Hakatoni – obično takmičenje, ili više od toga?

Junior programeri 23. nov. 2021

Hakatone prati glas da promovišu toksične vrednosti – takmičanje radi takmičenja, forsiranje učesnika da izbace gotov produkt u samo 48h, nezdrav način života – ali da li je sve zaista tako, ili je to samo jedan način gledanja na to?

Zbog čega kompanije organizuju hakatone – a da nije cilj takmičenje?

  1. Razvoj inovativnih ideja
  2. Brže kreiranje MVP-a
  3. Promocija softverskih proizvoda
  4. Regrutacija – pronalaženje novih talenata
  5. Employer branding

Šta to znači za tebe i tvoju ekipu?

To znači da hakatone ne morate da gledate samo kao takmičenje gde ćete pregoreti da biste se dokazali. Hakatoni su mnogo više od običnog takmičenja.

Zvuči izlizano, ali – svi koji učestvuju na hakatonima su pobednici. Zašto?

Zato što imaš priliku da dosta naučiš i stekneš iskustvo koje će te pripremiti za neke naredne poduhvate.

Šta dobijaš učešćem u hakatonu – a da nije nagrada?

Svi dolaze na hakatone sa nadom da će pobediti, ali to ne treba da bude jedini cilj. Idi sa ciljem da pobediš, ali ne zaboravi da uživaš u procesu.

1. Prilika da upoznaš nove ljude iz oblasti koja te interesuje

Neretko se na hakatonima okupljaju ljudi koji imaju ista interesovanja, ali i isti nivo entuzijazma da svoje znanje i interesovanje zapravo primene – što je nekada teško pronaći u svom bliskom okruženju.

Dakle, hakatoni su odlična prilika za networking i razmenu znanja i iskustava.

Neretko se dešava da se baš na hakatonima upoznaju timovi koji žele da reše isti problem i da imaju komplementarne skill-ove iz čega kasnije proistekne saradnja u vidu startapa ili partnerstava.

Tako da, možda baš na hakatonu upoznaš neke od svojih budućih kolega.

2. Prilika da upoznaš ljude iz IT sveta

Hakatoni su često ili organizovani baš od strane IT kompanija ili ih oni sponzorišu – što je odlična prilika da se ostvare kontakti za neke buduće poslovne prilike.

Na hakatonima je mnogo lakše uočiti prednosti i mane učesnika. Zašto?

Snalaženje u nepredvidivim situacijama – koliko god da si organizovan/a, na poslu ćeš se često susretati sa situacijama koje nisi mogao/la da predvidiš. Na hakatonima ćeš sigurno imati nepredvidivih situacija, gde skauti mogu odmah da vide kako se snalaziš u njima.

Pristup rešavanju problema i kreativnost – koliko je bitno na hakatonu dolaziti do brzog rešenja i kreativno razmišljati, toliko je bitno imate te skill-ove i u svakodnevnom poslu.

Rad u timu  – na hakatonima jasno može da se vidi koji učesnik ima koju ulogu u timu: ko je tu da pogura ostale kada opadne entuzijazam, ko je tu da organizuje nov proces kada prethodni propadne i ko je tu da sagleda problem iz druge perspektive. Skauti mogu vrlo jasno da vide ko se kako ponaša u timu, što je kroz intervju procese često teže.

3. Prilika da testiraš svoja rešenja

Naravno, potoje različite vrste hakatona, ali jedno im je zajedničko – brzo smišljanje rešenja i njihovo testiranje u “realnom svetu”.

Na hakatonima možeš da testiraš svoje ideje i znanje u praksi u zdravom okruženju, pogotovo ako tek ulaziš u svet programiranja – svejedno da li si student ili samouk/a.

Hakatoni su posebno korisni za počenike koji se često bore sa imposter sindromom (fenomen varalice). Kako imposter sindrom prate sumnja u svoje sposobnosti, poteškoće sa procenom svojih sposobnosti – na hakatonu početnici imaju priliku da saznaju na kom su nivou znanja, kako se kotiraju u odnosu na druge iz njihove industrije i steknu realnu sliku o svojim veštinama. A to je, složićeš se, bitno za dalji razvoj i napredak u karijeri.

4. Prilika da stvarno upoznaš svoj tim

Sigurno imaš sjajnu ekipu uz sebe koji su i sposobni, i pametni i još vam je lepo da radite zajedno. Ako niste ranije radili na konkretnim projektima, hakatoni su sjajna prilika da se oprobate u radu pod pritiskom.

Tu ćete videti kako zaista radite kao tim – ko je ludi entuzijasta u timu, a ko stoji čvrsto sa obe noge na zemlji (hint: obe osobe su vam neophodne u timu).

Saznaćete kome više leži prezentovanje, a kome više pisanje koda i smišljanje novih rešenja.

Na kraju, videćete kako se snalazite, kako komunicirate i koliko kvalitetne ideje imate – a to je nekada i bitnije od vašeg tehničkog znanja.

5. Prilika da stvarno upoznaš sebe

Na kraju, ali ništa manje važno – imaćeš priliku da upoznaš sebe i svoja ograničenja.

Često smo mi sami sebi, zajedno sa našim uverenjima, naša najveća prepreka.

Hakatoni su odlična prilika da upoznaš gde i kako ograničavaš sebe, da vidiš da zapravo dobro radiš neke stvari za koje oduvek misliš da ti ne idu (npr. prezentovanje).

Sa svakom novom situacijom sa kojom se susretneš na hakatonu ćeš imati priliku da ili testiraš svoje znanje u praksi ili da naučiš nešto novo – bilo da je to nova veština ili saznanje o sebi (npr. možda ipak dobro radiš pod pritiskom samo kada su u pitanju ispitni rokovi, ali i da je tako – to je okej).

Ovo ti sve zvuči dobro i sada želiš da vidiš kako jedan hakaton zapravo izgleda?

Odlično! barKod ekipa organizuje hakaton u subotu, 27. novembra na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu na Departmanu za matematiku i informatiku.

Tema hakatona je web, a razvijaće se full stack aplikacija gde će učesnici koristiti tehnologije po izboru. Prijave su zatvorene, ali to ne znači da ne možeš da učestvuješ jer je ovaj hakaton malo drugačiji od ostalih, a evo i zašto:

  1. Prilagođen je počenicima, jer je ideja da se takmičari približe svom prvom poslu
  2. Skroz je otvorenog tipa – čak iako nisi učesnik, možeš da dođeš da vidiš kako izgleda zadatak, kakva je atmosfera i da eventualno razbiješ svoje predrasude o događajima ovog tipa (ako ih imaš)
  3. Biće organizovana interaktivna radionica pisanja CV-ja za početnike u dev svetu u kojoj možeš da učestvuješ i bez prethodne prijave
  4. Održaće se panel diskusija o procesu zapošljavanja u IT-ju

Sva obaveštenja (a i korisne savete) možeš da pratiš na njihovom instagram profilu, a sa ekipom koja organizuje ovaj događaj možeš stupiti u kontakt i putem diskord server-a.

Ne znaš da li želiš sada da učestvuješ, ali te je zainteresovala tema?

Ovde možeš da pogledaš sve hakatone u Srbiji, one koji su već organizovani, i one koji te tek čekaju.

Prati dešavanja i prijavi se – ko zna, možda baš ti i tvoja ekipa budete jedni od startapa koji su nastali nakon učešća na hakatonu. A ako ništa, bar (ćeš vežbati) kod.

Tagovi

barKod

BarKod predstavlja prilagođenu vrstu hakatona za početnike󠀮󠀮󠀮 sa ciljem da učesnike uputi u konkretne poslove koji ih čekaju u karijeri.

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.