and Reporting Language, veoma praktičan programski jezik za dobijanje podataka iz tekstualnih datoteka i kreiranje izveštaja na osnovu sadržaja datoteka.

Složena sintaksa, veliki zahtevi za memorijom i loše strukturiranje u argumentima, glavni su razlozi zašto je u poslednje vreme postao manje popularan.

Pristalice vole da ukažu da postoji aktivna zajednica programera oko Perla i njegove potencijalne evolucije u nešto novo i zanimljivo, ali ga drugi jezici, Python pre svega, zasenjuju u pogledu usvajanja, biblioteka i funkcija.

Pascal

Pascal je prvobitno dizajniran kao alat za pomoć u nastavi programiranja, sistematski put učenja, a već godinama unazad je out of date i govori se o njegovom laganom izumiranju.

Najčešće zamerke uključuju nedostatak podrške u kontroli toka i pitanja evaluacije, koju je prvenstveno zamenio Delphi.

COBOL

Nastao pre više od 60 godina, COBOL svoju primenu uglavnom nalazi u poslovnim sistemima i finansijama velikih institucija i vlada, ali i u ovim entitetima, međutim, začinju inicijative da se pređe na druge plaftorme.

Zatareo, mada stabilan, COBAL-u se najčešće zamera da se ne uklapa dobro sa novim tehnologijama koje pokreću moderna preduzeća, uključujući cloud i AI.

Objective-C

Apple-ov originalni programski jezik sa 35+ godina staža. Apple međutim, sada svoje developere seli na Swift, koji se pojavio 2014. godine. Iako se može čuti da će ga neke zastarele aplikacije i dalje inkorporirati za 10 godina od sada, izvesniji scenario je da će kompanije ponovo pisati velike delove svojih iOS/macOS baza koda u Swift-u, bez potrebe za održavanjem Objective-C nasleđenog koda.

Otud, ako si zainteresovan za izgradnju Apple-ovog ekosistema, stavi svoj fokus pre na Swift.

CoffeeScript

Još jedan izumirući programski jezik - ne koristi se toliko mnogo za nove projekte, ali se još održava.

CoffeScript je programski jezik koji se kompajlira u JavaScript, a kada se govori o njegovim nedostacima uglavnom se ističe da mu nedostaje eksplicitni opseg.

Uz kontinuiran pad u Google trendovima, malo je verovatno da će biti široko korišćen u narednih 10 godina. Alternative za CoffeeScript koje možeš da koristiš su JavaScript, TypeScript, Babel, Python ili React.

R

R, razvijen za statističare i analitičare podataka, godinama unazad zapada u senku usled jačanja Python-a, kada je reč o nauci o podacima.

Burtch Works, 8 godina za redom je sprovodio anketu s pitanjem koji je najbolji alat za naučnike i analitičare, a 2021., kako su naveli - trka je zvanično završena! Python je najbolji izbor za data scientists i profesionalce u analitici sada i u doglednoj budućnosti.

Anketa je započeta 2014. a izbor je bio SAS ili R, dok je Python dodat 2016. pošto je postao sve češće korišćen i od kada njegova popularnost kontinuirano raste iz godine u godinu. U uzorku iz 2021. godine, skoro polovina (48%) istraživača podataka i profesionalaca za analitiku radije koristi Python, 29% preferira SAS, a 23% R.

Gotovo da nema razloga da se misli da se ovaj trend neće nastaviti, uz ozbiljan rizik za R da ga Python u potpunosti zameni.

Visual Basic.NET

Ovo je programski jezik opšte namene implementiran na .NET, Mono i .NET Framework. Microsoft je pokrenuo VB.NET 2002. godine kao naslednika svog originalnog jezika Visual Basic, čija je poslednja verzija bila Visual Basic 6.0. Iako je „.NET“ deo imena izbačen 2005. godine  „Visual Basic [.NET]“ se odnosi na sve Visual Basic jezike objavljene od 2002. godine, kako bi se napravila razlika između njih i klasičnog Visual Basica. Zajedno sa C# i F#, to je jedan od tri glavna jezika koji ciljaju na .NET ekosistem.

Međutim, Microsoft je marta 2020. objavio da ne planira dalji razvoj Visual Basic-a kao programskog jezika. Dodatno, C# pokazuje prednost u trci popularnosti, a kao rezultat toga sve prognoze su da će Visual Basic izumreti u bliskoj budućnosti.

Haskell

Glavi razlog za njegovo tiho gašenje je kompleksnost i teška kriva učenja, uprkos njegovoj finoj sintaksi i bogatoj zbirci tipova podataka.

Sa tehnološkim napretkom, Haskell je zamenjen jezicima visokih performansi kao što su Go i Python, pa se bez obzira na manju zajednicu koja mu je posvećena njegov pad produbljuje.

Ruby

Pozicija Ruby-ja već neko vreme konstantno opada na rang-listama programskih jezika.

U 2019.  Dice analiza podataka o objavljivanju poslova je pokazala značajan pad u broju kompanija koje traže kadar kvalifikovan za Ruby.  Prema TIOBE Indexu 2022, Ruby se nalazi na 19 mestu najpopularnijih programskih jezika, što je za 6 pozicija niže u odnosu na prethodnu godinu.

Adobe Flash

Tehnički, ovo je platforma a ne programski jezik.  Početkom novog milenijuma, Flash se nalazio svuda - igre, animacije, dizajn, video streaming, sve što je internet činilo dinamičnim i zanimljivim imalo je veze sa Adobe Flash.

Za možda i najdominantniju tehnologiju tog vremena, početak kraja stigao je samo dve decenije kasnije. Stiv Džobs je 2010. upozorio da u budućnosti Flash neće biti dozvoljen na Apple-ovim uređajima, između ostalog zbog njegovih loših performansi, nedostatka touch-use experience i pojave novih otvorenih veb standarda, a zatim su ga “izgurale” tehnologije poput JavaScript i HTML5, koje su prevazišle mogućnosti Flash-a i ponudile mnogo veći potencijal.

S prvim danima 2021. Adobe je zvanično potvrdio najave da više ne podržava Flash Player i blokirao pokretanje Flash sadržaja u Flash Player-u, preporučujući svim korisnicima da deinstaliraju Flash Player kako bi zaštitili svoje sisteme.

Sa rastućim bezbednosnim problemima i potrebom za korisničkim iskustvom na više uređaja, HTML5 je zamenio Flash i učinio razvoj kreativnog sadržaja preko web-a jednostavnijim, Upotreba Flash-a je smanjena i jer se većina interneta preselila u mobilno okruženje.

Ipak, kao što bi danas bilo neverovatno da svedočimo krahu tehnologija poput blockchain-a ili AI, tako je i kraj Flash-a za mnoge bio šok i neverica.

Poželjni programski jezici

Kada smo videli neke od programskih jezika koji sve brže odumiru, ajde da vidimo čija popularnost ne jenjava. U tome se oslanjamo na programske jezike koji su trenutno traženi, tragajući istovremeno za onima čija popularnost raste ili će uskoro biti sve traženiji.

Da razumeš koji će jezici zadržati svoju prednost u godinama pred nama, važno je sagledati stanje na tržištu, jednako kao i perspektivu drugih developera. Prema Developer Survey 2022 Stack Overflow, JavaScript je desetu godinu zaredom najčešće korišćen programski jezik. Python je zamenio mesto sa SQL-om u odnosu na listu iz prethodne godine da bi postao četvrti najpopularniji jezik, dok drugu poziciju drže HTML/CSS.

Kada je reč o omiljenim, kao i programskim jezicima koie bi developeri želeli da nauče, Rust je sedmu godinu omiljeniji jezik među programerima, dok je ove godine preuzeo i minimalnu prednost nad Python-om među najtraženijim programskim jezicima. Slede ih TypeScript, Go, JavaScript

Budućnost programiranja

Programski jezik najvažniji je preduslov za skoro svaku oblast, bilo da se radi o web razvoju, mašinskom učenju, data science ili bilo kojoj drugoj.

Govoreći o budućnosti i kako će programiranje izledati, mogu se čuti i zagovornici ideje o univerzalnom programskom jeziku. Da bi se iskoristile prednosti novih tehnologija, kao što je npr. veštačka inteligencija, smatraju, programiranje mora biti lako za učenje i nadogradnju, a upravo Python vide kao pra-pretka jezika budućnosti.

Izvesno je da ne možemo sa sigurnošću reći kako će svet programiranja izgledati kroz 10 godina. S većom preciznošću ipak, možemo svedočiti okolnostima u kojima se pojedini programski jezici gase, što smo kroz ovaj tekst nastojali da ti približimo.

Da bi izvukao najbolje od ponude na tržištu i usmerio svoje usavršavanje u dobrom pravcu, ključ je pratiti tehnologije i trendove. A da bi ostao up-to-date prati i trenutno otvorene pozicije na Joberty platformi.

Tagovi

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.