Najvažnije tech konferencije koje ne treba da propustiš

Događaji 15. feb. 2022


Nakon skoro dve godine svetske pandemije – ona i dalje traje. Šta to znači za tech događaje i konferencije?

Kao i u protekle dve godine, 2022. godine će virtuelni formati dominirati u odnosu na one koji se održavaju uživo.

Kao i sve – to ima svoje prednosti, ali i mane.

Virtuelne konferencije su lakše dostupne svima – kako govornicima, tako i učesnicima. Samim tim možemo da imamo veći broj govornika, veći broj učesnika koji mogu da se povežu i nauče nešto novo.

Ali, prilike za networking (iako se u okviru virutelnih konferencije uglavnom organizuju networking događaji) su manje. Koliko god se trudili, i dalje nismo došli do momenta gde je skroz prirodno i jednostavno povezati se sa ljudima u online prostoru.

Ko zna, možda će sa razvojem Metaverse-a to biti jednostavnije. Do tada smo osuđeni na Zoom-ove “breakout rooms”.

Zato se pretpostavlja da ćemo u 2022.godini videti porast hibridnih događaja koji spajaju najbolje od oba sveta.

Nova 2022. godina nam donosi razne konferencije za developere u različitim formatima. Izabrali smo nekoliko najzanimljivijih.

Hibridne/virtuelne konferencije


DevOpsCon

Gde?
London, Velika Britanija i online

Kada?
26-29. april 2022.

DevOpsCon je konferencija je posvećena DevOps developerima.

Neke od tema koje će se pokrivati na konferenciju su Kubernetes ekosistem, DevSecOps i softverskoj arhitekturi.

Neki od prethodnih govornika su predstavnici kompanija poput Uber, Amazon Web Services i Miro.

Pored predavačkog dela, u okviru konferencije se organizuju i radionice, kao i razni networking događaji.

DeveloperWeek Europe

Gde?
Online

Kada?
27-28. april 2022.

DeveloperWeek je najveća virtuelna konferencija posvećena IT zajednici.

DeveloperWeek Europe je deo serije DeveloperWeek događaja koju godišnje posećuje više od 40.000 učesnika, a učestvuje više od 200 kompanija.

Samo neke od tema koje će pokriti evropsko izdanje ove konferencije su AI i mašinsko učenje, blockchain i fintech, DevOps, kao i inovacije u dev svetu.

Pored predavačkog dela, učesnici će imati priliku da učestvuju u brojnim radionicama, kao i networking događajima.

Viva Technology

Gde?
Pariz, Francuska i online

Kada?
15-18. jun 2022.

Viva Technology je jedna od najvećih evropskih tech konferencija. Kako su i prošle godine imali online izdanje, imali su čak 114.000 online posetilaca iz 149 države.

Ukoliko se odlučiš da prisustuješ uživo, bićeš jedan od čak 26.000 učesnika – lidera u tech industriji i predstavnika najambicioznijih tech startapa.

Govornici proteklih konferencija su neki od najvećih umova u tech industriji danas, poput Mark Zakerberga osnivača kompanije Meta (Facebook), Džek Ma (Alibaba), kao i osnivači, suosnivači i CEO-ovi kompanija kao što su Uber, Slack, Apple i Canva.

Pored edukativnog dela konferencije, Viva Technology obezbeđuje priliku za osnivače da predstave svoj startup najuticajnijim ljudima u tech industriji.

React Summit

Gde?
Amsterdam, Holandija i online

Kada?
17. jun 2022. (Amsterdam)
21. jun 2022. (online)

React Summit je najveća svetska konferencija za React developere na kojoj učestvuje preko 60 govornika i više od 25.000 developera.

Ova konferencija okuplja hiljade frontend i fullstack inžinjera širom sveta koji koriste React.

Na ovoj konferenciji ćeš imati priliku da čuješ prestavnike iz kompanija kao što su Spotify, GitHub i Cloudflare.

Black Hat 2022

Gde?
Online
Fizička lokacija će biti naknadno potvrđena

Kada?
05-08. decembar 2022.

Black Hat je konferencija na kojoj se diskutuju najnoviji trendovi u cybersecurity-ju i najnovijim tehnologijama. Pored predavačkog dela, organizuju se radionice koje učesnicima omogućuju da primene stečeno znanje.

Konferencija ima tri izdanja - Azijsko (Singapur), Američko (Las Vegas) i Evropsko.

Možeš pratiti njihov sajt za dodatne informacije koje će biti objavljene u toku godine.

Live konferencije (koje će možda biti i online)

Kako je pandemija i dalje u toku, veliki broj konferencija koje najavljuju održavanje konferencija isključivo uživo neretko objave informacije da će se deo konferencije odvijati i online.

Zato smo odlučili da sa tobom podelimo još neke interesantne konferencije koje su definitivno vredne pažnje.

WeAreDevelopers World Congress

Gde?
Berlin, Nemačka

Kada?
14-15. jun 2022.

Nakon dve godine pauze, najveća svetska konferencija za programere i IT stručnjake, WeAreDevelopers World Congress, vraća se u Berlin, a okupiće preko 5.000 posetilaca.

Glavne teme su široko postavljene oko web programiranja, arhitekture softvera, cloud okruženja, DevOpsa, blockchain-a, testiranja, cybersecurityja i uopštene saradnje.

Među prvim najavljenim predavačima nalaze se zvučna imena kao što su osnivač i kreator Angular-a Miško Heveri, kreator JSON-a i pionir JavaScripta Daglas Krokford i Džon Romero, kreator video igrice DOOM.

The Next Web Conference

Gde?
Amsterdam, Holandija

Kada?
16-17. jun 2022.

TNW konferencija je jedna od vodećih tech konferencija u Evropi koja okuplja sva veća tech imena, kao i tech entuzijaste na jednom mestu kako bi diskutovali o tome na koji način će nove tehnologije oblikovati budućnost.

Konferencija svake godine okuplja preko 10.000 učesnika, preko 6.000 kompanija, kao i više od 150 investitora.

Teme o kojima će se diskutovati ove godine su AI i njen uticaj na budućnost poslovanja, osnivanje i skaliranje startapa, kao i najnoviji tehnološki trendovi. O njima će pričati predstavnici kompanija kao što su Stack Overflow, Google, Meta i mnogi drugi.

Dublin Tech Summit

Gde?
Dablin, Irska

Kada?
15-16. jun 2022.

Dublin Tech Summit se održava već 5 godina u samom Dablinu koji je sedište najvećih globalnih tech kompanija. Poslednje 2 godine odžavan je online zbog pandemije, tako da je ovo prva godina da se održava uživo i može se reći da su se više nego pripremili za to.

Očekuje se preko 8.000 posetilaca i preko 200 govornika iz 50 zemalja sveta. Među govornicima imamo predstavnike iz kompanija kao što su Google, Stripe, Huawei, MIT Technology i mnogi drugi.

London Tech Week

Gde?
London, Velika Britanija

Kada?
13-17. jun 2022.

London Tech Week objedinjuje nekoliko različitih događaja u okviru jedne nedelje, a to su:

  • EQL:HER
  • Global Leaders Innovation Summit
  • ClimateTech
  • Health Tech
  • Future EdTech
  • Future of Work Summit
  • AI Summit

Ovo je jedan od vodećih tehnolođkih događaja u Velikoj Britaniji koji okuplja više od 20.000 inspirativnih globalnih lidera, osnivača, preduzetnika i investitora.

Neke od tema o kojima će se diskutovati su nove prilike koje donosi metaverse, tech investicije za ekonomski rast, vizija Web3, a ostale teme možeš naći ovde.

IoT Week

Gde?
Dablin, Irska

Kada?
20-23. jun 2022.

IoT Week je četvorodnevna konferencija koja okuplja sve one koji se bave IoT tematikom – razvojne centre, istraživačke institute, velike industrije i developere.

Tema konferencije je uloga IoT u post-covid eri – uticaj Io T na rad od kuće, kao i uloga IoT u digitalizaciji ekonomije. Pored toga, diskutovaće se o uticaju IoT na AI, blockchain tehnologije, AR/VR, robotiku i ostale digitalne inovacije.

U okviru konferencije se održava i takmičenje startapa, kao i hakaton. Sama konferencija pruža brojne prilike za networking. Ceo program konferencije možeš pogledati ovde.

Web Summit

Gde?
Lisabon, Portugal

Kada?
1-4. novembar 2022.

Po Forbes-u ovo je najbolja tehnološka konferencija na planeti. U pitanju je kompanija iz Dablina koja održava konferencije širom sveta, uključujući Lisabon, Toronto i Hong Kong.

Tema ovogodišnje konferencije biće odgovor na pitanje: Kuda ćemo dalje?

Na to pitanje odgovaraće osnivači i CEO-ovi tehnoloških kompanija, kao i startapi koji su uspeli da se brzo razviju i postignu ogroman uspeh za relativno kratko vreme, kao što je Joberty, koji će takođe biti jedan od učesnika Web Summit konferencije ove godine.

Pored Jobertyja, neke od kompanija koje će prisustvovati ovom događaju su Google, AWS, Booking.com, Microsoft, Huawei i mnogi drugi.

Očekuje se preko 700 govornika na razne teme, preko 42.000 posetilaca iz preko 128 zemalja širom sveta.

Teme o kojima će se govoriti su deep tech, data science i dizajn. Pored standardnih edukativnih konferencija moći ćeš da učestvujuš i u informativnim i inovativnim radionicama.

Lokalne konferencije

Live konferencije (koje će možda biti i online)

Heapcon

Gde?
Beograd i online

Kada?
3-4. novembar 2022.

U ovoj godini vraća se na scenu regularna Heapcon konferencija, koja se organizuje od 2015. godine, a poslednji put je održana 2019. godine. U organizaciji Heapspace-a, ova konferencija važi za jednu od bitnijih regionalnih konferencija za softver inženjere i tech biznise.

Ove godine planirani broj karata za uživo praćenje konferencije je 350, dok će ostale karte biti na raspolaganju za online učešće.  

Poslednje dve godine, usled pandemije, održavala se “lajt” verzija konferencije - Hipkon Lajt sa ograničenim brojem mesta i mogućnošću praćenja online. Najviše su bavile domaćim IT kompanijama i domaćom IT scenom.

Pored toga, teme koje su pokrivene u okviru konferencija su: etičko hakovanje, saradnja produkt menadžera i inženjera, kao i to kako Web3 utiče na organizacije, timove i proizvode.

Ovogodišnja tema konferencije još uvek nije objavljena, ali preporučujemo da sve novosti o konferenciji možeš pratiti na oficijalnom sajtu, Facebook-u, Twitter-u, Instagram-u, kao i YouTube-u.

Konferencije vredne praćenja

Kako još uvek nije izašao tačan raspored konferencija u Srbiji, sa tobom delimo neke od konferencija koje se redovno održavaju – bilo uživo, bilo u online izdanju.

PHP Srbija

Gde?
Beograd

Kada je bila poslednja?
27-28. avgust 2021.

Konferencija je posvećena širenju znanja i iskustva među PHP zajednicom u regionu.

Teme koje možeš čuti na ovim konferencijama su tehnički detalji oko PHP-a, web tehnologije koje su povezane sa PHP-om, teme vezane za arhitekturu, najbolje prakse i testiranje.

Sve ovo naravno prateći najnovije trendove u programiranju i razne inovacije vezane za ovu oblast.

Do sada je održano 7 konferencija, dok je posetilaca bilo preko 3.600, 101 govornika iz celog sveta. Preko 130 kompanija podržava ove konferencije, a jedna od njih je i Joberty.

Sva nova dešavanja vezana za konferenciju možeš pratiti ili na sajtu ili na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn i YouTube.

ITkonekt DevDays

Gde?
Online (pre početka pandemije se održavala u čak 5 gradova regiona: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Zagreb)

Kada je bila poslednja?
Jesenas (u toku oktobra, novembra, decembra)

Online radionice i edukacija su održani iz oblasti Java, .NET i React programskih jezika od strane poznatih eksperata i predavača.

Čak su održali i .NET Open Day kome se moglo besplatno prisustvovati i na kom je govorio poznati Jon Skeet. Iako je pristup konferenciji bio besplatan, prijave su morale da se odrade ranije.

Nova dešavanja vezana za konferenciju možeš pratiti na njihovom sajtu ili preko društvenih mreža: Facebook, Twitter i LinkedIn.

CODEstantine

Gde?
Online (Niš)

Kada je bila poslednja?
29. oktobar 2021.

Najveća konferencija južno od Beograda, a održava se sa ciljem da se posetioci upoznaju sa tehnološkim trendovima i dobrom praksom u razvoju softvera.

Predavanja su bila orijentisana na programiranje i inovacije u IT-u, kao i Tech preduzetništva. Zanimljivost na poslenjoj konferencije je bio virtuelni sajam najvećih kompanija u regionu.

Do sada je održano 5 konferencija, od kojih je 4 bilo uživo.

Novosti možeš pratiti na njihovom sajtu kao i na Facebook-u, Instagram-u i LinkedIn-u.

Ništa od navedenog te ne interesuje?

Svako ima svoje preferencije za konferencije – neko voli da ide da bi čuo zanimljiva predavanja, neko da bi učestvovao u radionicama, a neko ide zbog networkinga.

U slučaju da ti nijedna od ovih konferencija ne zvuči interesantno – ili su ti nedostupne, uvek možeš da odeš na Confs.tech sajt i pronađeš konferenciju koja tebi odgovara.

Trenutno je izlistano 181 svetska konferencija, verujemo da će ih biti i više.

Svaka je konferencija dobra

Za koju god konferenciju da se odlučiš, koliko god mala ili velika bila – na svakoj ćeš:

✔️ naučiti nešto novo
✔️ povezati se sa ljudima koji imaju slična interesovanja kao i ti
✔️ a možda i pronađeš i buduće partnere za svoj projekat

Zato, počni da se prijavljuješ! :)

Tagovi

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.