Kako da se pripremiš za razgovor za posao i rad u globalnoj IT korporaciji

Vodič 31. maj 2022

Sa ubrzanim rastom IT tržišta, u potrazi za novim poslovnim pilikama i kvalitetnim kadrom, sve više globalnih IT korporacija otvara svoja predstavništva u Srbiji.

Ako si razmišljao da svoj rezime dopuniš i ovakvom referencom, bilo da ti treba promena ili si na početku karijere, u ovom tekstu ćeš najpre saznati najpotrebnije za prvi korak - kako izgleda razgovor za posao i proces selekcije u globalnoj IT korporaciji.  Biće reči i o radnim procesima, organizaciji posla, a sigurno te zanima i da li je work-life balans koncept na kome se insistira u ovakvim kompanijama,  samo mit ili i u praksi “stvarno radi”.

Da ti približimo sve ovo, najbolji pristup je putem informacija iz “prve ruke”. Njih u ovom tekstu sa nama dele eksperti iz kompanije Luxoft, globalne IT korporacije koja odnedavno posluje i u Srbiji, i to sa fokusom na razvoj softverskih rešenja za automatizaciju procesa  i razvoj digitalne strategije u različitim industrijama.

Proces zapošljavanja u globalnoj IT korporaciji

Proces selekcije kandidata za posao u IT korporacijama je uglavnom standardan i sastoji se iz 3 koraka: evaluacije biografije, tehničkog intervjua i HR intervjua. U Luxoftu, umesto poslednjeg, praktikuju intervju sa menadžerom projekta.

U zavisnosti od projekta, može postojati i četvrti korak — intervju sa predstavnikom kompanije klijenta, o čemu će još biti reči kasnije.

Globalne korporacije međutim, donose sa sobom i inovacije kada je reč o regrutovanju kadrova, i u nastojanju da privuku i zadrže talente u kojima vide potencijal, razvijaju nove forme zapošljavanja.

Tako je i Luxoft prošle godine pokrenuo mehanizam za brzo zapošljavanje, tzv. Advanced Hiring — kao način reagovanja na brzi rast poslovanja.

Šta ove inovacije u regrutovanju podrazumevaju?

U ovoj kompaniji, u situacijama kada prepoznaju da kandidat ima potencijal i da će biti tražen, angažuju ga ne za određeni projekat, već u kompaniji, i to u najkraćem roku od nekoliko dana.  Na ovaj način, Luxoft unapred obezbeđuje stručni kadar za sebe.

Kako to izgleda objašnjava nam Eugene Polchenko, program manager koji već 11 godina radi u Luxoftu.

Novozaposleni prima platu od prvog dana i ima sve pogodnosti kao ostali zaposleni, uključujući neograničen pristup kursevima, webinarima i drugim obrazovnim resursima u centru za obuku. Inženjer radi na svom profesionalnom razvoju, uklapa se u korporativno okruženje, i učestvuje u intervjuima za različite projekte -  birajući na kraju najpogodniji za sebe.

Prethodno iskustvo

Pitaš se sigurno da li je za rad u ovakvim kompanijama potrebno da kandidat već ima i prethodno iskustvo u određenoj industriji. To naravno zavisi od projekta.

Na polju automotive industrije, na koju je Luxoft sada u Srbiji primarno orijentisan, neki klijenti će tražiti prethodno iskustvo kandidata,  kaže Anton Bardyshev, još jedan program manager sa destogodišnjim stažom u Luxoftu.

Na projektima koje, međutim, sada pokrećemo u Srbiji, takav background neće biti presudan za mnoge od pozicija - ističe.

Šta kada klijent kompanije učestvuje u razgovoru za posao?

Pomenuli smo već prethodno  ovu mogućnost, a vidimo da može biti i odlučujući faktor pri izboru kandidata.

Često će, naime, u kompanijama koje razvijaju rešenja za druge kompanije, klijent insistirati da upozna developere koji će raditi na njihovom projektu. Na šta najviše obraćaju pažnju u ovim slučajevima?

Anton Bardyshev, senior program manager, Luxoft
U ovim slučajevima klijenti najviše obraćaju pažnju na jednostavnost i lakoću komunikacije sa zaposlenim, navodi Anton.
Ako je reč o stranom klijentu, onda je dobro poznavanje engleskog jezika velika prednost za kandidata. Takođe, ključni faktor za klijenta, ali i za nas kao kompaniju,  je želja i strast za poslom koje kandidat pokazuje. Svi želimo da vidimo u timu proaktivne, odlučne inženjere, spremne da traže nova, gotova rešenja i ne plaše se da ih implementiraju.

Iste prilike za seniore i juniore

Rad u globalnim IT korporacijama neretko prati mišljenje da za velike, kul projekte ovakve kompanije zapošljavaju samo senior i medior developere, dok se juniorima sugeriše da se razvijaju u manjim kompanijama ili startapovima. Proveravamo i da li je tako?

U Luxoftu tvrde - aplosutno ne.

Eugene Polchenko, program manager, Luxoft

U različito vreme, kaže Eugene,  angažuju stručnjake različitih nivoa za različite projekte. Redovno angažuju i junior inženjere, a informacije o otvorenim juniorskim pozicijama objavljuju se na isti način kao i o svim ostalim, na njihovoj veb stranici u delu posvećenom razvoju karijere.

Onboarding zaposlenih u IT korporacijama i tehnologije koje se koriste

Da vidimo sada kratko i kako teče preuzimanje i uključivanje u aktivnosti i zadatke na projektu, jednom kada se pridružite ovakvoj IT korporaciji.

Standardizovani onboarding program u Luxoftu traje prva tri meseca.  Zasniva se na postavljanju ciljeva koji se utvrđuju zajedno sa linijskim menadžerom za probni period. Po isteku probnog roka,  dodeljuju mu se novi poslovi koji moraju da budu završeni do kraja izveštajnog perioda. Izveštavanje se odvija jednom godišnje, uglavnom da bi zaposleni imao priliku da sagleda kako da iskoristi svoj pun potencijal, razmisli koje veštine mu nedostaju za veći uspeh, da li želi da nastavi da radi na projektu ili bi želeo da proba nešto novo, promeni smer karijere i naravno da aplicira za mogućnost za veću poziciju i nivo plate.

O iskustvu onbordinga razgovarali smo sa Timur Udychakom, software developerom, koji je u  Luxoftu manje od jedne godine. U projekat u okviru automotive sektora ušao je bez prethodnog  iskustva u ovoj oblasti, pa su mu podrška i pomoć tima, brzo ulaženje u pojedinosti i savladavanje osnova bili presudni.

Timur Udychak, software developer, Luxoft
Kako se moj tempo rada ubrzava, povećava se i složenost poslova koje obavljam, a time i mogućnosti za moj profesionalni razvoj. Sada, u četvrtom mesecu rada, preuzimam naprednije zadatke, razvijajući sopstvena rešenja softverske arhitekture. Sve se svodi na vas: ako imate dovoljno jaku želju, dobićete složenije i zanimljivije zadatke - ističe ovaj developer.

Na razvoju projekata u Luxoftu koriste С++, C, QA Automation (based on Java, Python); Standards: ASPICE, Functional Safety (ISO26262), Agile, AutoSAR Classic & AutoSAR Adaptive.
To je još jedna prilika u ovakvim kompanija - osim toga da usavršiš svoje znanje, možeš savladati i rad na tehnologijama karakterističnim za određenu industriju, kao u ovom slučaju automotive.

Kada je o svakodnevnim taskovima reč, većina IT korporacija danas, uključujući i Luxoft, posluje u okvirima Agile metodologije. U ovoj kompaniji rade u dvonedeljnim sprintovima, na kraju kojih klijentu izveštavaju o napretku.

Work-life balance u IT korporaciji

Da li je u ovakvom okruženju, korporativnoj kulturi, moguće onda uspostaviti work-life balans. Mogućnost da imaju podjednako ispunjen i privatni i poslovni život, svuda u svetu je među prioritetima za developere pri odluci u kojoj kompaniji žele da rade.

Tim u Luxoftu veruje da je moguće održavati balans rada u IT korporaciji sa porodicom, hobijima i drugim aspektima života.

U Luxoftu imamo fleksibilno radno vreme (u dogovoru sa menadžerom) i remote koncept rada koji većina zaposlenih koristi - ističe Timur.
Takav sistem omogućava da skladno rasporedite vreme i druge resurse između oblasti života. Uvek znam svoj raspored, sastanke kojima treba da prisustvujem, a ostalo vreme mogu sam da planiram. Na primer, često posle naših jutarnjih sastanaka tima izađem i treniram na košarkaškom terenu. Ne izveštavamo menadžera o broju sati koje smo proveli ispred monitora, već samo o obavljenom poslu.

Prilike za učenje i razvoj

Rad u globalnim IT koproracijama donosi sasvim izvesno jedno drugačije iskustvo za tebe - uz prilike da radiš na različitim projektima i napreduješ u razvoju svojih i profesionalnih i ličnih veština.

Timur ističe 3 perspektive za razvoj:

Prvo, veliki broj poslova i projekata kojima se možeš pridružiti kroz interni program mobilnosti.  To pruža mogućnosti za unapređenje profesionalnih veština i sticanje velikog iskustva. Drugo, visok nivo izvora za edukaciju omogućava stalno usavršavanje veština. Treće, za one koji žele da se razvijaju „vertikalno” tu je Lukoft Leadership Academy, koja je takođe besplatna za zaposlene. U okviru obuke, zaposleni razvija ne samo tzv. teške (hard skills), već i meke veštine (soft skills) neophodne za buduće senior menadžere i team leadere.

Globalni igrači sa sobom donose svoju kulturu poslovanja, napredne tehnologije, mogućnost da radiš za najveće svetske klijente, kao i veliki broj prilika za tvoj dalji razvoj, kao što si video i na primeru kompanije Luxoft, koja sada ove mogućnosti nudi i inženjerima u Srbiji. Ukoliko si zainteresovan da saznaš više, pogledaj još informacija na njihovom profilu na Joberty-ju.

Tagovi

Luxoft

Luxoft Serbia je globalna IT kompanija specijalizovana u razvoju softvera i kreiranju digitalnih strategija za potrebe različitih industrija. Luxoft uvek pruža unikatna inovativna tehnološka rešenja.

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.