Kriptovalute i blockchain: Kako developeri mogu da iskoriste rast kripto industrije

IT zajednica 2. nov. 2021

Da li znaš da je oko 90% Bitcoin-a već iskopano, a poslednji Bitcoin će biti izrudaren oko 2140. godine?

To objašnjava zašto sve više ljudi prelazi na kupovinu i trgovinu kriptovalutama – što možemo videti po naglom porastu aplikacija i kriptomenjačnica za kupovinu putem visa platnih kartica kao što je Binance, CoinBase , Etoro itd.

Tako da, ako planiraš da ulažeš u kriptovalute – ovo je članak za tebe.

Pre nego što nastavimo dalje, par pravnih informacija:

 • Kod nas postoji Zakon o digitalnoj imovini koji podrazumeva porez na virtuelne valute, digitalne tokene, kriptomate -  sve druge vidove digitalne svojine.
 • Fizička lica dužna su da plate porez od 15% na kapitalnu dobit prilikom prodaje kriptovaluta.

Tako da pre nego što dođeš u posed neke kriptovalute, imaj na umu da si u obavezi da izmiriš porez.

Kriptovalute, blockchain i developeri

Kriptovalute sa najvećom IT zajednicom

Trenutno postoji oko 10.000 kriptovaluta, neke su u vlasništvu kompanija, pojedinca ili funkcionišu relativno samostalno, dok druge okupljaju veliki broj developera koji konstantno unapređuju potrebne tehnologije kako bi omogućili rast platforme.

Određene kriptovalute poput Ethereum-a okupljaju veliku zajednicu developera i skoro u potpunosti zavise od njih.

Na prvom mestu je definitivno Ethereum sa najvećom mrežom developera (oko 3.500) dok Filecoin i Polkadot imaju naveći rast IT zajednice. Takođe veliko interesovanje je i oko platformi Celo, Nervos, Algorand, Gnosis i Solana.

Blockchain developeri – zanimanje budućnosti?

Sada dolazimo do onoga na čemu su zasnovane kriptovalute – blockchain tehnologija.

Blockchain sistem se koristi za transakcije – služi kao baza podataka i osigurava prenos vrednosti sa korisnika na korisnika. Iako je u početku vezivan isključivo za Bitcoin, danas blockchain tehnologija predstavlja budućnost finansijskih transakcija i zaštite podataka na internetu.

Prema izveštaju Electric Capital-a trenutno oko 8.000 developera radi na kripto projektima. Više od 80% njih je počelo u prethodne dve godine. Predviđa se da će u narednih pet godina potražnja za blockchain developerima porasti za preko 350%.

U Srbiji trenutno postoji oko 1.300 blockchain developera, što je veliki porast u odnosu na 2019. godinu kada ih je bilo između 700 i 800.

Startup Genome je 2020. godine pozicionirao Srbiju na 5. mesto u svetu po broju blockchain developera.

Da je blockchain u ekspanziji u Srbiji govori i činjenica da od 2018. godine postoji Srpska blockchain inicijativa, koja okuplja kompanije i pojedince sa ciljem formiranja centra blockchain dešavanja i razvijanja tehnologija.

Članstvo u ovoj inicijativi ti omogućava da ideš na treninge, aktivno učestvuješ u izgradnji zajednice, javnim raspravama i događajima vezanim za blockchain scenu.

Koje veštine treba da poseduješ za razvoj blockchain tehnologija?

Blockchain tehnologije beleže najveći rast u IT sektoru kada govorimo o globalnoj potražnji.

Pošto nema dovoljno developera koji mogu da ispune tu potražnju – blockchain developeri su trenutno jedni od najbolje plaćenih developera na tržištu.

Ako želiš da budeš deo te priče, evo šta ti je potrebno od znanja da započneš svoju karijeru kao blockchain developer.

Potrebno je poznaješ:

 • Data Structure
 • Smart Contracts
 • Cryptography
 • Blockchain architecture
 • Web Development

Potrebni jezici:

 • Java
 • C++
 • Python
 • Golang

Dve najtraženije pozicije su:

 • Blockchain Software Developer
  Rad na blockchain platformama, kreiranje Smart Contract-a, NFT-a, kripto novčanika i kreiranje web aplikacija uz pomoć blockchain tehnologija.
 • Core Blockchain Developer
  Zaduženi prvenstveno za razvijanje arhitekture blockchain sistema, dizajniranje protokola i konsenzusa protokola.

Ako želiš da unaprediš svoje programerske veštine - blockchain je već sada interesantna oblast, za koju ćemo još videti u kojim će se sve pravcima razvijati.

Postoje razni kursevi vezani  za blockchain tehnologije, kako za početnike tako i za programere sa iskustvom.

Možeš ih potražiti na popularnim platformama poput Udemy-a, EdEX-a i Coursera-e, a možeš potražiti i informacije na Blockchain Fejsbuk grupi.

Budućnost kriptovaluta i blockchain tehnologija

Kriptovalute su postale svakodnevnica, polako postaju zvanične valute za online kupovinu, a najveća zastupljenost je u IT i gejming industriji. Sa druge strane imamo blockchain tehnologiju koja pored kriptovaluta može znatno da unapredi sigurnost podataka na internetu. Primenu blockchain-a istražuju ne samo banke i tech kompanije, već čitave industrije i vlade raznih zemalja.

Iako se blockchain tehnologije još uvek ne koriste u radu javne uprave, urađena je Studija o izvodljivosti upotrebe blockchain tehnologije u radu javne uprave u Srbiji. Tako da u skorije vreme možemo da očekujemo primenu ove tehnologije i kod nas.

Predviđa se da će se blockchain tehnologije pored industrije finansija implementirati i na integrisane sisteme državne uprave, zemljišnu upravu, upravljanje poljoprivrednim proizvodima kao i na izvozni carinski sistem.

Tako da slobodno možemo reći – blockchain tehnologije će činiti veliki deo naše budućnosti.

Što se tiče kriptovaluta, prognoze se odnose na:

 • Veću popularnost i upotrebljivost kriptovaluta – Broj kriptovaluta je u stalnom porastu i  konkurencija postaje sve veća, i ono što je sigurno je da kriptovalute postaju nova “normala” u svakodnevnoj upotrebi.
 • Veći stepen zakonskih regulativa – Sve veći broj država uvodi zakonsku regulativu na upotrebu kriptovaluta kako bi se sprečila utaja poreza i sve ostale nelegalne aktivnosti.
 • Tehnološki razvoj kriptovaluta – Razvojem blockchain tehnologije kriptovalute postaju mnogo sigurnije u smislu trgovine i počinju da pariraju tradicionalnom novcu.

Za i protiv ulaganja i trgovine kriptovalutama

Kriptovalute su trenutno najnestabilnije tržište na svetu. Iz tog razloga kada pitaš nekoga ko se profesionalno bavi kripto berzom, u koje valute treba da uložiš i koliko, odgovor će najverovatnije biti:

"Uloži onoliko koliko ti je okej da izgubiš."

To je jedan od razloga zašto osobe koje nemaju znanja o tome kako kriptovalute funkcionišu, nemaju vremena da se edukuju i aktivno prate kripto industriju, za njih ulaganje na svoju ruku možda nije najbolja opcija.

Sa druge strane, ulaganje malih suma može biti interesantno kao i praćenje dešavanja na kripto berzi. Za veće sume je ipak bolje angažovati mentora ili profesionalca koji će uložiti umesto tebe uz neki procenat na dobit.

I, kako developeri mogu da iskoriste uspon kriptovaluta?

Kada se osvrnemo na sve gore napisano, možemo da zaključimo - blockchain je budućnost kriptovaluta.

Rast kripto industrije i popularizacija kriptovaluta će se direktno odraziti na potražnju blockchain developera, što veliki broj izveštaja već sada pokazuje.

Zato – prati razvoj situacije i potražnju blockchain developera. Ako hoćeš sigurnu dobit - blockchain je najbolji izbor.

Ako bi radije da investiraš svoje vreme i novac u samu trgovinu i/ili rudarenje kriptovaluta, imaj ove stvari na umu:

 • Kriptovalute su trenutno najnestabilnije tržište na svetu
 • Iako vrednosti Bitcoin-a kao najpopularnije valute beleže rekordan rast, hardver takođe dostiže rekordne cene i trenutno vlada nestašica grafičkih kartica i mikročipova na globalnom nivou
 • Proveri koliko ti se rudarenje isplati na online kalkulatoru profita rudarenja kriptovaluta
 • Ulaži samo onoliko koliko ti je okej da izgubiš

Koja god da je odluka, kriptovalute ili blockchain – dešavanja oko kriptovaluta i blockchain-a treba da pratiš jer ćeš doći u kontakt sa njima pre ili kasnije, pogotovo ako si deo IT zajednice.

Tagovi

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.