Koliko ste vi video snimaka odgledali danas, i kakve to veze ima sa Employer Brandingom?

Employer Branding 8. jun 2021

U poslednjih nekoliko godina content marketing je doživeo značajnu transformaciju i sada zasigurno možemo reći da je video najefikasniji alat koji možete iskoristiti da se povežete sa svojom ciljnom grupom.

Prema Cisco-u, u 2021. godini, video čini 80% celokupnog sadržaja na internetu, i to sa dobrim razlogom - video sadržaj dovodi do češće interakcije sa gledaocima (59% više nego kada se video ne koristi). U ovoj godini predviđa se da ćemo dnevno provoditi 100 minuta gledajući online video sadržaje (19% više nego 2019. godine), dok čak 93% kompanija u Americi tvrde da su dobile novog klijenta zbog svog video sadržaja na društvenim mrežama.

Uprkos ovim podacima, mnoge kompanije još uvek ne koriste potencijal video sadržaja. To je možda posebno karakteristično za IT kompanije u Srbiji za čiju ciljnu grupu (programere) važi da nije sklona javnom eksponiranju. Ali to ne znači da ova ciljna grupa ne konzumira ovakve sadržaje, baš naprotiv. Programeri su napredni korisnici interneta koji ogroman broj sati provode ispred računara. Većina bira video tutorijale pored knjige u svrhu edukacije. A svako bi želeo da vidi kako izgleda raditi u kancelariji jedne IT firme.

Tips&Tricks: Kako da se vaša kompanija izdvoji iz mora drugih uz pomoć videa?

Prema Linkedin-u, 75% potencijalnih kandidata će sa vašom kompanijom doći u kontakt nekoliko puta pre prijave za posao, a posebno pre samog intervjua. Danas se ti kontakti u većini slučajeva dešavaju online. Upravo zbog toga, kvalitetan employer branding zahteva informacije o kompaniji komunicirane kroz brendirani sadržaj, u različitim formatima, za različite platforme i ciljne grupe.

Najefikasniji način da ovo postignete jeste - video sadržaj. Evo nekoliko ideja kako možete da upotrebite video sadržaje u employer branding strategiji.

Oglasi za posao

Bilo da se radi o vašem sajtu, platformama za zapošljavanje ili društvenim mrežama, želite da dočarate osećaj rada u vašoj firmi, uz ključne informacije o zahtevima i benefitima. Čak i kratak video može da iskomunicira veliku količinu informacija na zabavan način, usklađen sa bojama i vrednostima brenda. Evo par sjajnih primera:

Team Building, zajednička druženja i događaji

Druženja i okupljanja se polako vraćaju u naš život. I zaista su nam nedostajali. Ono što ostaje pored neprocenjivih uspomena jesu fotografije i video zapisi. Pretvorimo ih u video formate koji će se lako deliti i rado čuvati, i sve to dok su utisci još uvek sveži.

Svedočenja zaposlenih

Za dobar employer branding video nije vam neophodan holivudski scenario i efekti, dovoljno je da pitate zaposlene šta misle o radu u vašoj firmi. Par slika, malo teksta i profesionalni video templejt i dobili ste atraktivan video koji je vrhunskog kvaliteta, u skladu sa smernicama brenda.

Čestitke

Kreirajte čestitke koje će dotaći srca vaših kolega. Iskoristite materijale koje su kreirali timovi unutar kompanije i napravite zaista jedinstvene čestitke za zaposlene povodom njihovog rođendana, godišnjice zaposlenja, značajnog jubileja ili bilo kog drugog povoda.

HR komunikacija

Čak i u malim preduzećima, zaposleni će postavljati pitanja o platama, radnim uslovima, benefitima, obrazovnim programima, pravilima poslovanja i različitim procedurama. Ukoliko HR tim ne komunicira prednosti rada u vašoj firmi efektivno, to će uticati na kulturu firme, motivisanost zaposlenih i finalno, na kvalitet kandidata za otvorene pozicije.

Budite proaktivni, pripremite originalne kreative za često postavljana pitanja i delite ih među zaposlenima, na intranet portalima i vašim zvaničnim kanalima komunukacije. Na ovaj način ćete imati dobro informisanu i inspirisanu radnu snagu, dok ćete pritom podići svest o  svim prednostima koje nudite.

Razbijmo mit: možete vi to sami

Jasno je da bi svakaka kompanija volela profesionalne mini filmove koji govore o njenim ljudima, događajima i prikazuju njene vrednosti na najbolji mogući način - no ova opcija je preskupa za veliki broj kompanija. Dobra vest je da postoje jednostavnija rešenja, kakva pružaju servisi poput Videobolt-a, koji omogućavaju da vaš interni tim postane izvor profesionalnog i brendiranog video sadržaja.

Razvijena tehnologija omogućava svakome u vašem HR ili marketing timu, bez obzira na znanje o kreiranju videa, da stvara profesionalni video sadržaj, različitih namena i formata u skladu sa brendom vaše kompanije. U video format možete pretvoriti reči zaposlenih, oglase za posao, rođendanske čestitke, suvoparna uputstva koja niko ne želi da čita ili lepe vesti koje vaša kompanija želi da podeli sa zaposlenima.

Uz Videobolt, svako može da kreira brendiran video sadržaj uz pomoć naprednih video templejta (njih više od 1600), za različite namene, platforme raličitih dužina i formata. Sve što treba da uradite je da drag-and-drop metodom zamenite postojeći sadržaj (slike, logoi, video snimci i zvuk), i unesete tekst koji želite, i dobili ste profesionalan, brendiran video.

Unapredite vaš employer branding koristeći video

Uz dobru strategiju, dostupnu tehnologiju i mali doprinos vaših zaposlenih, employer branding može biti veoma efektivan, čak i bez velikog budžeta. Omogućite vašem HR timu fleksibilnu video produkciju, počnite da pričate priču o svojoj kompaniji bez ograničenja i predstavite sebe kao najpoželjnijeg poslodavca na tržištu.

Tagovi

Videobolt

Videobolt je platforma putem koje svako može napraviti profesionalan, brendiran video uz pomoć više od 1600 templejta koji se lako prilagođavaju različitim namenama, putem specijalnog video editora.

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.