MaaS i sistemi naplate: Tehnologija iza pay-as-you-go putovanja

Intervju 5. okt. 2021

Do sada smo svi već čuli za SaaS – da li znate šta je MaaS?

MaaSili Mobility as a Service je novi vid poslovanja koji je u porastu. Predstavlja vid usluge koji omogućava putnicima da uz pomoć jednog digitalnog kanala kupe karte za više različitih vidova transporta.

Kako to izgleda u praksi?

Sa jednom aplikacijom možete da isplanirate svoj put od malog mesta u Francuskoj do Amsterdama pokrivajući sva prevozna sredstva koja vam trebaju da stignete do tamo – taksi do železničke stanice, voz, bicikl od železničke stanice do tramvaja i tramvaj do željene lokacije u Amsterdamu.

Da bi ovako nešto bilo moguće, MaaS aplikacija mora biti dobro uvezana sa svim vidovima transporta, tj. firmama koje pružaju te usluge. Kako se to postiže i koji su izazovi iza toga?

Ximedes je zadužen za rešavanje jednog dela u toj problematici – sistem naplate između putnika i pružaoca usluga prevoza. Kako pretežno posluju u FinTech oblasti, razvijanje novog sistema naplate koji bi učinio javni prevoz pristupačnijim je bio izazov u koji su se rado upustili.

Kako su pristupili tom izazovu, odgovorili su nam njihov CTO, Joris Portegies Zwart i Product Owner - TapConnect, Marcel Toorop.

Sistemi naplate za MaaS provajdere

Ximedes trenutno razvija dva sistema naplate za MaaS provajdere – TapConnect, koji se već primenjuje u Holandiji i VayaPay sa čijim razvojem tek počinju.

TapConnect je barkod rešenje koje omogućava pružaocima usluga prevoza da na jednostavan način prodaju karte sa kojima putnici imaju pristup različitim vrstama prevoza (tramvaj, autobus, voz).

VayaPay je FinTech startup koji omogućava EMV sistem naplate (naplata putem platnih kartica) za pružaoce usluga javnog prevoza.

Joberty: Iako naizgled slični, TapConnect i VayaPay imaju ključne razlike. Koje su to razlike?

💬 Joris Portegies Zwart: Da, naizgled TapConnect i VayaPay imaju mnogo sličnosti. Obe platforme pružaju mogućnost putnicima da koriste javni prevoz bez upotrebe tradicionalnih karti za prevoz. TapConnect omogućava putnicima da koriste QR kodove kao dokaz da mogu da koriste taj prevoz, a VayaPay im omogućava da koriste platne kartice za tu svrhu.

Ali, ako malo bolje pogledate, videćete značajne razlike između tih proizvoda, kako u funkcionalnostima koje pružaju, tako i u tehničkoj pozadini koju imaju.

Pre svega, QR kodovi se kupuju unapred, za već isplaniran put. Na primer – možete da kupite dnevnu kartu koja vam dozvoljava da se krećete po Amsterdamu 24h od momenta kada je prvi put čekirate. TapConnect poseduje ceo sistem naplate koji omogućava pružaocima usluga javnog transporta da izda karte koje se prodaju uz pomoć TapConnect API.

Sa druge strane, putovanje sa platnom karticom je mnogo drugačije. Umesto da kupuju kartu unapred, putnici mogu samo da prislone svoju platnu karticu na uređaj kada ulaze ili izlaze iz javnog prevoza. Na osnovu tih akcija, VayaPay utvrđuje kojom je rutom putnik išao i vrši naplatu koristeći informacije sa platne kartice. Ovaj vid putovanja (pay-as-you-go) čini putovanje mnogo lakše za putnika, ali takođe zahteva i veliku investiciju (i hardversku i softversku) od strane pružaoca usluga javnog prevoza.

TapConnect već počinje sa upotrebom u Holandiji, a pričamo i sa potencijalnim klijetima iz Nemačke i nordijskih zemalja. VayaPay je još uvek u random startup stadijumu (early stage startup). Imamo launching customer-a i krenuli smo sa razvojem platforme.

Joberty: Koji su najveći izazovi sa kojim ste se susretali prilikom razvoja ovih proizvoda?

💬 Joris Portegies Zwart: Obe platforme moraju da prikupljaju podatke sa fizičkih uređaja na terenu. Validator može biti ugrađen na ulaznim i izlaznim kapijama, kao uređaj na samoj stanici, ali i u samom vozilu. Kako bi vreme procesuiranja čekiranja karte bilo što kraće, svaki uređaj uspostavlja i održava otvorenu mrežnu konekciju sa našom platformom. Da bi podržala hiljade otvorenih mrežnih konekcija u isto vreme, i kako bi ostala responzivna čak i kada je opterećena platforma zahteva dobar interfejs i softverski dizajn.

Sa druge strane, jako je bitno da ljudi mogu da putuju i kada su ovi uređaji privremeno offline – u suprotnom bi redovi bili veoma dugački. To znači da naš softver mora da bude sposoban da procesuira čekiranje karata čak i nekoliko sati nakon što se čekiranje karte desilo i da je korisniku naplaćena prava svota za tu uslugu.

Joberty: Pošto aplikacije koje razvijate moraju da imaju API-je za integracije, koliko je bilo zahtevno razviti API strategiju za njih? Šta je učinilo tu strategiju uspešnom?

💬 Marcel Toorop: Najkomplikovanije je bilo doneti odluke koje nas neće ograničavati u budućnosti. Na samom početku, veliki broj detalja još uvek ne znamo – tako da moramo jako mudro da donosimo svaku odluku. Često moramo da razmišljamo i deset koraka unapred, kako ne bismo došli do situacije koja je nerešiva ili zahteve velike napore da se ispravi. Uvek se trudimo da u dizajn fazi damo sebi više vremena i dobro sagledamo sve, kako bismo se spasili potencijalnih muka u budućnosti – direktnih i indirektnih. Direktne – izmene koje moramo da unosimo, indirektne – izmene koje moramo da unosimo kao nusproizvod direktnih izmena. Naravno, savršene odluke ne postoje, ali je uvek dobro zastati i pogledati celu sliku, pre nego što se donese naredna odluka.

Savršen jezik za razvoj modernih serverskih aplikacija

Joberty: Kako možemo videti, od tehnologija, Ximedes najviše koristi Javu i Kotlin. Koje su prednosti korišćenja Kotlina za ovaj tip proizvoda?

💬 Joris Portegies Zwart: Kotlin je savršen programski jezik za razvoj modernih serverskih aplikacija. Moderan jezik koji nema gomilu greščica u dizajnu koje su se godinama nakupile kod Jave. To što je 100% kompatibilan sa open-source Java bibliotekama znači da možemo da iskoristimo svo znanje koje već imamo, a da ne moramo da učimo naše developere da koriste nove biblioteke i framework. Ali, najvažnije je da naši developeri vole da razvijaju proizvode u Kotlinu – a srećan developer onda razvija i dobar softver!

Joberty: Da li ste u bilo kojoj meri ograničeni time što pretežno koristite Kotlin?

💬 Joris Portegies Zwart: Ne, Kotlin je u potpunosti zamenio Javu i nikada nismo naišli na problem koji Kotlin nije mogao da reši, a Java je mogla. Štaviše, uglavnom bi bilo obrnuto – Kotlin nam je omogućavao da napravimo rešenja koja nikada ne bismo mogli sa Javom.

Joberty: Da li vaš tim nekada kombinuje znanje Jave i Kotlina?

💬 Joris Portegies Zwart: Naši projekti se uglavnom rade ili 100% u Javi ili 100% u Kotlinu – iako je moguće kombinovati ih, tako uglavnom stvorimo više problema nego što ih rešimo. Na sreću, kompatibilnost između Kotlin i Java biblioteka nam olakšava da radimo sve projekte 100% u Kotlinu svakako.

Dalji razvoj MaaS industrije je neizbežan, i u narednom periodu će biti samo u porastu. Pretpostavlja se da će do 2025. godine MaaS na globalnom tržištu dostići rast od preko $301.22 milijarde.

Ako birate oblast u kojoj ćete graditi svoju karijeru, a već posedujete znanje Jave i Kotlina, prijavite se i radite na razvoju FinTech rešenja budućnosti.

Tagovi

Ximedes

Ximedes je kompanija iz Holandije, bavi se razvojem softvera za korporativne klijente, ali takođe razvija i sopstvene proizvode koje dizajnira i prodaje.

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.