Figma ili Adobe XD - koji program odabrati?

Inovacije 31. jan. 2023

Adobe XD i Figma dva su najistaknutija programa za dizajnere, koja omogućavaju da se kreira najrazličitiji dizajn - atraktivan i user friendly.

Godinama, Adobe XD je bio standard za UI/UX dizajnere, međutim, Figma se odnedavno ističe kao pravi konkurent, pre svega zbog svog jedinstvenog fokusa na kolaboraciji u na projektima u realnom vremenu i pružanja korisnih alata za izradu vektorske grafike.

Odabir programa je big deal za dizajnere jer utiče na tok posla, iskustvo korisnika i saradnju sa kolegama i klijentima – to je najvažniji alat sa kojim UX dizajneri rade. Oba programa o kojima govorimo u tekstu su svakako izuzetno korisna, a u nastavku te bliže upoznajemo sa njima kako bi doneo najbolju odluku po sebe i svoj tim.

Šta je Figma?

Figma je alatka za dizajn vektorskog interfejsa i prototipa, zasnovana na oblaku, sa desktop aplikacijom dostupnom za macOS i Windows-u.

Sistem zasnovan na pretraživaču omogućava timovima unapređenu kolaboraciju - iz jednog online interfejsa, sve strane mogu da vide projekat i prave beleške. Ovo su neke od prednosti kojima se izdvaja:

Figma je jednostavna za upotrebu - Figmin interfejs je intuitivan,  lak za učenje i korišćenje.Upravo ova jednostavnost je čini posebno atraktivnom dizajnerima, naročito početnicima. Osim toga, Figma stalno dodaje nove funkcije i poboljšava celokupno iskustvo.

Unapređene mogućnosti za kolaboraciju -  Možda i najveći adut Figme su njene funkcije za kolaboraciju u realnom vremenu koje olakšavaju dizajnerima da sarađuju i zajedno rade na projektima.

Kako se postiže ovaj viši stepen kolaboracije? Kako je Figma zasnovana na web-u, dizajnerska datoteka je zapravo web veza, a svaki projekat entitet sa podacima ko ima pristup projektu i kada je datoteka poslednji put ažurirana. To omogućava većem broju dizajnera da istovremeno rade na istom fajlu - može se pratiti nečiji kursor i ostavljati komentari/odgovori kroz trenutne povratne informacije direktno u dizajnu. To znači da nema izvoza PDF-ova i konsolidovanja povratnih informacija (za razliku od Adobe XD gde se dizajnira na jednom mestu, a deli na drugom, dok izmene različitih dizajnera treba ručno da se spoje).

Istorija datoteka u Figmi pokazuje ko je šta promenio i omogućava povratak na raniju verziju, ako je potrebno. I baš kao kod Google dokumenata, sam odlučuješ sa kim deliš fajlove, tako da nema bojazni “od previše ljudi u sobi”.

Funkcionalnosti - Figma omogućava dizajnerima da dodaju ispune ili prave poteze i efekte u bilo kom obliku koji im se uklapa u dizajn. Kako i na svom sajtu navodi, Figma je napravljena za budućnost web-a, sa jedinstvenim funkcijama kojih nema nigde drugde.

Na primer tu je olovka - alat koji omogućava dizajnerima da pomoću vektorske mreže crtaju u bilo kom pravcu. Nema potrebe za spajanjem da se poveže sa prvobitnom tačkom putanje. Figma zahteva i manje ručnog menjanja veličine: dugmad mogu da menjaju veličinu sa svojim tekstom, a komponente automatskog rasporeda mogu da se rastežu levo i desno, ili gore i dole, u svrhu responzivnog dizajna.

Adobe XD

Adobe XD je alatka za dizajn zasnovana na vektorima, pretežno za dizajniranje korisničkih interfejsa (UI) za mobilne i web aplikacije. Koriste ga dizajneri gotovo svih nivoa iskustva.

Nekoliko je ključnih razloga zašto je Adobe XD prvi izbor za UI/UX dizajnere:

Bogat je funkcijama - Adobe XD ima mnogo ugrađenih funkcija koje pomažu UX dizajnerima da koriste boje i stilove koji odaju utisak kao stvarni pretraživač ili mobilna aplikacija. Funkcije prototipa kao što su automatska animacija, glasovno kreiranje prototipa, omogućavaju korisnicima da naprave potpuno funkcionalan prototip aplikacije - interaktivne prototipove za web-sajtove, mobilne aplikacije, glasovne asistente i još mnogo toga.

Integracija -   Adobe XD se integriše sa drugim Adobe Creative Cloud alatima, a većina dizajnera najčešće koristi jedan ili više Adobe kreativnih alata. Možeš urediti slike u Photoshop-u, importovati grafiku iz Illustrator-a i spojite sve u XD-u, i sa istog naloga imati pristup drugim Creative Cloud uslugama, poput Adobe Fonts ili Adobe Stock.

Redovna ažuriranja - Kao svestran UI/UX alat (od kreiranja verodostojnih prototipova do saradnje sa internim i eksternim zainteresovanim stranama i predaje projekta programerima), Adobe XD se stalno ažurira novim funkcijama i poboljšanjima, tako da prati potrebe modernog dizajnera.

Komparacija

I Adobe XD i Figma videli smo, nude alate za dizajn, izradu prototipa i saradnju, sa mnoštvom privlačnih funkcionlansti. Kada smo bliže upoznali ključne prednosti oba softvera, ajde da vidimo kako stoje i jedan spram drugog u nekoliko izdvojenih stavki.

Podržane platforme

Oba softvera su kompatibilna na svim glavnim platformama i operativnim sistemima. I Adobe XD i Figma su dostupni na macOS, Windows, iOS i Android.

Jedna od najočiglednijih razlika između Figme i Adobe XD je ta što je Figma prvenstveno program zasnovan na web-u, dok je Adobe XD radi isključivo na desktop ili mobilnoj aplikaciji.

U Figmi možeš raditi i offline, ali nećeš dobiti punu funkcionalnost koju dobijaš sa online platformom. Dok radi van mreže, Figma će voditi evidenciju o modifikacijama i sinhronizovaće ih kada dobijete pristup internetu.

I Adobe XD se može koristiti van mreže. Većini funkcija ove aplikacije može se pristupiti u offline režimu, ali za potpuno iskustvo, moraš biti povezan sa internetom.

Kompatibilnost

Adobe XD nudi veću kompatibilnost datoteka, ali se i Figma može koristiti za postizanje iste funkcionalnosti. Na primer, XD podržava mp4 datoteke, a Figmi je potreban dodatak za ugradnju video zapisa.

XD ne može otvoriti Figma datoteke, ali se mogu konvertovati. Isto se moraju konvertovati XD datoteke da bi se otvorile u Figmi, a XD projekat se u Figmi može kopirati i nalepiti kao SVG fajl.

Mogućnosti saradnje

Bez obzira što i Figma i AdobeXD nude sjajne mogućnosti kolaboracije, ovo je možda i najveća prednost i Figmin adut. Kako smo već skrenuli pažnju, timovi u Figmi osim što mogu zajedno uređivati projekat u realnom vremenu, mogu i ostavljati komentare, davati feedback i pratiti ko je napravio koju izmenu.

Iako XD takođe nudi saradnju u realnom vremenu, i vrlo je dobar, njegov nedostatak je što nije tako fleksibilan, i ograničen je mogućnošću da samo jedan korisnik može da uređuje projekat, ali ne i više njih istovremeno.

Templejti

I Figma i AdobeXD nude veliki broj besplatnih šablona i UI kompleta. XD pruža šablone Apple Design i Google Material Design, koji mu ih zvanično dodeljuju, dok je Figma kreirala oko 300 šablona, uključujući i planove razvoja proizvoda.

Alatke za dizajn

Videli smo i da i Figma i Adobe XD nude širok spektar alata za dizajn, uključujući vektorsko crtanje olovkama, alate za oblikovanje, tekst i razne opcije boja i efekata, a Figma se posebno ističe sa opcijama vektorske grafike i crtanja, koje su fleksibilne i prilagodljive.

Na primeru kocke, može se koristiti olovka da se nacrtaju linije kocke da bi se kreirao složeni vektorski oblik. U XD u ovom slučaju, koristiće se takođe olovka ali sa ogradom da svaka vektorska tačka može biti povezana samo jednom.

Izrada prototipa sa Figma i Adobe XD

Oba se mogu koristiti za kreiranje interaktivnih prototipa, ali prednost je ovde na strani XD jer, kako smo videli, omogućava korisnicima da naprave potpuno funkcionalan prototip aplikacije bez pisanja ijedne linije koda (za web-sajtove, mobilne aplikacije, glasovne asistente itd).

Uključivanje developera

I Figma i Adobe XD uključuju specifikacije dizajna za CSS, iOS i Android.

Sa Figmom, programeri mogu direktno da pristupe datoteci dizajna da bi pregledali pojedinačne elemente, postavljene u režimu izrade prototipa. Unapređene mogućnosti kolaboracije, omogućavaju programerima da pogledaju dizajn, komentarišu i eksportuju potrebno u samo nekoliko klikova.

XD takođe nudi slične funkcije primopredaje programera sa opcijom Development Share, ali kod nije vidljiv u interfejsu aplikacije, što dodatno pojačava utisak da je tok primopredaje kod Figme pitkiji.

Cena

Poslednja stavka koje se dotičemo, ali ne i najmanje važna, je cena.

Sa ovog aspekta Figma je dobar izbor za početnike i one koji obrazuju druge u ovoj oblasti. Jer, kako navode i na svom sajtu, Figma će zauvek biti besplatna za studente i edukatore, kao okruženje za učenje i virtuelna učionica u kojoj se dizajn uči i radi zajedno.

Figma ima i besplatnu verziju koja omogućava pristup osnovnim funkcionalnostima i funkcijama potrebnim za učenje softvera i kolaboraciju. Naknada za premium verziju Figme stoji 12 USD po korisniku mesečno kada se plaća godišnje.

Adobe XD ima besplatnu verziju i nudi besplatnu probnu verziju, dok je cena za mesečnu naknadu povoljnija od Figme, počev od 9,99 USD mesečno.

Finalna odluka

Ako bismo sumirali prethodno, možemo reći da bi Figma mogla biti prvi izbor ako su potrebe dizajnera usmerene ka većoj saradnji u okviru fajlova i zajednički rad sa drugim dizajerima na istom projektu, u čemu je Figma sada dominantnija. Takođe, ako ti je potrebna fleksibilnost u vektorskim grafikama, jer prednjači u responzivnosti i prilagodljivim funkcionalnostima.

Sa druge strane, za dizajnere koji su navikli i žele da ostanu u Adobe eko-sistemu i unutar Creative Cloud-a, odabir će biti Adobe XD, koji prednjači i u feature-ima koji olakšavaju kreiranje složenog dizajna i realističnih prototipa.

Bez obzira na sličnosti i razlike, oba programa su jedinstvena i sastavni deo svakodnevnice UI/UX dizajnera. Ukoliko još imaš dileme i želiš da čuješ iskustva dizajnera koji su koristili jedan ili oba programa pokreni diskusiju na Joberty platformi.

Tagovi

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.