From zero to hero: Kako je rastao Salesforce tim u Srbiji

Zaposlenje 21. sep. 2021

Kreiranje novog tima sa ljudima koji imaju iskustvo u oblasti kojom ćete se baviti je izazov.

Kreiranje novog tima sa ljudima koji još uvek nemaju iskustvo u oblasti kojom ćete se baviti je… Veliki izazov.

To nas nije sprečilo da pokušamo.

Mi u Merkle smo videli potencijal za razvoj Salesforce tima u Srbiji i odlučili smo da taj potencijal i ostvarimo.

Šta je Salesforce?

Salesforce je CRM platforma koja poseduje veliki spektar rešenja koja pomažu biznisima da lakše i efektivnije komuniciraju sa svojim kupcima – od prodaje, marketinga, pa do korisničke podrške. Salesforce koristi preko 150 000 kompanija, kako malih tako i velikih poput T-Mobile i Unilever-a.

Od početka pandemije (čitaj: porastom potrebe za prelazak na online rešenja), Salesforce je zabeležio rast od 24.27% u odnosu na prethodnu godinu. Kako je rasla potreba za Salesforce-om na tržištu, tako je rasla i potreba za Salesforce stručnjacima gde je zabeležen rast od čak 38% u periodu od 2020 do 2021.

Potreba za Salesforce developerima, konsultatima, i ostalim pozicijama je u stalnom porastu kako bi se ispunile sve potrebe biznisa koji su sve raznovrsniji i imaju sve kompleksnije potrebe. Pretpostavlja se da će do 2024. godine 4.2 miliona pozicija na tržištu biti vezane za Salesforce ekosistem.

Kako počinje naša priča?

Naša priča počinje 2019. godine – kada smo uvideli potencijal za razvoj Salesforce tima u Srbiji.

U Nemačkoj i Švajcarskoj je već postojao Salesforce tim koji su činili samo konsultanti.

Potencijal za razvoj tima u Srbiji smo videli u tome što su postojali drugi timovi u kojima su radili talentovani Frontend, Java i .NET inženjeri. Kako smo znali da su naše kolege svestrane, verovali smo da ćemo sa njima moći da osnujemo i prvi Salesforce tim u Srbiji koji će činiti developeri.

I tako smo preduzeli naše prve korake.

Utvrdili smo koje kolege iz postojećih timova bi činili jaku osnovu za dalju izgradnju Salesforce tima u Srbiji. Dvoje kolega inženjera iz Adobe i Frontend tima su prihvatili taj izazov i postali prvi članovi Salesforce tima u Srbiji.

Prošli su kroz intenzivan Salesforce trening i tako je naš Salesforce tim zvanično otpočeo sa radom.

Iako mali (četiri člana tima), uspevali smo uspešno da dostavimo delove projekata. Bili smo ograničenih mogućnosti kako zbog malog tima, tako i zbog nedostatka iskustva.

Ali, pokazivali smo dobar potencijal za dalji razvoj.

Zato nam se krajem 2019. pridružio software architect iz Švajcarske kako bi nam pomogao da struktuiramo i stadardizujemo naš pristup razvoju Salesforce rešenja. Pored tehničke podrške, bio je podrška timu i neko s kime smo mogli da razmenjujemo iskustva i znanja.

Kako je tim rastao i razvijao se, dobili smo i zvaničnog team lead-a koji nam je pomogao da dostignemo naš pun potencijal.

Gde smo sada?

Uprkos pandemiji koja je usporila mnoge aspekte naših života – naš Salesforce tim je nastavio da raste. Danas, 2021. godine brojimo više od 20 članova, a čine ga developeri i konsultanti, specijalizovani i za core platformu, ali i za ostale Salesforce proizvode kao što je Marketing cloud. Deo smo velike mreže od preko 350 Salesforce stručnjaka unutar Merkle DACH kompanije.

Naš tim stalno raste i razvija se, što se može videti po tome što danas možemo da ponudimo kompletnu arhitekturu koja ispunjava sve potrebe biznisa naših klijenata – konsultanti predstavljaju dostupne funkcionalnosti, a developeri dostavljaju custom rešenja i implementiraju kompleksne automatizacije.

Ali ne želimo da se zaustavimo na tome – cilj nam je da naš Salesforce tim ima sva neophodna znanja da dostavi ceo projekat za klijente od početka do kraja, od inicijalne ideje do go-live faze i daljeg razvoja.

Da li bismo nešto promenili?

Iako smo ponosni na naš rast i na našu priču – naš tim ne bi bio ono što jeste da se ne osvrćemo nazad i gledamo šta bismo mogli da unapredimo i poboljšamo.

Možda jedna od bitnijih grešaka u koracima koju smo napravili jeste da smo previše vremena trošili na traženje inženjera i konsultanata sa Salesforce iskustvom – umesto da smo to vreme iskoristili za obučavanje sjajnih ljudi, bez tog konkretnog iskustva. To nam je bila škola, i zato smo odlučili da pokrenemo našu „školu“.

S obzirom da je broj Salesforce stručnjaka u Srbiji i dalje mali, a potreba za njima stalno raste – odlučili smo da pokrenemo program prakse za Salesforce developere u trajanju od šest meseci. Praksa je bazirana na materijalima koje je obezbedila Salesforce platforma za učenje Trailhead. Pored teorije, praktikanti rade zadatke uz pomoć kolega na seniorskim pozicijama. Cilj je da praktikanti pored jake teorijske osnove steknu i efikasne radne navike i nauče najbolje prakse od starijih kolega.

Iako je trenutno dostupna praksa samo za Salesforce developere, planiramo da u bliskoj budućnosti uvedemo i praksu za Salesforce konsultante.

Pored već ustanovljene prakse za developere, u toku 2021. i 2022. godine ćemo se fokusirati na uspostavljanje saradnje sa fakultetima u Srbiji, kako bi se studenti upoznali sa Salesforce platformom i podstakli da postanu deo Salesforce zajednice u Srbiji.

Zašto smo uspeli?

Dobićete dva odgovora – jedan tehnički, jedan timski.

Kombinovanjem tehničkog znanja naših kolega koji imaju pozadinu u Adobe, Java i .NET tehnologijama sa znanjem Salesforce eksperta koji nemaju iskustva u programiranju postigli smo razmenu znanja koja je oblikovala ekspertizu našeg tima.

Sa druge strane, naš timski duh nam daje želju i snagu da se razvijamo zajedno i da slavimo naše uspehe, kako pojedinaca (svaki sertifikat je zajednička pobeda), tako i uspehe celog tima. Timska podrška, suočavanje sa izazovima, zajedničko učenje na greškama i traženje novih rešenja je ono što je ovaj tim uvek guralo napred – i ne planiramo da stanemo.

Zato, ako želiš da budeš deo tima koji stalno raste i napreduje, prijavi se i započni svoju karijeru kao Salesforce stručnjak!

Tagovi

Merkle

Merkle je full-service softverska kompanija koja unapređuje korisničko iskustvo zasnovano na podacima.

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.