Joberty 2.0 - Zašto smo uveli nove tipove utisaka?

Novosti 17. nov. 2022

Isečak iz razgovora FullStack Developera Nemanje i QA testera Miloša:

Nemanja: "Čuo sam da su u firmi X podizali plate na 3 meseca, a da su seniori u startu dobili svoje parking mesto. A znaš kakav je pakao naći parking na Novom Beogradu?"

Miloš: "Ma znam... E jesi čuo da su zaposlili kod nas u firmi nekog novog HR-a i nekog lika za Growth? Ja uopšte ne kapiram šta ti ljudi rade. Završili smo FON u roku, ja pišem testove za test automation ti radiš ovu Stripe integraciju... a da vidim njih da li imaju kliker za tako nešto? A onda mi dođu da me pitaju kad će ovaj task biti gotov… znači bukvalno mi dođe da kupim onu njivu u Ripnju i da počnem da gajim paradajz".

Isečak iz razgovora Talent Acquisition Specialist-a Sonje i Head of Growth Marka:

Sonja: "Što više intervjuišem ove programere to mi je više muka. Ma to razmaženo, hoće neke ludačke uslove, neće da radi petkom itd."

Marko: "Sve znam. Umesto da sedi tu i kodira za šta je na kraju dana brutalno plaćen, on se još i žali i traži dodeljeno parking mesto. Kao da bi firma propala bez njih. Samo da završe više taj CRM i ne trebaju nam. Realno."

Sve je počelo saznanjem da je zajednička emocija naših korisnika (sa jedne strane programera a sa druge IT kompanija) – nezadovoljstvo drugom stranom.

Koju ulogu Joberty treba da ima?

Činjenica je da smo Joberty razvijali kako bi svima dali priliku da kažu kako zaista izgleda raditi u nekoj IT kompaniji, ali utisci koje smo dobili nisu uvek bili konstruktivni feedback za kompanije. Čak se u nekim slučajevima međusobno nezadovoljstvo dveju strana uvećalo a jaz produbio.

Zato smo potražili pomoć od New Startegy, prve biznis dizajn kompanije u jugoistočnoj Evropi, da nam pomogne u spoznaji koju ulogu treba Joberty da ima pri rešavanju tog problema.

New Startegy koristi svoju originalnu metodologiju, uključujući Business Sapiens model, koji predstavlja izuzetno efektan alat za ubrzani razvoj svake kompanije uključujući i startapove. U ovom slučaju, prvo šta smo utvrdili da je pored svoje osnovne uloge, važna uloga Joberty-a i da pomogne smanjenju postojećeg jaza između IT kompanija i programera, a misija u širem smislu građenje boljeg IT sveta. Iz toga je nastao i novi brend manifesto koji poziva programere da pri ostavljanju svog utiska ne razmišljaju kako mogu da naude kompaniji ili da je sa druge strane nahvale, već kako svojim konstruktivnim komentarima mogu da pomognu istovremeno i kompanijama i programerima. Sve to nas je dovelo do niza originalnih inovacija u korisničkom iskustvu, proizvodu, načinu komunikacije, kao i u samom biznis modelu. - napominje Miša Lukić, osnivač @ New Startegy

1.Promena fokusa

“Novim tipovima utisaka želeli smo da promenimo fokus sa velikih pohvala i pokuda kompanija na komentare koje pružaju vrednost onima koji ih čitaju. Želimo sadržaje na osnovu kojih možemo da procenimo da li se i sami u toj kompaniji pronalazimo, dok naša politika objave utisaka i dalje ostaje ista.” - navodi Dušica Lukić, Product Manager i Co-founder @ Joberty.

2. Svrha

Djordje Vukotić, Chief of Sales @ Joberty: „Nakon sto smo ustanovili našu ulogu, sve ostalo je bilo lako. New Startegy nas je naučio o 4 ravni koje svaki čovek ima - fizička ili materijalna, emotivna, intelektualna i na kraju četvrta vrhovna jeste svrha kao "sense of higher purpose". Sve ono što ostaje iza nas i što smo učinili kako bi svet bio bolje mesto za život. Odlučili smo da nove tipove utisaka podelimo baš tako.”

3. Perfect match

Nikola Mijailović, CEO i Co-founder @ Joberty

“Priznali smo sebi da ne postoji savršena kompanija već samo perfect match, krilatica koju počinjemo da koristimo u komunikaciji na društvenim mrežama. Sa novim tipovima utisaka, kompanije jasno mogu da vide u kojim oblastima imaju slabu ocenu i da ukoliko žele i mogu treba da utiču na to. A opet sami korisnici mogu da odluče da li je određeni poslodavac pravi za njih. Jer ako je nekome stalo samo do visoke plate, a nije do projekta na kome će raditi, onda će taj neko tražiti kompaniju koja ima visoku ocenu u delu plata a neće ga zanimati ocene u ostalim oblastima.”

Bolja verzija sebe / Bolja verzija Joberty-a

Dejan Bojović i Miša Lukić, New Startegy 

Važnost svrhe u svemu što radimo shvatili smo tek nakon nekoliko radionica sa New Startegy timom.

Miša Lukić: Svrha je jedna od ključnih potreba zaposlenih u 21. veku. Smatram da je veoma važno da zaposleni budu ponosni na kompanije za koje rade, kao i da imaju osećaj svrsishodnosti u svakodnevnom radu. Svrha nas inspiriše da postanemo bolja verzija sebe.
O samoj saradnji sa New Startegy timom Dušica zaključuje: Ovom saradnjom dobili smo pre svega novu perspektivu. Gledali smo Joberty drugačijim očima, analizirali sve što radimo iz nekog drugog ugla i došli do velikih otkrića. New Startegy nas je vodio kroz proces introspekcije, samoosvešćivanja i otvaranja nekih novih vidika i saznanja. Zaista je privilegija raditi sa ovakvim velikanima svog posla i radujemo se što takve partnere imamo na ovom putu.

Tagovi

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.