Kako postati iOS developer: Vodič

Saveti 26. okt. 2021

Želiš da započneš karijeru kao iOS developer, ali ne znaš odakle da počneš? Bilo da si totalni početnik ili planiraš da pređeš u ovu oblast, ovaj vodič će ti dati osnovne informacije odakle da kreneš i resurse kako da postaneš iOS developer.

U ovom vodiču ćeš saznati:

  1. Šta moraš da savladaš da bi postao iOS developer
  2. Gde možeš da naučiš
  3. Par praktičnih saveta za učenje

Ukoliko se još uvek premišljaš oko toga da li želiš da budeš iOS developer, evo par činjenica koje će ti možda pomoći da doneseš odluku.

Prema istraživanju StackOverflow-a iz 2020. godine gde je intervjuisano više od 65.000 developera širom sveta, Swift i Objective-C su se visoko rangirali (16. i 20. pozicija) na listi najčešće korišćenih programskih jezika, iako imaju uzanu namenu – specifični su za iOS.

Swift se takođe visoko rangira na listi najtraženijih programskih jezika, a pošto nema konkurencije (još uvek), neće ubrzo biti zamenjen drugim programskim jezikom, što znači da vredi uložiti vreme i naučiti ga.

Što se tiče našeg tržišta, samo na Joberty sajtu je u momentu pisanja ovog teksta objavljeno 23 iOS developer pozicija. Prosečna mesečna plata za iOS developera u Srbiji se kreće u rasponu od 700 do 2200 eura.

Ubedili smo te? Onda nastavi da čitaš ⬇️

Šta moraš da savladaš da bi bio iOS developer?

Pre nego što nastavimo dalje sa tekstom – da, uvek može nešto dodatno da se nauči, svaki skill je dobrodošao u IT svetu, tako da ćemo u ovom tekstu preći šta je apsolutno neophodno da bi napravili svoju prvu iOS aplikaciju.

Moraš da savladaš:

  1. Swift
  2. SwiftUI
  3. Networking i obrada podataka
  4. Version control

Swift

Swift je mlad jezik, razvijen od strane Apple-a 2014. godine. Ceo jezik je razvijen tako da bude jednostavan za pisanje i čitanje. Sintakse su koncizne i ima dosta materijala za početnike. Ako odvojiš oko dva sata dnevno za učenje Swifta, za dva do tri meseca možete savladati osnove.

Nice to haves: Jezik koji se ranije pretežno koristio za razvoj iOS aplikacija pre Swifta je Objective-C. Iako je Swift razvijen sa ciljem da ga zameni, Objective-C se još uvek koristi u pojedinim kompanijama.

SwiftUI

SwiftUI je framework koji je Apple razvio u kojem možemo da pišemo aplikacije za iOS, macOS, tvOS. SwiftUI je noviji framework koji je dostupan od 2019. godine, pre kojeg je UIKit framework korišćen. UIKit se i dalje koristi, mada je SwiftUI značajno jednostavniji za korišćenje – za iste rezultate je potrebno značajno manje linija koda. Pored toga što je lakši za korišćenje SwiftUI radi sa svim Apple platformama i to je jednostavno pravac u kom će se iOS development razvijati. Ne sporimo, znati UIKit je izuzetno korisno, pogotovo ako firma za koju se prijavljuješ i dalje koristi taj framework, ali ako gledamo na duže staze, SwiftUI je tu dominantan.

Networking i obrada podataka

Prikupljanje podataka sa servera i njihovo konvertovanje u informacije koje će biti vidljive u aplikaciji je nešto što moraš da znaš. Postoji mnogo načina na koje ovo možeš da uradiš, ali neki najosnovniji je da povučeš JSON sa servera. Ovaj tip kodiranja je krucijalan za iOS developere.

Obrada podataka – najosnovnije što treba da znaš je da konvertuješ podatke sa servera pomoću network koda u informaciju koju tvoja aplikacija može da prikaže.

Version control

Poslednji skill nije pisanje koda, ali se i dalje tiče koda. Za version control je potrebno znanje Git-a, dovoljno da možete da objavite svoj kod negde javno, kao što je GitHub. Ako želite da radite u nekom timu kao iOS developer, neophodno je da znate da sačuvate svoj kod kako bi i drugi mogli da prate izmene u njemu.

Kada savladaš ove skill-ove spreman si da napraviš svoju prvu iOS aplikaciju.

Posle toga je na tebi da odlučiš kako ćeš unaprediti svoje znanje i u kom pravcu ćeš se razvijati kao iOS developer.

Nisi siguran odakle da počneš?

Evo nekoliko besplatnih izvora:

Apple tutorijali:

Teaching Code
SwitUI Tutorial

YouTube kanali:

CodeWithChris
Paul Hudson

Učenje kroz aplikaciju:

Swift Playgrounds

Par praktičnih saveta za učenje:

  1. Nauči da nađeš odgovore – možda zvuči jednostavno i logično, ali kada programiraš najvažnije je da umeš da pronađeš odgovore i rešenja za svoje probleme. Ako znaš gde i kako da tražiš odgovore (na mestima kao sto je StackOverflow, relevantne zajednice i naravno Google), uštedećeš sebi mnogo vremena.
  2. Sve što naučiš, primeni odmah –kada kreneš sa učenjem jednog skill-a, putem jednog kursa/videa/tutorijala – fokusiraj se na njega i odmah aktivno primenjuj sve što naučiš. Uvek ćeš naići na zanimljiviji izvor informacija, ali zapamti – nije cilj da stekneš što više teorijskog znanja, već da umeš da napraviš svoju iOS aplikaciju na kraju.
  3. Poveži se sa drugima – IT zajednica u Srbiji je velika. Joberty zajednica broji preko 27.000 IT profesionalaca i dalje raste. Nemoj se plašiti da pitaš kada ti nešto nije jasno, da potražiš pomoć. Postoje zajednice koje su posebno namenjene početnicima u IT-ju, možda baš tamo pronađeš svog mentora ili study buddy-ja koji će te motivisati kada treba.


Dali smo ti savete za početak, a na tebi je sada samo da počneš. Šta čekaš? :)

Tagovi

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.