5 tehnoloških trendova u 2022. godini

Novosti 21. dec. 2021

Da, stigao je taj period u godini. Dok menjamo letnje gume sa prvim snegom, ukrašavamo jelku i jurimo poklone pre nego što krenu gužve i popusti po radnjama, zajedno rekapituliramo prošlu godinu i analiziramo tehnološke trendove za 2022.

2021. a mi i dalje radimo od kuće

Uprkos najavama da ćemo se već početkom 2021. vratiti u kancelarije, nervirati se zbog gužve u saobraćaju i muku mučiti oko toga gde na pauzu i šta naručiti za ručak….evo kraj godine je, a mi smo i dalje kod kuće.

Pandemija je definitivno obeležila i ovu godinu. Iako deluje da se ništa nije promenilo, ipak smo mnogo toga naučili u ovoj godini:

  • Rad od kuće je super. Čak 97% zaposlenih bi volelo da zauvek radi remote, pa makar i samo deo radnog vremena. Iako smo se u početku ponadali da to znači da možeš da radiš sa plaže u Dubaiju, ispostavilo se da ipak moraš biti u Srbiji. Divno je bilo raditi sa planine, iz vikendice ili sa sela…ali na kraju svi smo se vratili radu od kuće i to nije ispalo tako loše. S vremena na vreme odeš na splav ili radiš iz kafića i to bude skroz ok.
  • Kompanije su prihvatile činjenicu da ne mogu sve da kontrolišu. Neke kompanije vole da imaju stalan uvid i kontrolu nad brojem potrošenih sati po tasku i vremenom provedenim za računarom, međutim to je izgubilo svaki smisao tokom pandemije. Na stranu to da danas postoje alati i softveri za praćenje produktivnog rada za računarom, kompanije su prosto shvatile da je poenta u poverenju. Pandemija nam je donela ne samo bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života već i mogućnost da radimo onda kada smo najproduktivniji.
  • Pored svega pozitivnog, neki su postali usamljeniji a nekima je rad od kuće baš naprotiv postao zamka za previše radnih sati. Ranije se znalo, kada završiš sa poslom gasiš komp i ideš kući, a sada računar stalno stoji otvoren i nekako se izgubila granica kada radno vreme počinje a kada se završava. Umesto benefita, neki su tokom rada od kuće počeli da se osećaju zarobljeno, pa i ne čudi što sve veći broj poslodavaca u svetu preusmerava budžete za team building i konferencije na emotivnu podršku zaposlenima tokom pandemije.

Šta nas čeka u 2022?

Pored mnogo poklona ispod jelke, Deda Mraz nam donosi zanimljivu 2022. na polju tehnoloških trendova. U pitanju su tehnologije koje će biti nosioci inovacionog napretka sveta u narednih 3-5 godina.

Zvuči interesantno, zar ne? Pa da počnemo!

  1. Data Fabric

Novu eru monetizacije podataka uvode moćne tehnologije za deljenje podataka i očuvanje privatnosti.

Zahvaljujući napretku u tehnologijama za deljenje podataka, sada je omogućena kupovina i prodaja potencijalno vrednih podataka. Uz niz novih tehnologija za očuvanje privatnosti, poput FHE (fully homomorphic encryption), sada možemo da delimo kriptovane podatke i vršimo razne proračune nad njima bez potrebe da ih prvo dekriptujemo. Time dobijamo najbolju kombinaciju: deljenje podataka uz očuvanje bezbednosti i privatnosti.

Ovaj novi trend koji Gartner zove Data Fabric, čini podatke dostupnim svuda gde su potrebni. Na taj način, skladišta osetljivih podataka koja se nalaze na serverima širom sveta zbog zabrinutosti za privatnost podataka ili ispunjenje regulative, sada počinju da se otvaraju za deljenje ka kompanijama širom sveta. Deloitte očekuje da će se u 2022. sve više kompanija uključiti u “data kolaboraciju” kako bi se zajedničkim snagama odgovorilo na izazove današnjice.

2. VR i AR - Metaverse kuca na vrata

Nedavna objava Mark Zuckerberg-a da će u sledećoj godini uložiti 10 milijardi dolara u metaverse, samo je potvrdila ono što smo gledali u filmovima – a to je da ćemo u budućnosti živeti u virtuelnoj relanosti. I dok Apple, Microsoft i ostali tech giganti već uveliko ulažu u metaverse, ostali se pitaju kako da se priključe najvećem talasu disrupcije koje pamtimo.

Zanimljivo je da je Nike kupio kompaniju RTFKT za pravljenje virtuelnih patika za metaverse, što samo govori o jačini promene koja nas očekuje.

Količina podataka koju Meta planira da prikupi putem VR i AR uređaja je ogromna. Počevši od podataka o pomeranju zenice oka, emotivnih podataka, kako tvoja soba izgleda sa sve stvarima i ljudima u njoj….sve to kako bi biznis oglašavanja Meta kompanije bio još uspešniji, a njihov uticaj na društvo još jače.

3. Cybersecurity

U intervjuu za CNBC, direktor Microsofta, Brad Smith otkrio je da Microsoft ulaže preko 20 milijardi dolara za cybersecurity u narednih 5 godina i objašnjava da veća ulaganja na polju cybersecurity ne znači i bolju zaštitu od napada. Manjak kvalifikovanih profesionalaca u ovoj oblasti jedan je od faktora zbog koga kompanije plaćaju za proizvode i cybersecurity tehnologije a da ih uopšte i ne koriste.

Sa druge strane, radi se na smanjenju rizika od data breaches. Raznim tehnikama računanja povećanja privatnosti omogućava se obrada ličnih podataka u nepouzdanim sredinama na način da se vrednost izdvoji iz podataka dok istovremeno ispunjava zahteve regulative.

4. NFT, blockchain i digital twins

Disrupcija uzrokovana pojavom NFT potpuno će promeniti tradicionalnu finansijsku industriju i omogućiće nove načine zarade. Jednom kada zaradiš, nađeš ili kupiš NFT, možeš ga iznajmljivati, pozajmiti, licencirati ga, prodati, spakovati, osigurati ga ili prosto zaraditi.

Bićemo svedoci raznih primena decentralizovanog finansiranja koje će osnažiti kreatore sadržaja, vlasnike crypto valuta i inovatore da zarađuju bez bilo kakvog dodira sa tradicionalnim finansijskim institucijama.

U 2022. godini Forbes predviđa da će blockchain tehnologije promeniti način na koji dolazimo u dodir sa tehnologijom uopšte, najavljujući pre svega veliki uticaj na potrošačke proizvode. Sony, Asics i Coca-Cola su već pokazale zainteresovanost da budu deo NFT sveta kada su definisale svoje poslovne strategije sa ciljem da izjednače doživljaj brenda u digitalnoj sferi sa fizičkim proizvodima koje kupujemo u prodavnicama.

5. Quantum i Exponential Intelligence – šta je to?

I dok još uvek sabiraš utiske nakon svega pročitanog, evo malog pregleda tema o kojima će se pričati i nakon 2022:

Quantum computing je jedan od 23 tehnoloških dostignuća identifikovanih od strane IEEE za 2022. godinu. Quantum kao fenomen imaće primenu u računanju, komunikaciji i senzorima. Kompanije poput Splunk, Honeywell, Microsoft, AWS, Google i mnoge druge, utrkuju se oko inovacija na polju Quantum Computing.

Exponential Intelligence je po rečima Mike Bechtel iz Deloitte-a, AI sa osećanjima. Uprkos super moćima veštačke inteligencije, pokazalo se da ne može da razlikuje smislene od besmislenih statističkih veza. Budućnost AI leži u potencijalu spoznaje ljudskih deduktivnih sposobnosti i razumevanja pojava poput šarma i harizme.

The future is human.

Pandemija nas je naučila koliko toga možemo da postignemo kada smo fokusirani na ono što je važno.

Digitalizacija je morala preko noći da se desi kao i omogućavanje rada od kuće, a tome je upravo doprinela brza reakcija ljudi iz IT sveta. Sada, nakon uspešnog odgovora na zahteve tržišta, očekuje se od IT profesionalaca da budu vođe inovacija i u godinama koje dolaze. Pa posle neko neka kaže da je lako biti programer!

Tagovi

Tvoja prijava je uspešno sačuvana!
Odlično! Da bi imao pristup kompletnom sadržaju bloga potrebno je da završiš proces plaćanja.
Tvoja prijava je uspešna!
Tvoj nalog je aktiviran, sada imaš pristup kompletnom sadržaju bloga.