Najbolji online izvori za učenje WEB3

Saveti 21. jun 2022

Kako vrednost kriptovaluta ne prestaje da bude hot topic, tako se ni hype oko blockchain i web3 ne smanjuje. Razmišljajući o daljem razvoju, većina developera visoko na lestvicu prioriteta za nove veštine stavlja blockchain i web3 development, jer ako i samo malo zagrebeš u ovu oblast naići ćeš na gomilu tekstova o crypto, NFT i da će web3 preuzeti najveći deo kolača na tech sceni u budućnosti. A onda, možda shvatis i da je vreme da usmeriš svoju karijeru u tom pravcu.

Dobar deo ovih tekstova, tutorijala i čitavih platformi na webu, usmeren je na to kako da nadogradiš svoje veštine za “novo doba interneta” - od razumevanja osnova blockchain tehnologije, preko kodiranja pametnih ugovora, do razmene tokena.

Da ti pomognemo da pronađeš najkorisnije izvore, istraživali smo najbolje besplatne resurse za učenje za razvoj web3 tehnologija.

Zašto svi pričaju o web3?

Hajde najpre da vidimo otkud ovoliki hype.

Web 3.0 ili treća generacija interneta jedna je od najnovijih internet tehnologija, koja kombinuje mašinsko učenje, veštačku inteligenciju i blockchain kako bi omogućila komunikaciju u realnom vremenu.

Decentralizacija je srž - web3 promoviše decentralizovane protokole i ima za cilj da smanji zavisnost od velikih tehnoloških kompanija. Šta to znači? Web 1.0 omogućio nam je da konzumiramo do tada nezamislive količine sadržaja, web2 da budemo i kreatori istog na platformama koje razvijaju velike tech kompanije, koje zapravo poseduju sadržaj koji kreiramo i još mnogo informacija o nama koje koriste za uvećanje svog profita. Web3 menja igricu i omogućava ne samo da kreiramo sadržaj, već i da ga posedujemo.

Kako se to postiže?

Aplikacije se u web3 okruženju kreiraju pomoću softvera otvorenog koda koje razvija zajednica programera, i potpuno su transparentne. Učesnici komuniciraju bez posrednika i bez odobrenja  centralnog tela. Pojedinci postaju i akcionari, a ne samo kupci ili proizvodi, a ove akcije se nazivaju tokeni ili kriptovalute i predstavljaju vlasništvo nad decentralizovanim mrežama poznatim kao blockchains.

Šta ovo znači za developere? U web3, programeri gotovo ne kreiraju i ne primenjuju aplikacije koje se pokreću na jednom serveru ili čuvaju podatke u jednoj bazi podataka - one su izgrađene na blockchain-ovima, decentralizovanim mrežama brojnih peer-to-peer čvorova (servera) ili hibridu ova dva, tzv dApps ili decentralizovanim aplikacijama.

Ovakav web3 decentralizovani blockchain protokol omogućava pojedincima, posebno programerima, da se povežu na internet gde mogu “da poseduju” i dobiju svejevrsnu nadoknadu za svoje vreme i podatke.

Kako developeri vide web3?

Da li i programeri misle da web3 vodi do radikalno boljeg i drugačijeg web-a, pitanje je na koje je Stack Overflow nedavno zatražio odgovor svoje zajednice.

Uz ceo hype, možda pomalo iznenađujuće je da čak 40% programera tvrdi da nije čulo za web3, dok četvrtina (25,4%) misli da je to budućnost interneta. Za 15% njih oko toga je stvoren još jedan hype, dok nešto manji procenat smatra da je važan za crypto i srodne aplikacije.

Većina njih se susreće i stiče iskustva sa blockchain-om u svoje slobodno vreme, ili ga uopšte nije iskusila. JavaScript je jezik koji vide kao neophodan za web3, a za njim odmah sledi Phython. Za web3 razvoj biće dobro da poznaješ i C++ i SQL.

Bez obzira na cikluse i trendove, ipak, popularnost blockchain i web3 tehnologija je neosporna. Kompanije su objavile preko 20.000 oglasa za posao u vezi sa veštinama blockchain-a u poslednjih 12 meseci,a predviđanja su da će poslovi u vezi sa ovom tehnologijom porasti za 24,6% u naredne dve godine.

U međuvremenu ona se polako uvlači u sve sfere. I Instagram je nedavno najavio da je otpočeo testiranje NFT na svojoj platformi pa će mala grupa američkih korisnika imati mogućnost da prikaže NFT-ove na svom feed-u, pričama i u porukama.

Učenje kako blockchain i tehnologije oko web3 funkcionišu, može otvoriti mnoge mogućnosti za tebe. Web3 developeri već zarađuju više od web2 programera,  a i na srpskom tržištu su najavljeni projekti koji će zahtevati više kvalitetnijih kadrova, pa čak i iz neinženjerskih struka: poput dizajnera, product menadžera ili biznis developera.

Najbolji besplatni izvori za učenje o web3

Ako si spreman da se priključiš blockchain/web3 talasu, učenje o ovim tehnologijama možeš započeti već danas - internet je prepun tutorijala, platformi i tekstova o tome. Da ti pomognemo da nađeš prave izvore u moru ovakvog sadržaja, za tebe smo izdvojili pregled najbolje ocenjenih i najpopulrarnijih resursa koji će ti omogućiti dobar start:

ODYSSEY - Tim iza ove platforme veruje da niko ne bi trebalo da uči o web3 sam, zato nude besplatan sadržaj za razumevanje koncepta web3 i drugim vezanim tehnologijama i temama: blockchain-u, NFT, DeFi, DAO i dr, uz mogućnost da savladaš sve u 12 dana, kroz lekcije na tvom email-u (12 Days of web3).

useWeb3 - Na ovoj platformi ćeš na jednom mestu naći brojne kurseve, tutorijale, videe, vodiče, te tzv. code challenges da savladaš web3 i blockchain.

Ethereum development documentation - Zbog široko rasprostranjenije zajednice developera i posebne osobenosti pametnih ugovora (smart contracts) koje je prvi implementirao, Ethereum je osigurao pijadestal kad je web3 i blockchain tehnologija u pitanju, pa se njegova baza visoko kotira među osnovama koje bi web3 developeri trebalo da prouče i od koje da krenu. Pokriva Ethereum kao koncept, objašnjava Ethereum tech stack i dokumentuje napredne teme za složenije aplikacije i case-ove.

CryptoZombies - Za pisanje pametnih ugovora na Ethereumu biće potrebno da poznaješ i Solidity - programski jezik čija je sintaksa slična onoj u JavaScript-u. CryptoZombies je code school sa visokim recenzijama za učenje ovog programskog jezika, pre svega kreiranje igrica na Ethereum-u, namenjen onima koji se po prvi put sa njim susreću.

buildspace - Prava adresa ako si za “learning by doing” koncept učenja razvoja web3 aplikacija na Ethereum-u. Ova stranica ti omogućava da radiš zajedno sa drugim programerima, pa u procesu učenja možeš i razmenjivati iskustva, iskoristiti “pomoć prijatelja” i dobiti feedback.

Thirdweb - Donosi alate koji obezbeđuju ugrađene intuitivne SDK-ove i widgets za programere. Možeš kreirati pametne ugovore bez pisanja bilo kakvog koda, pa je dobra platforma i za one koji žele da savladaju ovu oblast a nemaju veliko prethodno iskustvo u tech-u. Omogućiće i da vrlo brzo napraviš dApps kao što je NFT marketplace, NFT kolekcija itd.

LearnWeb3 - Tim iza ove platforme ima jedan cilj: da onboard-uje što više web3 developera, jer veruju u budućnost nove internet ere. Tutorijali na ovom sajtu su podeljeni u 4 nivoa: Freshman, Sophomore, Junior, i Senior. Na njoj možeš pronaći i testove da proveriš svoje znanje i razumevanje.

Pointer - Donosi vrlo zanimljive tutorijale, kao i priliku da učeći veštine za web3 programiranje i zaradiš.

Moralis - Web3 razvojna platforma će ti omogućiti da napraviš web3 aplikacije bez servera, tako da ne brineš o pozadinskoj infrastrukturi. Za developere koji tek počinju da uče o blockchain tehnologijama je besplatna, dok postoji i napredna, pro varijanta, za one koji već rade u ovoj oblasti i za koju je potrebna novčana naknada. Pored sopstvene razvojne platforme, Moralis na svom YouTube kanalu ima gomilu video zapisa o web3 trendovima, alatima i aktuelnostima.

Youtube takođe možeš koristiti kao dobar i pouzdan izvor tutorijala za učenje o web3 i blockchain-u.  Ako si istraživao o web3 sigurno si naišao na ime Patrick Collins -  bilo da se radi o sadržaju koji je kreirao ili da je spomenut. Posebno je hvaljen od apsolutnih početnika u ovoj oblasti. Njegov kurs  Solidity, Blockchain, and Smart Contract Course - Beginner to Expert Python sa 16 sati sadržaja, dostupan i na YouTube-u, pokriva materijal koristeći Phyton (većina kurseva i tutorijala koristi JavaScript), pa ako krećeš ispočetka i imaš malo iskustva sa ovim programskim jezikom, naći ćeš veliki broj preporuka da počneš baš sa ovim besplatnim online kursom.  Kako da postaneš web3 i blockchain developer, možeš pročitati i u nekom od njegovih blog tekstova.

Još jedno ime se često spominje i vezuje za web3 i blockchain - Nader Dabit je nekada radio kao DevRel u Amazonu, a sada je u svetu web3. Objavio je veliki broj korisnih video zapisa, a njegov YouTube kanal je vrlo popularan među web3 zajednicom.
Chainlink YouTube Channel donosi veliki broj videa za učenje o blockchain i web3, Dapp Univeristy je takođe vrlo popularan i koristan YouTube kanal za učenje o web3 i razvoju na EVM zasnovanim blockchain-ovima. Ako je NFT ono što te posebno interesuje idi na HashLips, dok je ETHGlobal pravo mesto da razvijaš svoje veštine sa globalnom zajednicom Ethereum developera.

Iskorači u web 3

Blockchain i web3 tehnologije su još nove, a biti up-to-date važnije je možda nego ikad ranije jer se sve menja neverovatnom brzinom. Otud i potreba za talentovanim i motivisanim developerima na web3 sceni enormno raste. Ako želiš da držiš korak sa novom internet erom, kreni da razvijaš svoje veštine u ovoj oblasti na vreme.

Baci još jednom pogled na linkove iznad kako i odakle da počneš, a za još malo motivacije na Joberty sajtu možeš da vidiš i trenutno otvorene pozicije za web3 i blockchain.

Tagovi

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.