Kako postati Angular developer: Vodič

Vodič 4. jan. 2022

Želiš da postaneš angular developer, ali ne znaš sa sigurnošću šta je sve potrebno za to? Bilo da prelaziš iz jedne sfere IT industrije u drugu, ili praviš prve korake u njoj, ovaj vodič će ti olakšati dolazak do cilja.

U tekstu ćemo obraditi sledeće teme:

 • Šta je angular?
 • Koje sve vrste angulara postoje?
 • Šta sve radiš kao angular developer?
 • Kako da naučiš sve što je potrebno?

Za početak, ako je pozicija angular developera samo jedan od pravaca u kome želiš da tvoja IT karijera ide, evo osnovnih podataka koje bi trebalo da razmotriš:

Prema istraživanju StackOverflow-a iz maja 2021. godine, gde su se kao podaci uzimala mišljenja preko 65.000 developera širom sveta, angular je četvrti najpopularniji framework. Ispred njega su se našli React.js, jQuery i Express.

Na našem tržištu prosečna plata za angular developera kreću se od 700 do 2200 eura. Što se samih pozicija tiče, na našem sajtu u trenutku pisanja teksta aktuelno je 55 pozicija za angular developere.

Ovako stoje stvari što se tiče brojki i trenutnog stanja an tržištu, a šta zapravo podrazumeva ovaj posao, šta treba da usavršiš i kako to da uradiš - pročitaj u nastavku.

Šta je angular i koje sve vrste postoje?

Angular je open-source JavaScript framework. Angular koristi HTML sintaksu da jasno definiše komponente programa u kom se radi. Postoje 3 vrste angulara: Angular JS, Angular 2 i Angular 4.

Angular JS

AngularJS je open-source framework koji se bazira na JavaScript-u, i koristi se za  izradu web aplikacija. Koristi HTML kao template za jezik. Šireći dijapazon mogućnosti koje HTML kao programski jezik ima, AngularJS lakše razvija potrebne funkcije. Osnovna razlika se zapravo pravi između Angular JS (koji koristi JavaScript) i dve verzije Angulara (Angular 2 i Angular 4, koje koriste TypeScript).

Angular 2

Angular 2 je verzija koja dolazi nakon AngularJS. U pitanju je open-source frontend web platforma zasnovana na TypeScript programskom jeziku.

Angular 4

Angular4 je najnovija verzija Angulara. Male su razlike između Angular 2 i Angular 4, s tim što su u noviju verziju ubačena određena unapređenja, koja nisu bila prisutna u prethodnoj verziji.
Angular developeri mogu biti web developeri, mobile app, kao i UX/UI developeri. Pre svega, oni se obično dele na osnovu verzije angulara u kojoj su izabrali da rade.
Ako se opredeliš za angular vrlo je verovatno ćeš morati da biraš verziju u kojoj ćeš se usavršavati, zato smo ih i uporedili, kako bi ti olakšali izbor.

AngularJS vs Angular (2 i 4)

Arhitektura

AngularJS koristi model-view-controller, dok sam angular koristi komponente.

Jezik

AngularJS je napisan u JavaScript-u, dok je angular napisan u TypeScript-u.

Performanse

Prvobitno, AngularJS je bio razvijen za frontend developere. Iako je od tada znatno napredovao što se dizajna tiče, ovaj framework ponekad nije sasvim dovoljan da ispuni sve potrebe frontend developera.
S druge strane, verzije Angular 2 i Angular 4 unapređene su da pruže značajno bolje performanse, posebno kada je u pitanju brzina aplikacija.

Šta tačno radi angular developer?

Angular developer razvija cross-platform aplikacija koristeći angular komponente, tehnologiju koja je namenjena za razvoj single-page aplikacija.

Iako je angular developerima fokus uglavnom na interaktivnim delovima vebsajta i aplikacija – imaju potrebne veštine da naprave u potpunosti funkcionalnu aplikaciju.

Ovo su neki od osnovnih taskova na kojima radi angular developer:

1. Razvija frontend aplikacije

Svaki angular developer mora da zna kako da koristi alate koji mu pomažu da razvije grafički UI u aplikaciji. Mora da pazi da je UX sajta na visokom nivou i (kao i svi developeri) pazi da osnovne funkcionalnosti sajta rade kako treba.

Angular developer mora da koordiniše svoj rad sa grafičkim dizajnerom, a kako bi dobio integrisan proizvod, neophodno je da sarađuje sa backend developerom.

2. Traži bagove i rešava ih

Opet, kao i svaki developer, jedan od zadataka angular developera je da prati performanse aplikacije i nadgleda unit testove. Ukoliko naiđe na neke greške ili smetnje pri performansu, na njemu je da ih ispravi.

Koje veštine su ti potrebne da bi bio angular developer?

Poznavanje JavaScript-a je neophodno svakom angular developeru, kako bi razumeo suštinu ovog frameworka. Osim toga, izrazito je važno poznavanje svih njegovih specifičnosti. Kao i kod svakog frameworka, to podrazumeva praćenje redovnih updatova, radi održavanja znanja i veština. Takođe, angular developer treba da zna i komande za TypeScript.

Tech stack koji jedan angular developer treba da poseduje:

 • JavaScript
 • TypeScript
 • RESTful API
 • JSON
 • HTML5
 • CLI
 • Git
 • CSS3
 • Electron, Cordova

Kako da naučiš sve što je potrebno?

 1. Informiši se na pravom mestu: pronađi stručnjake iz željene oblasti i redovno prati sadržaj koji kreiraju; tu ćeš najbolje čuti podatke “sa terena” i nauči šta treba da primenjuješ.
 2. Isprobaj ono što naučiš: najbolji način za učenje za developera je bez sumnje primena, zato, ukoliko pratiš određeni tutorijal, gledaš videe, ili čitaš literaturu - sve naučeno primeni (možeš i napraviti sopstveni projekat na kom ćeš vežbati).
 3. Specijalizuj se za jednu verziju frameworka: Angular ima 3 verzije, od kojih se svaka konstatno menja i updatuje. Umesto da pokušavaš da ispratiš sve promene, fokusiraj se na rad u jednoj.
 4. Potraži podršku IT zajednice: činjenica da na Joberty-ju čitaš tekst o angular developerima ti već daje poene. Biti u dodiru sa zajednicom koja se usko bavi IT industrijom, konstantno iznoseći aktuelne podatke, nove materijale za učenje, kao i sve aktuelne ponude, jeste najbolji način da konstantno budeš u toku.

Bilo da si početnik ili developer sa iskustvom – nadamo se da sada imaš dobre smernice da vidiš u kom pravcu treba da razvijaš svoje veštine da bi postao Angular developer. Sada, kada znaš odakle da kreneš, na tebi je da počneš. Srećno! :)

Tagovi

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.