Posao i uživanje u letu? Može! Benefiti koji IT-jevcima stvarno znače

Employer Branding 28. jun 2022

Sjajan duhoviti skeč od pre par meseci u kom HR kompanije senior developer-u nudi, između ostalog, skakanje u bazen od čokolade i kućnu pomoćnicu/pomoćnika, najbolje opisuje stanje neprestane borbe na srpskom tržištu za kvalitetne kadrove.

Linija između stvarno potrebnih i pomalo nerealnih benefita koje firme stavljaju pred zaposlene u IT-ju sve je tanja, ali razlozi takvog stanja u borbi za talente neće biti tema ovog teksta.

Ovde pre želimo da ukažemo koji su to benefiti koji zaposlenima u IT industriji stvarno znače, da velike i male, ali pre svega originalne ideje, uz smisleno prilagođavanje vremenu i okolnostima, mogu predstavljati veliku prednost za zaposlene. Firme koje pronađu ovakakv balans ne samo da uspevaju da privuku nove ljude već, i još bitnije, da na duže staze zadrže zaposlene.

Neko je rekao Summer recharge?

Da, svi pričaju o letu i letovanjima, pa su u kompaniji Schneider Electric (SE) ovog leta napravili jedan naizgled mali potez koji zaposlenima mnogo znači i već ga obožavaju - svakog petka u julu i avgustu radi se samo pola radnog vremena! Summer recharge prilika je za mali predah svake nedelje, nakon ili pre odmora, koji možda nije kuća sa bazenom od čokolade, ali zaposleni već uzbuđeno planiraju mini punjenje baterija i beg sa asfalta. A znamo da sitnice život znače.

Sa primerima ovakvih “malih istupanja”, uz redovno aktuelne benefite za zaposlene, ova kompanija je tokom godina zadržala dobar deo mnogobrojnog tima. Zato smo baš među njima potražili i sagovornike na temu benefita koje uživaju zaposleni u IT sektoru, a koji su im stvarno potrebni.

Dok planiraju prvi produžen vikend za Summer recharge koji predstoji, Goca EMS core team lead, Sonja, rukovodilac razvojnog tima i Mladen, rukovodilac tima za projektni menadžment, svi sa 10 i više godina staža u Schneider Electric-u, podelili su svako iz svoje perspektive, pozicije i sfere interesovanja, kako gledaju na benefite u kompaniji u kojoj rade.

Ovo su njihove realne priče koje prenosimo u originalu, u čijim ćeš delovima, sasvim sigurno i ti moći da se pronađeš.

Gocina priča: Letnje računanje vremena

Gordana Stanković, EMS core team lead

A koliko dana u godini ti ne radiš? Jedne subote, posle dugo vremena, srela sam bivšeg komšiju. U žurbi je, ali pitam "kako je i kako supruga?". Kaže mi da žuri na posao i kroz osmeh dodaje za suprugu: „Super je. Ima 52 slobodna vikenda u godini, plus godišnji. Trećinu godine ne radi, uživa!’’ Pozdravi se i ode, a ja ostah pitajući se koliko imam slobodnih dana?

Komšiju nisam srela već par godina, ali bih volela da mu kažem šta je novo kod mene. Sada u Schneider Electric-u svi imamo minimum 24 dana godišnjeg odmora, koji raste sa višim obrazovanjem i  iskustvom. Uskoro navršavam 10 jubilarnih godina u kompaniji. Na svakih navršenih 5 godina zaposleni dobijaju dodatni dan, pa mi sledi još jedan dan odmora, a ukupnih 27.

Godišnje odmore uglavnom provedem na putovanjima. Čim se vratim sa jednog, već planiram sledeće. Moji prijatelji me često čuju da govorim: “Tako mnogo destinacija, a tako malo vremena”. Sada će biti i više vremena, jer dodatne slobodne dane mogu da dobijem i kroz Step Up Recognition program koji zaposlenima omogućava da prepoznaju i budu prepoznati od kolega u kompaniji, skupe poene i iskoriste ih na različite načine. A jedan od njih su i slobodni dani.

I tako, dok biram sledeću destinaciju, iskoristiću vreme da uživam u Summer Recharge-u, i svakog petka do septembra radim pola radnog vremena!

Sonjina priča: Male stvari koje puno znače

Sonja Kandić Nazzal, rukovodilac razvojnog tima

Koliko puta si odustao od odlaska kod lekara jer ne možeš da zakažeš pregled, velike su gužve, nemaš dovoljno vremena, pa čekaš da simptomi prođu, a uzrok problema ostaviš za kasnije? Ja sam prošla sve to bezboj puta. Sada, više nema potrebe za izgovorima jer mi već tri godine unazad kompanija nudi privatno zdravstveno osiguranje.

Fizička aktivnost i rad za računarom nisu baš najbolji prijatelji, pa je sportski prostor koji kompanija nudi benefit od velikog značaja. Osim kvalitetne ishrane, veliki doprinos našem zdravlju daje i hrana za našu dušu. Za mene to je vreme provedeno u prirodi, pored reke ili mora. More u blizini nemam pa mi broj dana godišnjeg odmora igra značajnu ulogu. U septembru planiram treću posetu Jadranu ove godine i moram priznati da to uopšte ne zvuči loše.

U Schneider Electric-u važi pravilo “Learn Every Day”, a kompanija nam tu umnogome pomaže. Plaforma  koja je dostupna svim zaposlenima i sastoji se od tri dela – fleksibilni benefiti, učenje i team building. U delu za učenje i razvoj, omogućeno je pohadjanje kurseva kao i nabavku literature bez obzira na kojoj se poziciji nalaziš i koju funkciju obavljaš u kompaniji. Meni kao rukovodiocu razvojnog tima, a opet i nekom ko je došao sa Elektrotehničkog fakulteta, znače prilike za konstantno usavršavanje kad je u pitanju rad sa ljudima. Pozicija na kojoj se nalazim zahteva svakodnevnu komunikaciju sa ljudima različitih osobina, porekla i/ili potreba. Kako im prići, kako stvoriti okruženje u kojem vlada poverenje, kako najbolje iskoristiti potencijal svakog pojedinca u timu i što je najbitnije zadržati im motivaciju, samo su neke od tema iz oblasti mog interesovanja.

Naročito su mi korisni fleksibilni benefiti koje mogu da koristim za razne potrebe (naravno da ih koristim za putovanja). U međuvremenu, klizno radno vreme i mogućnost remote rada omogućavaju mi rad sa vikendice ili planine, pa tako mogu da se sklonim od letnje gužve i vreline gradskog asfalta. I, naravno, sada moj omiljeni Summer recharge stvara nove mogućnost za produženi vikend po meri. Dunav me čeka...

Kako bismo naučili da zajedničikm snagama postižemo rezultate, u kompaniji koristimo i mogućnost organizovanja team building-a - da gradimo čvršće veze kao tim, a manje budemo samo grupa ljudi. U toku nam je baš organizacija ovogodišnjeg team building-a, i bilo da se odlučimo za obilazak Đerdapske klisure, raftinga Dunavom ili uživanje u prirodi pored jezera, rezultat kome težimo je još bolja komunikacija, razumevanje i saradnja.

Mladenova priča: Prvo tata, pa Project Manager

Mladen Petrović, rukovodilac tima za projektni menadžment

Koliko vremena imaš na raspolaganju da budeš dobar radnik, a koliko dobar otac? Ja sam nedavno koristio parental leave kada mi se rodio drugi sin. Tih deset radnih dana, uz dane od godišnjeg, omogućili su da prvi mesec bebinog života prođe uz mamu i tatu, a da tatin posao ne trpi. Uz slobodne dane, dobili smo i poklon paketić za novorođenče. Dobijamo i novogodišnje paketiće koji obraduju decu, kao i mamu i tatu, podrazumeva se.

Imati bebu i organizovati porodični život nije lako, ali nam je, srećom, uvek na raspolaganju i restoran u prostorijama kompanije gde možemo po povoljnim cenama da obezbedimo kvalitetan obrok.

Pravo olakšanje donosi i klizno radno vreme, a od početka pandemije imamo mogućnost da radimo od kuće. Tako imam priliku i da dva puta dnevno napravim pauzu i starijeg sina odvezem do i vratim iz vrtića.

Za nas koji volimo da dobro isplaniramo budućnost, posebno znače i dugoročnije prilike koje kompanija nudi.  Ove godine dobili smo sjajnu šansu da po povlašćenim cenama i uz dodatne subvencije kompanije, investiramo u akcije Schneider Electric-a i oprobamo se na tržištu akcija, kao i da tako imamo direktan finansijski benefit od uspeha zajedničkog rada kolega širom sveta.

Dok svi sa nestrpljenjem čekamo Summer recharge, letnje vrućine izbegavam i tako što koristim klizno radno vreme. Imam priliku da odaberem benefite koje želim, pa mogu i da učim i usavršavam se o trošku firme. U stvari, svako od nas zaposlenih preko flexible benefit platforme ima na raspolaganju budžet koji može da potroši na ono šta mu je zaista potrebno – sport, privatno penziono osiguranje ili neki dodatni kurs.

Da li si pronašao da neki od ovih benefita i tebi posebno koriste? Ako želiš da čuješ i druge kolege šta misle o benefitima za zaposlene u IT sektoru, možeš pokrenuti diskusiju na Joberty zajednici. A ako te interesuje koje sve prilike donosi rad u Schneider Electric, kakvi su uslovi za zaposlene i prilike za dalji razvoj tvoje karijere,  pogledaj i trenutno otvorene pozicije u ovoj kompaniji na Joberty platformi.

Tagovi

Schneider Electric

Schneider Electric Global razvija savremene tehnologije i rešenja za upravljanje energijom i procesima na bezbedan, pouzdan, efikasan i održiv način.

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.