Tvoj kod u automobilima nove generacije – budi deo nove tehnološke revolucije

Zaposlenje 29. jun 2021

Pouzdana samovozeća kola više nisu toliko daleka budućnost. Štaviše, automobilska industrija toliko brzo napreduje da već sada postoje automobili sa određenim odlikama autonomne vožnje, koja su već dostupna tržištu, kao što je Audi A8 2018 – prvi serijski automobil na svetu sa nivoom autonomije 3, na čijem je zFAS (Zentrales Fahrerassistenzsystem – Central Controller Driver Assistance, ‘all functions, one unit’) razvoju učestvovala kompanija RT-RK Automotive.

Ne samo da autonomna vožnja više nije daleka budućnost, već i mi možemo da budemo deo te budućnosti. Kompanija RT-RK Automotive, kao deo TTTech Auto grupe, radi na razvoju softverske platforme pod nazivom MotionWise™.

MotionWise™ je softverska platforma za sisteme autonomne vožnje i ADAS. Bazirana je na AUTOSAR arhitekturi, ali sa značajnim unapređenjima koja proširuju funkcionalnost, podižu bezbednost i olakšavaju integraciju.

Ali, kako to zapravo izgleda raditi na ovim projektima i biti deo nove tehnološke revolucije?

Kako zakoračiti u automotive industriju?

Za početak rada u automotive industriji, iako je prilično specifična, potrebno je praktično iskustvo u razvoju embedded sistemima i softvera. Sve ostalo ćete naučiti u onboarding kursevima koji čekaju sve početnike.

Na primer, Ivana se kao početnik bavila Health temama kao što su WDG, Task Monitoring, Host Supervision i Error Handler. U okviru Error Handler-a njeni prvi zadaci su se ticali dodavanja eksternih reakcija. Ceo projekat je bio zasnovan na MotionWise™ platformi – koja je njoj, kao svim početnicima bila potpuna novost. Srećom, sistem rada je tako organizovan da su svi neophodni materijali za razumevanje bili tu, kao i stalna pomoć starijih kolega koji rado pomažu početnicima da savladaju nove tehnologije.

Kako se automotive industrija razvija brzim tempom, tako i talenti u automotive industriji brzo napreduju. Ivana je već nakon pola godine u Health timu dobila priliku da savlada nove izazove u okviru ECU-SM (State Management) teme, gde je mogla samostalno da se upoznaje sa temama kao što su Scheduler SH, Scheduler PH, Task Monitoring i WDG. Radila je na razvoju Degraded Mode feature-a koji se pokreće kada sistem ima problema pri pokretanju sistema nakon reseta.

U okviru ovog projekta je bilo neophodno uklopiti sve ideje i realizovati ih unutar MotionWise™ platforme. Bilo je mnogo toga što je morala da nauči, savlada, čuje od starijih kolega, i na kraju krajeva – pogreši.

Svaki početak je težak i iako je u kulturi ovih prostora negde usađeno da je grešiti loša stvar, verujemo da se programeri neće složiti sa time. Bez testiranja i grešaka, teško da ćemo naći pravo, najjednostavnije rešenje. Malo ćemo izmeniti poznati citat Tomasa Mana i reći ćemo: “Uz velikog Seniora, često idu i velike greške.”

Nakon samo dve godine, mnogo interesantnih projekata i nekoliko grešaka, Ivana je od Junior Developera napredovala u senioritet Professional što pokazuje da iako je automotive industrija izazovna, uz trud i dobar mindset, svako može brzo da napreduje i razvije se karijerno.

Sa kojim se sve izazovima susrećemo u automotive industriji?

Biti programer u automotive industriji je mnogo više od samog pisanja koda. Da bi podržala automejkere u razvoju njihovih rešenja, jedna platforma za razvoj softvera za autonomnu vožnju mora imati ove osobine: pouzdanost, sigurnost, održivost, dostupnost i bezbednost. Dakle, većina izazova je vezana za obezbeđivanje upravo ovih ososobina.

Koji su to izazovi?

1. Timovi moraju da imaju širok spektar znanja

Na primer, jedan od zadataka Platform Communication Team-a jeste da rešavaju sve tehničke izazove u cilju efikasne komunikacije unutar ECU (Engine Control Unit), tj. obezbeđivanje pouzdane komunikacije sa izuzetno velikim brojem podataka.

Ovo iziskuje izuzetnu multidisciplinarnost tima – moraju da imaju širok spektar znanja, od mikrokontrolera, do operativnih sistema Linux i QNX. Što je već izazov samo po sebi.

2. Isčitavanje i razumevanje bezbednosnih standarda

Ako ste imali kontakta sa inženjerima i programerima, neće vas čuditi da nisu baš oduševljeni kada moraju da se bave tumačenjem kompleksnih i opširnih štiva poput bezbednosnih standarda. Pa oni se bave programiranjem baš iz tog razloga – da kompleksne stvari uproste kodom.

Naime, zato ova oblast možda i neće baš leći svakome na prvu, jer je mnogi doživljavaju kao “studiranje prava”. Da bismo obezbedili potrebnu sigurnost i pouzdanost vozila za autonomnu vožnju, sve mora da bude u skladu sa ASIL D (nivo integriteta bezbednosti u auto industriji), najvišim nivoom bezbednosti ISO 26262 - standard funkcionalne bezbednosti za drumska vozila.

3. Obučavanje i osnaživanje novih kadrova

Pošto je automotive industrija prilično mlada industrija u Srbiji, i tek pojedini programi na fakultetima se bave ovom uskom nišom, teško je pronaći već spremne, adekvatne kadrove koji mogu odmah da se priključe aktivnim projektima.

Iako je ovo izazovna situacija – sa druge strane je i primamljiva. Zašto?

Baš zato što je automotive industrija u Srbiji mlada i brzo se razvija, prilike za karijerni rast i razvoj su izuzetne. Kako su uslovi rada i plate u IT firmama uglavnom dobri u odnosu na druge industrije u Srbiji, programeri se sve češće okreću ka projektima koji će im biti izazovni i koji će im pružati profesionalni razvoj i motivisanost za razvoj novih veština.

„Nama trebaju talenti, ali ne samo to. Oni moraju imati u ovome lični motiv i pokretačku snagu da samostalno uče i savladavaju prepreke ispred sebe.“ – Miljan Čubrilo, Product Owner, Platform Communication Team

Zašto zakoračiti u automotive industriju?

Automotive industrija je industrija koja daje prilike za rast i razvoj u različitim poljima i veštinama. Trenutno je jedna od najatraktivnijih industrija koja privlači najkreativnije problem solvere iz dev sveta. Propustiti ovakvu priliku bi značilo propustiti priliku za razvoj budućnosti autonomne vožnje.

Radom u automotive industriji ćete imati priliku da radite na razvoju kompleksnih rešenja autonomne vožnje i vidite svoja rešenja u gigantima auto industrije kao što su Audi, Porsche, BMW, Hyundai i KIA.

Ako volite automobile, vredni ste i ne odustajete lako, dobrodošli ste da se priključite. Prijavite se na 200 novih pozicija u industriji koju čeka nova tehnološka revolucija.

Tagovi

RT-RK

RT-RK je R&D kompanija i nacionalni istraživački institut sa posebnim fokusom na oblast consumer electronics i automotive.

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.